Габриел върна неизпълнен мандата за съставяне на кабинет на Радев

Правителство ще има с втория мандат, тя и Денков ще са премиери
Обновена: 22 май 2023 15:45 | 22 май 2023 15:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като по-рано днес стана ясно, че е постигнато съгласие между първите две политически сили правителството да бъде сформирано с втория мандат, номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев празна папка без проектосъстав на Министерски съвет.

„Папката, която днес връщам е празна, защото няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат, в следствие на открити разговори основани на принципи и отговорност, а са в резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза тя на Радев.

Още по темата

„Смятайки, че ситуацията е критична, хората имат нужда от институции, които да работят за тях и да им имат доверие“, коментира Габриел.

Тя добави, че различията на ГЕРБ с БСП са станали ясно на  ранен етап, но водейки разговори с останалите партии, е станало ясно, че могат да намерят обединени усилия, които да направят така че България да има работещо правителство,  което да постави в центъра на приоритетите си хората.

Според нея времето за преговори за осъществяване на първия мандат е било време за време за диалог, а не за задкулисни договорки.

„За мен е важно, че през последните 48 часа, след като стана ясно, че в основата си стабилно правителство може да  между първите и втори политически сили в НС, се проведоха разумни преговори с взаимни отстъпки в името на една цел -  България да има правителство с ясни отговорности и принципи“, посочи Габриел.

„С ПГ на ПП-ДБ ще търсим съгласие, защото имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да е национален. За мен приоритет остават българските граждани, авторитета на България и съм убедена, че съвсем скоро можем да покажем резултати“, каза още тя.

Радев й благодари за усилията.  

„Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по - тежки компромиси, пътят по които сте се насочили изисква интензивна работа и комуникация. В рамките на следващите дни ще връча мандата на ПП-ДБ, но искам да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и на важните закони“, призова президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
тая са кълнеше,че била сигурна,че ще състави правителство с "първия мандат",сега друга песен запяла ....КОЙ СЕ ГАВРИ с тия уникални глупавиСМЕШКОВЦИ,самонарекли се "български политици" ?...За "Козяк" вече знаем,но ми се струва,че ПАЯЖИНАТА е И извън "козяка"...Изпитвам срам,че толкова НЕДОСТОЙНИ елементи се упражняват на нашия гръб,докато изтрезняват,или докато тревата ги пуска..Как ли ехидно се забавляват ?...
77
1
 
11
 
! Отговори
Хахаа преди 11 месеца
И каква стана тя с най подготвения?Празен лист.Наритаха го всички и клекна.
76
5
 
13
 
! Отговори
резервиста преди 11 месеца
От мен три пръста за натУ и ойроГЕЙ съюза......с преобладаващ СРЕДЕН.
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На този сайт по триенето на коментари си личи кой им го подава
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Третополови протестърчета тук ли стееееее
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво се чудите всички знаеха че така ще стане.Отдавна се печеше работата.Честита им сватба на булката и младоженеца.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Премиер ли ? Заместник ли ? Министър ли ? Оттук нататък пунта Мара Габриел я чака бюрото по труда! Борисов съсипа поредната жена, след Фидосова, Цачева, Атанасова....а сега и Габриел. Но този път последната бе с 20хил. евро и с голяма кариера в ЕС. Този човек е най-добре да си тръгне и да се покрие като Доган, а българите да отидем на избори. Но този път, всички вкупом! Без тън-мън, всички до един!!!
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой ще им ходи на избори на тия смешници??? Айде по-добре без тях.
70
0
 
18
 
! Отговори
Alster преди 11 месеца
Бог да пази България!
69
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Страшна Гнусотия !!! - тоя габриъл го довлякоха за премиер ,а "чегъртачите " "борците" с корупцията се гушнаха с геп - ОТВРАТИТЕЛНО !
68
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За разлика от Югославия, когато ни поискаха само коридор, сега ни искат терен и хора. Евро-атлантици, готови ли сте да пращате пушечно месо за Урсула и Байдън баща и син? Готови ли сте да дадете бащи, синове, мъже и братя? Срещу омразния ви диктатор за корпоративните престъпници, педофили, ваксинатори и крадци, които ви искат и децата, и телата, и живота.
67
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Честито.Публикувано в Държавен вестник.България става въздушен коридор за атаки срещу Русия и център за дислоциране на F-16. Плюс складовете за боеприпаси, включително бомби с убеден уран. 30 000 контингент е поискан от нас. Нашата армия цялата е 13 000, останалите откъде ще дойдат. НАТО има разчет за България до 76 000 души военен мобилизационен резерв.Големият въпрос е ЗАЩО никой не говори за тези решения на служебния МС с ръководител Румен Радев?
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Круела де Вил
65
0
 
11
 
! Отговори
НеРазбрал преди 11 месеца
Какво няма да допусне кака Мара, че не разбрах? От както свалиха Тато, от тогава започна и голямото лапане на управниците. Лъгаха ни, че започва демокрацията, а започна всъщност тяхното запълване на сметките, осигуряваха си единствено по-охолен живот, на гърба на народа.
64
0
 
7
 
! Отговори
Русия преди 11 месеца
Корморана Джендриел
63
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахаха, замалко да стане, гласуваш за тиква а получаваш парапет.
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Целта да ни изчергъртат парите, и като гледам ще успеят! Но нека си тръгнем когато вдигнат данъците! Да ги събират от своите чекмеджета, парапети и ако трябва да се продават на магистралата! Народа не ви е касичка, комунисти отпадъци!
61
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Умолявам фотографите да не правят снимки като No6. Прическата на Апостола върху яйцевидната глава, ръкувайки се с щъркела.
60
2
 
27
 
! Отговори
Това ли искате? преди 11 месеца
ИЗЧГЪРКАХТЕ ГИ. НАЛИ ЗАТОВА БЯХТЕ СЪЗДАДЕНИ? ДА ИЗЧЕЪРКАТЕ ГЕРБ? А НАКРАЯ КАКВО? ЦЕЛУВКИ С БОЙКО? Срам. Ако съм ваш избирател, ще се гръмна. Истината боли.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На запад е трудно със социализма им да ти платят добре, трябва първо да те обложат за да изхранят роми, емигранти и всякакви други. Затова, ако тук вдигнат данъците - по-добре Хонг Конг, Сингапур или други места с ниски данъци. А Германия да си таксува своите хора за да храни тоя и оня