Габриел върна неизпълнен мандата за съставяне на кабинет на Радев

Правителство ще има с втория мандат, тя и Денков ще са премиери
Обновена: 22 май 2023 15:45 | 22 май 2023 15:05, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като по-рано днес стана ясно, че е постигнато съгласие между първите две политически сили правителството да бъде сформирано с втория мандат, номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел върна на президента Румен Радев празна папка без проектосъстав на Министерски съвет.

„Папката, която днес връщам е празна, защото няма да допусна да има имена на хора, които не са в резултат, в следствие на открити разговори основани на принципи и отговорност, а са в резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза тя на Радев.

Още по темата

„Смятайки, че ситуацията е критична, хората имат нужда от институции, които да работят за тях и да им имат доверие“, коментира Габриел.

Тя добави, че различията на ГЕРБ с БСП са станали ясно на  ранен етап, но водейки разговори с останалите партии, е станало ясно, че могат да намерят обединени усилия, които да направят така че България да има работещо правителство,  което да постави в центъра на приоритетите си хората.

Според нея времето за преговори за осъществяване на първия мандат е било време за време за диалог, а не за задкулисни договорки.

„За мен е важно, че през последните 48 часа, след като стана ясно, че в основата си стабилно правителство може да  между първите и втори политически сили в НС, се проведоха разумни преговори с взаимни отстъпки в името на една цел -  България да има правителство с ясни отговорности и принципи“, посочи Габриел.

„С ПГ на ПП-ДБ ще търсим съгласие, защото имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да е национален. За мен приоритет остават българските граждани, авторитета на България и съм убедена, че съвсем скоро можем да покажем резултати“, каза още тя.

Радев й благодари за усилията.  

„Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по - тежки компромиси, пътят по които сте се насочили изисква интензивна работа и комуникация. В рамките на следващите дни ще връча мандата на ПП-ДБ, но искам да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и на важните закони“, призова президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: ГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много опасно за имиджа на Герб стана евентуалното НЕгласуване на техен кабинет ииии... се отказаха! Ся ще изчакаме 1-2 седмици и ПП да прозрат същото )))
37
1
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 50 преди 11 месеца
Натакованите сме всички ние, това, че не го разбираш, си е твой проблем.
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Жалко, че Цончо Ганев няма да е министър на отбраната!
35
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Киро Асен и Ристо върнаха банкянския крадец на власт
34
8
 
21
 
! Отговори
Възраждане преди 11 месеца
Ще ги подпукаме всеки ден с вотове на недоверие! Докато паднат!
33
2
 
23
 
! Отговори
говори по брюкселски преди 11 месеца
В 2 изречения 10 пъти повтаря "стана ясно", а всъщност абсолютно нищо не е ясно. Батак!
32
5
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 11 месеца
ВЗЕХА СЕ !!! СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ И КРИПТО ИВАНОВ - ГОРЧИВО !!! БУЛКАТА Е С РАЗМЕНЕНО ГОСТУВАНЕ !!!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мария Габриел беше със синьо сако. Нямат ли актуална снимка?
30
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Промяната ще правят промяната с Баце!Така излиза накрая.
29
4
 
12
 
! Отговори
Soli Invictus преди 11 месеца
Щом Гешев и Мария Гаргамел могат да се самоназначат за главен прокурор и министър-председателка, аз мога ли да се самоназнача за Непобедимото Слънце император на Чалгария и на Македония?
28
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Костадинов веднага да вкарва вот на недоверие!
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е, има и една изпълнена задача де - да се съберат с ПП. Което ще покаже на избирателите на ПП нещо, което отдавна всички виждат.
26
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво! Властта на радев приключи.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вече няма нормални партии - Възраждане са комунисти и фашисти, ПП/ДБ популисти и скрити комунисти, БСП - отявлени комунисти наследници на изсъхналите ф.ашкии от едно време, ГЕРБ - уж последната непопулистка партия , опитваща се да запази икономиката бе да ни превърне в про-емигрантски/ромски кен.еф, но и т се оказаха продажници, ДПС - турска партия. Единственото за което народа трябва да се съгласи е да съберем пари за бесилки и палачи и да изчезнат тези политикани!!
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоз Синан Максуд друг път да внимава на кого помага. Не всяко бедно и хрисимо девойче е читаво. Някой са прикрити усойници. На тази си й личи, че за нищо не става, човекът явно е нямал достатъчно опит и се е вързал... Жалко.
23
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Майка и деебба и на тая повлекана. Обеща изпълнен мандат, а знае само как да и пълнят главата със семе. Пъхнете си ППмтам дето слънье не изгрява. На следващите избори никой няма да гласува за Герб/ПП - защото сте все от онези отпадъци дето стават само за горене. Да ви приседнат на всички партийните членове!!!
22
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи чакай че нещо не разбрах,Баце и тези които протестираха една година срещу него и го наричаха какъв ли не сега се коалират и ще управляват заедно.Супер.
21
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Голямо разочарование. Жалко! А противниците на ЕС вече правят шествия и хвърлят боя по сградата на ЕК в София. Противното на ЕС е Евразия. Който не е живял осъзнато в тоталитарна държава не знае какво го чака. Същото е като в 1984 на Оруел.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Инициативата вече не е в ГЕРБ. Това е важно поради много причини - не държат мандата, няма да определят дневния ред, ако се оттеглят те ще са виновни за новите избори и т.н.. Сега трябва да чакаме прокуратурата да ги оправи.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чл. 5.(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.