Габриел върна неизпълнен мандата за съставяне на кабинет на Радев

Правителство ще има с втория мандат, тя и Денков ще са премиери
Обновена: 22 май 2023 15:45 | 22 май 2023 15:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като по-рано днес стана ясно, че е постигнато съгласие между първите две политически сили правителството да бъде сформирано с втория мандат, номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев празна папка без проектосъстав на Министерски съвет.

„Папката, която днес връщам е празна, защото няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат, в следствие на открити разговори основани на принципи и отговорност, а са в резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза тя на Радев.

Още по темата

„Смятайки, че ситуацията е критична, хората имат нужда от институции, които да работят за тях и да им имат доверие“, коментира Габриел.

Тя добави, че различията на ГЕРБ с БСП са станали ясно на  ранен етап, но водейки разговори с останалите партии, е станало ясно, че могат да намерят обединени усилия, които да направят така че България да има работещо правителство,  което да постави в центъра на приоритетите си хората.

Според нея времето за преговори за осъществяване на първия мандат е било време за време за диалог, а не за задкулисни договорки.

„За мен е важно, че през последните 48 часа, след като стана ясно, че в основата си стабилно правителство може да  между първите и втори политически сили в НС, се проведоха разумни преговори с взаимни отстъпки в името на една цел -  България да има правителство с ясни отговорности и принципи“, посочи Габриел.

„С ПГ на ПП-ДБ ще търсим съгласие, защото имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да е национален. За мен приоритет остават българските граждани, авторитета на България и съм убедена, че съвсем скоро можем да покажем резултати“, каза още тя.

Радев й благодари за усилията.  

„Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по - тежки компромиси, пътят по които сте се насочили изисква интензивна работа и комуникация. В рамките на следващите дни ще връча мандата на ПП-ДБ, но искам да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и на важните закони“, призова президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И ся записали се тая в бюрото по труда?
97
0
 
2
 
! Отговори
Цирк преди 11 месеца
Рамбо и го вкарваше, когато подуши миризма непозната и нямаше нужда да бъде Шаман, за да разбере, че това бе бай Габун. Писнало му бе от тоз парламент, затуй Рамбо взе една ютия. Габуна халоса между краката, премаза му мъдята и от там се показа пещерата. Чу се неистов вик! Габун Акбар бе побеснял като бик! Очите му почевеняха. С ръка се побара, а там се показа женската Габи! Габи кат видя таз гледка и и се прищя да бъде в златна клетка. Габи ужасена от тоз скандал започна да бие Рамбо със Сандал
96
0
 
8
 
! Отговори
тъпчо преди 11 месеца
ъъъ, кво беше!? Промяна!? Опозиция!? После що не съм гласувал :D
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма и името в НИТО ЕДНА ИЗБОРНА ЛИСТА! Как така! Демокрацията в сегашната си форма е ИЗЧЕРПАНА!
94
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
-Как се казваш?-Мара-А как ти казват на галено?-Пръдла
93
5
 
5
 
! Отговори
само Възраждане преди 11 месеца
радославчо,всичко друго е хамерикан подложка
92
3
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 11 месеца
Абе къде е онази издънка ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ - Ралица - Аз промяната? Какво ще сподели от кухнята на Севда ПР? Как сега герберите ще плюят по коалиционния партньор? И сега какво? Гробарите закопаха промяната, а промяната се подложи на гробарите. Порнография в 3 действия. Тия подариха следващите избори на ***! Не, че те не са същата манджа, а просто част от отвратените от гроб ще се отвратят от промяната и ще се хвърлят при Копейката!
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как ще поделят баницата ? Кой ще е главен каскет на държавата - Тоя дето казва кой е невинен и кой виновен вместо съда и не може да бъде сменен . Ще се хванат за гушите още на първия шеф на БНБ .
90
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най после се разбраха. Разделиха си властта. Време е за импийчмънт на Радев!
89
1
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 11 месеца
Радев може вече да шурррне пръдняйта със сос....кефф кефф , айде пак служебно правителство
88
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Габи, сега накъде *** чедо......нито премиер, нито евродепутат...леле,леле каква стана тя, та ручахме жабетата?
87
3
 
2
 
! Отговори
До 88 преди 11 месеца
Питай коцето,от къде да намерим инфо за този информация за другаря Орбан,че всичкото възрожденец я цитира.Ако не знае,питай Цончо.
86
0
 
6
 
! Отговори
Радката преди 11 месеца
Тия ще видят сметката и на баце. Баце си е виновен. Влезе в капана. Да видим кой е ловеца. Гоуем па дъ йе.Явно целта е да има висши политици на топло.
85
3
 
8
 
! Отговори
Радката преди 11 месеца
Аз не бих гласувал повече за герб. А Вие?Тия ще досъсипят нещата. Лошото е, че вече съм на години, иначе чао БГ.Тук блатото е безгранично.
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напусна топлото местенце и сега какво ще правиш, глупава калинке. Ще потърси щш работа на свободния пазар може би? С какви умения??
83
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама то целта на Мара Гаргамел си е била точно да сготви Бойко и Гешо по специалната рецепта на Кирчо и по препоръка на сащисаните,а не да прави правителство на тоя къдети кученца подарява на разни особи и им строи газови тръби.Ще си замине после при шеф Кирчо да си говорят на развален английски как да ни вкарат във войната по заповед на щуката...Както каза Орбан Кирчо и Бойко са взели общо 1 милиард подкуп да ни набутат.Сега се чудят как да го извъртят за пред хората.
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къде в конституцията пише, че БГ се управлява на ротационен принцип, или тепърва ще я натъманявате задкулисно!?
81
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
орел,рак и щука....
80
0
 
2
 
! Отговори
северозапад преди 11 месеца
Тея хрантутници в НС са като сватовници не разбрали се за дарове и чеизи ,нищо ,че момата и ергена за нищо нефелат.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само тя може да бъде въпрос на задкулисни сделки!! И кой ще бъде първият премиер ?- Ако е от Герб, то наистина ПП -ДБ са извършили предателство спрямо избирателите си!!