Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите

Като юрист се ужасявам, че може да се приеме като законите, каза доц. Наталия Киселова
26 авг 2020 21:48, Ния Христова
124
Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите
Снимка: БГНЕС
Конституцията е израз на минималния консенсус, който трябва да се постигне не просто в парламента или във Великото народно събрание, а в обществото. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
"Конституцията може да бъде подобрявана. Изцяло нова сигурно може да бъде направена, но се ужасявам от мисълта (казвам го като юрист), че може да се подготви и приеме текст по начин, по който се подготвят и приемат законите", коментира Киселова.
 
Тя приема предложенията, които сега се лансират от ГЕРБ и от ВМРО, както и от отделни представители на партии, като "екзотични" и посочи, че "ни връщат назад, вместо да ни дърпат напред“.
 
"С всички сили ще работя да не се стигне до свикване на ВНС. Не защото България няма нужда от по-добра Конституция, а защото не искам да бъде правена по този начин и от хора, които не уважават компетентните и експертите“, заяви доц. Киселова и допълни, че "ако единственото усилие е да спечелят време, това е грешно политически".
 
"Проектът, който ни беше предложен, доста увеличава властта на прокуратурата", смята Киселова. "Не може онзи, който е страна в процеса, да предлага увеличаване на наказанията. Увеличаването на наказанията бори ли престъпността? Отговорът е "не".
 
Доц. Киселова прогнозира, че ако се стигне до решение за ВНС, неминуемо ще се стигне и до промени в главата, свързана с държавния глава.
 
Тя не вижда сред исканията на протестиращите вече повече от 40 дни ясно изразено такова за свикване на Велико народно събрание.
 
"Част от независимите народни представители си комуникират директно с Борисов, други бяха в БСП и има един от ДПС", отбеляза още Наталия Киселова. "Така че когато гледаме как гласуват, можем да предполагаме как ще се позиционират. И тук вече става много деликатно за самите народни представители от ГЕРБ. Те трябва да изберат с кого е най-малко опасно да се коалираш, имиджово. Това е политическата част."
 
За да успеят да съберат 120 или 121 подписа, в ГЕРБ трябва много добре да преценят с кого се коалират, защото е "много възможно някой да преспи и да премисли", допълни преподавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
8
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Предложението за унищожение на Основния закон, респективно на Държавата, идва от банкянския изпушил къпут, а не от Васил Божков и Радев. И стига с тия 18 обвинения, от които нито едно не е подкрепено с доказателства.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива са срам за системата и за държава та
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива като тоя и тоя във Варна мястото им е в затвора до живот а не даси ходят по центъра че брат му полицаи
18
5
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Сат ННе е заради нета ами заради един олигарх беглец с 18 повдигнати обвинения и заради един неадекватник с наранена его, който изпълнява заповедите на руските си господари.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докога в тая държава ще е търпим луди вас питам къде е системата а с него
16
5
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Конституцията се пише и приема от Велико народно събрание. Така, че всички внушения на госпожата са несъстоятелни. Щом народа е с превратаджиите, то ще спечели най-малко 300 от 400 - те места и ще могат да приемат каквато си конституция искат.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радослав Цанов Илиев искам да те питам колко пъти ти си подигравал и унижава л нормални хора а под чия диктовка а теб питам можеш ли да кажеш кое е нормално според теб
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bborisov da kara kolata i mandata napred, nali imame pone zakon za dvijenie po patistata.konstitucia ne e imalo po vreme na asparuh, ama e imalo kone i magareta. koeto e po-vajno ot konstitucia.
13
1
 
2
 
! Отговори
Цвъ. Цвъ. преди 3 години
Ахъ.
12
11
 
7
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Как е възможно изобщо заради кефа на един изпушил банкянски къпут да си изкъртим основите на държавата, вие въобще акъл имате ли? Айде малко си отворете гуреливите очи!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек на 40 с акъл на 4 Радослав Цанов Илиев унижава подиграва вика крещи луд
10
2
 
5
 
! Отговори
Мисла преди 3 години
Че крайно време президента да е ром .ради свали летвата от туй повичуи нема накъде..
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме дучо президент обичаме го всички ако нее слугата на тоя квартал от съжаление абсолютно никои не го желае истинско име цитирам Радослав Цанов Илиев
8
3
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Да върнем, абсолютната монархия?И без това на тоя исторически етап сме пропуснали да му се насладим от първо лице...
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дучо ще оправи конституцията.Тои е световен експерт търсете го обичат го в квартала и в град Ловеч компетнтен е юрист е ценят го експерт по всички въпроси питам система това е луд които го крият 23 години защо никои не знае кога ще му дадат да си пие хапчетата
6
7
 
12
 
! Отговори
f преди 3 години
Тиквата да си подава оставката заради жестокото полицейско убийство във Варна с шило и бръснарски ножчета и извадено око, истинският убиец а не този когото са натопили, изобщо не е опасен, просто полицията е бляла някъде и никой не се е отзовавал на помощ въпреки 112.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая се натиска и тя да е една от "експертите".БСП и те имали супер "експерти" нищо, че предишната е тяхна рожба, Но и те имаха претенции да я прекрояват.Но сега не искат вече. Щото и те не знаят какво искат. ВЛАСТ на всяка цена даже да е в ущърб на България.
4
13
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Точно обратното е . Конституцията трябва да се прави от всички хора ,а не от ,,експерти,, защото демокрацията е народовластие ,а не експертовластие. Тука пак се бърка спорта .боко тиквата иска тоталитарна власт. И той сам да променя конституцията чрез ,,експерти,,
3
10
 
10
 
! Отговори
Танчо преди 3 години
Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават България, като Б.Б. дето даже пред парашутистите не можа да целуне държавния флаг.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контритуцията трябва да се премахне като ненужен документ.