Габриел върна неизпълнен мандата за съставяне на кабинет на Радев

Правителство ще има с втория мандат, тя и Денков ще са премиери
Обновена: 22 май 2023 15:45 | 22 май 2023 15:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като по-рано днес стана ясно, че е постигнато съгласие между първите две политически сили правителството да бъде сформирано с втория мандат, номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев празна папка без проектосъстав на Министерски съвет.

„Папката, която днес връщам е празна, защото няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат, в следствие на открити разговори основани на принципи и отговорност, а са в резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза тя на Радев.

Още по темата

„Смятайки, че ситуацията е критична, хората имат нужда от институции, които да работят за тях и да им имат доверие“, коментира Габриел.

Тя добави, че различията на ГЕРБ с БСП са станали ясно на  ранен етап, но водейки разговори с останалите партии, е станало ясно, че могат да намерят обединени усилия, които да направят така че България да има работещо правителство,  което да постави в центъра на приоритетите си хората.

Според нея времето за преговори за осъществяване на първия мандат е било време за време за диалог, а не за задкулисни договорки.

„За мен е важно, че през последните 48 часа, след като стана ясно, че в основата си стабилно правителство може да  между първите и втори политически сили в НС, се проведоха разумни преговори с взаимни отстъпки в името на една цел -  България да има правителство с ясни отговорности и принципи“, посочи Габриел.

„С ПГ на ПП-ДБ ще търсим съгласие, защото имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да е национален. За мен приоритет остават българските граждани, авторитета на България и съм убедена, че съвсем скоро можем да покажем резултати“, каза още тя.

Радев й благодари за усилията.  

„Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по - тежки компромиси, пътят по които сте се насочили изисква интензивна работа и комуникация. В рамките на следващите дни ще връча мандата на ПП-ДБ, но искам да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и на важните закони“, призова президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мария Неделчева (Гаргамелица) да каже кой я измъкна от Хаджидимово и кой и плати образованието в Благоевградския ЮЗУ?!? Ако не помни аз ще И припомня - Синан Максуд на който е била секретарка (а може би и още нещо). Завършила е бакалавър в ЮЗУ!! Това е по зле и от НБУ.Това че е магистър в Бордо се оказа долна лъжа - изкарала е един след дипломен курс и дотам.Тъй че нашТо Миче от Хаджидимово си е обикновена помакиння и ако не беше Максуд(на който тя вече не вдига тел) щеше да си бере тютюн още.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво
16
1
 
7
 
! Отговори
Лойко преди 11 месеца
Що ми мирищена политгувна.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ясно е само че ще се ъртат но какво ще извъртат. не е много ясно. То и мухата се върти в кръг.
14
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
повече от месец след изборите непрекъснато пишем че отиваме на избори но тетупат топката докраи на какво разчитат при 40 процента изб активност не се лиусещат че не стават обществото не ги иска с парапета и компания ли ще бориминфлацията гавра с народа махаите се и престанете с прос-таш-ките си намеренияда се сменяте само губите време
13
2
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 11 месеца
Мариа-Габриел що за име е това
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега Гешев трябва да на направи нов политически проект,целият народ да застане зад него и тази цялата политическа тиня трябва да бъде доживот при бай Ставри.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ще върта ротативки но държавата ще фалира накрая. Радев и той върти коремното.
10
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ това, ГЕРБ онова, няма коалиция. Честито ново статукво. Вече Лена, Баджо Миро, Просто Киро са в един отбор с тези които уж щяха да чегъркат.
9
2
 
28
 
! Отговори
Гошо преди 11 месеца
Та ,един пример:-На пасажерските кораби задължително екипажа е дублиран , но капитана е един ,двама ли са със сигурност потъва
8
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва и президента да е на ротация!
7
0
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 11 месеца
Ако изобщо не го даде?
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Еее, ще намаже баце с Лена чевермето. Предполагам ще вземе и той за едно кръгче ключовете за аир бнб-то.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Марийче, браво! В Хаджидимово така учат. Баща й - бай Иван Неделчев беше свестен човек, партиен секретар на Гоце Делчев беше бая време, почина през 2016 г., мисля нямаше 70, от Марийчето си отиде, много го мъчеше, че я забъркват в някакви корупционни схеми.
4
4
 
25
 
! Отговори
Чичо преди 11 месеца
Изчегъртаха се
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първо нека видим дали Гарваниел ще са справи на 2 места вице и външна. А те искат още сега и премиерка и пазят место.
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първото общо нещо между Гешев, Борисов и Пеевски е, че и на тримата бащите им са полковници от комунистическото МВР.Второто общо е, че Борисов и Пеевски откраднаха милиарди, а Гешев още ги пази. А третото е, че и тримата заслужават да са дълго време при бай Ставри.
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами ако Радев даде втория мандат на третия в изборите?