Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите

Като юрист се ужасявам, че може да се приеме като законите, каза доц. Наталия Киселова
26 авг 2020 21:48, Ния Христова
124
Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите
Снимка: БГНЕС
Конституцията е израз на минималния консенсус, който трябва да се постигне не просто в парламента или във Великото народно събрание, а в обществото. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
"Конституцията може да бъде подобрявана. Изцяло нова сигурно може да бъде направена, но се ужасявам от мисълта (казвам го като юрист), че може да се подготви и приеме текст по начин, по който се подготвят и приемат законите", коментира Киселова.
 
Тя приема предложенията, които сега се лансират от ГЕРБ и от ВМРО, както и от отделни представители на партии, като "екзотични" и посочи, че "ни връщат назад, вместо да ни дърпат напред“.
 
"С всички сили ще работя да не се стигне до свикване на ВНС. Не защото България няма нужда от по-добра Конституция, а защото не искам да бъде правена по този начин и от хора, които не уважават компетентните и експертите“, заяви доц. Киселова и допълни, че "ако единственото усилие е да спечелят време, това е грешно политически".
 
"Проектът, който ни беше предложен, доста увеличава властта на прокуратурата", смята Киселова. "Не може онзи, който е страна в процеса, да предлага увеличаване на наказанията. Увеличаването на наказанията бори ли престъпността? Отговорът е "не".
 
Доц. Киселова прогнозира, че ако се стигне до решение за ВНС, неминуемо ще се стигне и до промени в главата, свързана с държавния глава.
 
Тя не вижда сред исканията на протестиращите вече повече от 40 дни ясно изразено такова за свикване на Велико народно събрание.
 
"Част от независимите народни представители си комуникират директно с Борисов, други бяха в БСП и има един от ДПС", отбеляза още Наталия Киселова. "Така че когато гледаме как гласуват, можем да предполагаме как ще се позиционират. И тук вече става много деликатно за самите народни представители от ГЕРБ. Те трябва да изберат с кого е най-малко опасно да се коалираш, имиджово. Това е политическата част."
 
За да успеят да съберат 120 или 121 подписа, в ГЕРБ трябва много добре да преценят с кого се коалират, защото е "много възможно някой да преспи и да премисли", допълни преподавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ТОВА Е ПРОЕКТ И ТОЙ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТОТАЛНО ,И АКО НЕ ТИ Е ЯСНО КАКВО Е ТОТАЛНО ТОВА Е СТО ПРОЦЕНТА ОТХВЪРЛЯНО ОТ НОВИТЕ 400 ДЕПУТАТИ В ВНС НЕ РАЗБИРАМ КАКВО ИСКА КИСЕЛОВА, ИЛИ ИСКА ДА ПЛЮЕ ПО ГЕРБ ИЛИ НИЩО НЕ РАЗБИРА
100
1
 
3
 
! Отговори
Активни имбeцили преди 3 години
Айде стига се упражнявайте върху драфта на проектоконституцията - тя си е "празен лист", на който всичко може да се напише и всичко може да се изтрие от новото Велико кародно събрание. Който влезе в него, той ще я пише! Като гледам инфантилното поведение на протестиращите и омразата им към работещите софиянци, виждам че не им е приоритет да събират симпатизанти и гласоподаватели.
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната червена другарка ,която мисли че само ко му ня ги те имат думата.
98
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още от първите редове ми стана ясно, червената другарка. Не си струва да си губя времето да чета простотиите ,които е казала.
97
6
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Безспорно управлението на мутрите е най-големия провал на България.
96
5
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
ГЕРБ и господин Борисов нямат алтернатива в управлението- безспорно най-успешното за всички времена ! Направи се много ! Пълна и безрезервна подкрепа за господин Борисов и легитимно избраното правителство на България, което не спира да работи , а не люпи семки по палатките ! Само напред !
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стрината показваГоворим за нова конституция. Зачитането на чуждото мнение се практикува в кръчмата, пред блока и в дебати между приятели. Тук мнението се зачита, ако е квалифицирано, т.е. дадено от компетентен професионален юрист. А такива в ГЕРБ и като цяло в НС няма. Да предлагаш приемането на нова конституция с некадърно и популистки написан проект, и то с единствената цел да протакаш и погасиш общественото недоволство е жалко и долно. Още повече, 90% от проекта повтаря действащата КРБ.
94
3
 
