Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите

Като юрист се ужасявам, че може да се приеме като законите, каза доц. Наталия Киселова
26 авг 2020 21:48, Ния Христова
124
Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите
Снимка: БГНЕС
Конституцията е израз на минималния консенсус, който трябва да се постигне не просто в парламента или във Великото народно събрание, а в обществото. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
"Конституцията може да бъде подобрявана. Изцяло нова сигурно може да бъде направена, но се ужасявам от мисълта (казвам го като юрист), че може да се подготви и приеме текст по начин, по който се подготвят и приемат законите", коментира Киселова.
 
Тя приема предложенията, които сега се лансират от ГЕРБ и от ВМРО, както и от отделни представители на партии, като "екзотични" и посочи, че "ни връщат назад, вместо да ни дърпат напред“.
 
"С всички сили ще работя да не се стигне до свикване на ВНС. Не защото България няма нужда от по-добра Конституция, а защото не искам да бъде правена по този начин и от хора, които не уважават компетентните и експертите“, заяви доц. Киселова и допълни, че "ако единственото усилие е да спечелят време, това е грешно политически".
 
"Проектът, който ни беше предложен, доста увеличава властта на прокуратурата", смята Киселова. "Не може онзи, който е страна в процеса, да предлага увеличаване на наказанията. Увеличаването на наказанията бори ли престъпността? Отговорът е "не".
 
Доц. Киселова прогнозира, че ако се стигне до решение за ВНС, неминуемо ще се стигне и до промени в главата, свързана с държавния глава.
 
Тя не вижда сред исканията на протестиращите вече повече от 40 дни ясно изразено такова за свикване на Велико народно събрание.
 
"Част от независимите народни представители си комуникират директно с Борисов, други бяха в БСП и има един от ДПС", отбеляза още Наталия Киселова. "Така че когато гледаме как гласуват, можем да предполагаме как ще се позиционират. И тук вече става много деликатно за самите народни представители от ГЕРБ. Те трябва да изберат с кого е най-малко опасно да се коалираш, имиджово. Това е политическата част."
 
За да успеят да съберат 120 или 121 подписа, в ГЕРБ трябва много добре да преценят с кого се коалират, защото е "много възможно някой да преспи и да премисли", допълни преподавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яба-даба-дуу! Фред Флинтстоун от каменната ера ще прави конституция.
60
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тебе кой те eважава 3a експерт, м а ?
59
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
без експерт - комунисти!
58
5
 
9
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Стъки кого преби тая вечер ???!!!
57
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, значи ! Понеже тая мисирка, никой не я бръсне за слива, следователно и конституцията нямало да важи....?!
56
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 3 50 да завършиш за пожарникар не е добре.Една фитка ти наснима евраците за джобни
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аа той и Валери Симеонов е (експерт) и председател на няколко комисий взема, 15бона на месец
54
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То като гледаш премиера колко му е умствени багаж кво да кажеш за другите калинки министъра на отбраната не трябва ли да е военен да е експерт а те сложили шишо който разбира само от дроб сърма
53
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експертите трябва само да кажат, че няма нужда от комнституция.
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55лоши *** , може ли такова нещоДа се изказва мнение неодобрено от Вожда Че как така , може да се изказват само хора , които са доказали вярността си към ВинетуЩо не вземете да се отцепите в собствен щат - ДВРСБ - не знаеш какво означава абревиатурата , нали ? Там ще може на воля да си хвалите оня с 200тата
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53 Е ти какво искаш - канят я доцентката в някакво предаване по определена тема , а тя започва - " Сега ще си поговорим за импакт фактора ми , мои статии биват използвани в научните трудове на ..... / следва списък с имена , заглавия и т.н/ . А сега да видим и какъв ми е индексът на Хирш - айде отидоха и 20 минути там . А за това , за което са поканили да говори , кога ?Та как си го представяш това ? Човек като се интересува от нещо , има си нет .Като иска ,ще си търси инфото
50
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го казва *** на Радеф ли?!
49
1
 
8
 
! Отговори
Бате Енчо/Сънчо преди 3 години
Моят ментор навремето казваше: " Никога не прави грешката да ощастливяваш момиче, чиито години са повече от дължината на молива ти в сантиметри ".Следвайки мъдрия му съвет, станах " на децата мил другар ".
48
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киселова, като претендираш, че си експерт запознай ни как си станала доцент. Колко публикации с ИФ, колко ти е h-индекса и т.н. В Англия никой политик не може да си позволи да пренебрегне мнението на даден учен, но този учен е признат от света, а не от няколко човека от журито. Откъде да знам, че не си с една идея по-умна от Барни
47
8
 
9
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Имаш предвид лудата, дето се опита да гази хора ,с чужди деца в колата си.Странно?
46
2
 
5
 
! Отговори
Фен на Байдън преди 3 години
Оф, аз нямах твоя късмет. Преди седмица почерпих с бонбончета една сладурана и я помолих да ми изпее нещо, което е научила в часовете. Тъкмо и подавах микрофона и ни видя дъртата вещица - 10 - годишната и сестра. Така се развика тоя бабек, че сигурно я чуха чак в Норвегия!Не съм си представял, че човек с моето тегло може да развие такава скорост!
45
8
 
12
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Никаква независимост на съд и прокуратурата. Помните ли съдийката която реши че е законно дрогитан *** готвач да напада майка с две малки деца и да им троши колата. Такива съдии трябва да отоват на съд, затвор и разстрел. ***
44
6
 
3
 
! Отговори
Пицар преди 3 години
Онзи ден ходих на прощапълника на Стефчовата щерка Ася. Страхотно гадже е станала! Трите минути, през които беше в скута ми са неописуемо изживяване!
43
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хвърляйте Я на 2 септември и да се свършва всичко! Стига сте ми губили времето д-р Борисов! ОСТАВКА!
42
9
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Това до каквото се докоснат става кръгла нула! Те просто искат да са на власт въпреки всичко и всички! Оставка МУТРИ! ИЗБОРИ!