4
 
! Отговори
Стрината показва преди 3 години
психическо раздвоение: има нужда от нова конституция, но тя да бъдеправена от нея,по нейните виждания,не уважава чуждото мнение.Заклеймява проекта,като забравя че това е проект,тема за обсъждане иразискаване,а не ултимативно предложен за гласуване завършен вариант.Не иска ВНС,за да не бъде правена конституция от други,според нея еважна не целта,а пътя до нея.Все едно да се откаже да отиде до ВМА,защото не може да мине през Орлов мост другите маршрути са нелегитимни.Е да стои болна тогава.
93
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!Даа, ама тия от сегашното Народното събрание ще седнат да я пишат, а не тия дето са на площада. Докато не се махне това правителство и само цивилизовани юристи не обмислят добре поправките, няма да стане друго, освен да си вкараме нов автогол
92
6
 
4
 
! Отговори
Хаджигенов преди 3 години
"Еднополовите бракосъчетавания и осиновяването на дете от гей-двойка са основни човешки права", Bulgaria ON AIR-07.06.2017г. Аз ще ви напиша Конституцията.
91
2
 
2
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
"Увеличаването на наказанията води ли до намаляване на престъпността? Отговорът е"не"-води, води, стига да има наистина независим съд! При сегашния си плащаш тарифата и ставаш чист като сълза!
90
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
В Берлин са забранили протестите, заради вируса! Нещо да кажете? Там има ли е демокрация?!
89
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Конституцията не трябва да се прави и от хора, които не уважават институциите и хвърлят домати и яйца по сградите им! Тези хора не уважават и храната! Визирам експертите и професора от отровното трио!
88
1
 
3
 
! Отговори
има 10 божи заповеди преди 3 години
Това е истинската конституция непроменена от 6000 години!!!!!!!
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЧеби, я си признай сега и кажи какъв си. Застъпник на ГЕРБ, нали така? С други думи, гербаджиите дpиcкaт, а ти събираш с шепи и ръсиш белина отгоре, за да не си личи. Това е единствената ти функция, вероятно не само в днес.бг, но и в живота. Вариантите са два - или получаваш дребни парици срещу тези си услуги на обслюжващ персонал на бандитите, или драпаш за някоя сладка службица или пост. Предвид горното, интересува ли се някой от твоето сервилно мнение, слуга на СИК?
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите"ЕКСПЕРТИТЕ ДА НЕ ПОКАЗВАТ КОЛКО СА ... КАТО ВРЕМЕ ОНО ДО 1989 ГОДИНА. САМОЗВАНЦИ И РЕВАТ, ЧЕ БИЛИ НЯКАКВИ ЗА ПАРИ И СЛАВА!АЙДЕ НА ПАНГАРА НЕ ТРЯБВАТЕ САМО ОБИЖДАТЕ НАЦИЯТА, ЧЕ Е ... ОТ БОЙКО ВАЛШИВИЯ "ЦАР"
85
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
100 не само Хр. Иванов също и от Черепа ,Цв. Василев ,Арабаджиеви, Банови цялото БКП.Всички които плащат протестите.Забравих Фигуранта.
84
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая дърта комунистка се бара по чатала за " експерт", по комунистически конституции, айде марш!
83
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията да я напише Христо Иванов, той ги рабира тия неща
82
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията ще я пише доцента на СУ Хр. Христев, който прави списък с инакомислещите за да се разправя с тях. В текста на конституцията ще пише, че ще те разтрелват още на излизане от урните ако си гласувал за някой друг, а не за партията кърмилница БСП/БКП, и нейните уродливи утрочета- ДъБъ, НДСР, БОЕЦ, Славчо дето си дири народа и още няколко пребоядисани! Да ни е честита новата Конституция!