Стари лица в нови листи: Партиите търсят хора, които имат опит

Татяна Буруджиева и Добромир Живков пред Bulgaria ON AIR
7 май 2024 12:09, Анисия Иванова
26

Политологът доц. Татяна Буруджиева смята, че посреждането на листите до момента показва, че партиите искат да сложат начело хора, които имат достатъчно опит.

Днес изтича крайният срок, в който партиите трябва да обявят кои техни представителите ще поведат листите им за евровота. При БСП вече е ясно, че Кристиан Вигенин е водач, а срещу него ще се изправят Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"За ЕП е много важно да имаш биография, контактите там между народните представители, между партийните семейства - всичко това изисква статус. В европейските избори преференциите са така, че може да изпревариш и първия", напомни Буруджиева в "България сутрин".

Гостът призова хората да излязат и да гласуват на изборите.

Социологът Добромир Живков е на мнение, че избирателите се разочароват от това, че гласуват за дадена личност, която впоследствие се отказва.

"Българският избирател гласува основно пропорционално, гласува и за личности, но в по-малка степен. Гласуваме партийно. Нека партиите да имат уважение към избирателя. Когато някой лидер застане начело на дадена партия, да си изпълни ангажимента", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Водачите на листи в националните избори са поставени в неприятна ситуация, тъй като не са очаквали вотът да е 2 в 1, анализира доц. Буруджиева.

"Това е една от хипотезите защо хора от европейска листа са водачи и на листи в националните избори. Недопустимо е водач на европейска листа да води още една листа. Пропорционално гласуват хората. При националните листи да си водач на по две листи е също крайно недопустимо", изтъкна тя.

Събеседникът ѝ не изключи вариант, при който ГЕРБ да запази Мария Габриел като възможност за "евентуално следващо премиерско място". "Това е следващата логична стъпка за нея, да покачи ниво нагоре", добави Живков.

Буруджиева прогнозира нелесен следващ мандат на правителството и изрази и друга възможна хипотеза. "Габриел има биография, опит и ресурс да бъде издигната за лице в редица международни органи и институции", смята тя.

По думите на Живков едно от сигурните неща на изборите е позиционирането на ДПС.

"ДПС ще бъде или трето, или четвърто място. От една страна Елена Йончева внася нещо ново в листата на ДПС. Внася подкрепа по отношение на либералната линия. Интересно е позиционирането на г-н Пеевски в листата на Кърджали", посочи той.

Буруджиева коментира петото място на Йончева в листите на ДПС: "Или нещо друго трябва да очакваме като нейна реализация, или на нея ѝ е дадена възможност да работи за преференции, за да може да влезе".

Левите хора в България нямат реално представителство в парламента, подчерта тя.

"Ясно е, че "Възраждане" се присъединява към европейското семейство. Има потенциал за развитие. Това ще бъде тест", каза Живков.

Влизането в политиката на Ваня Григорова е с големи амбиции, каза още доц. Буруджиева: "Неслучайно беше за кметско място. Поредна стъпка за ярка и бърза  политическа кариера. ВМРО има нужда от познати фигури".

София е либерално настроен и не се очаква по-различно развитие от последните избори, обясни социологът. "Разликата ще бъде видима в нагласите на софиянци", добави Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Избори 2024
Божков оглавява листата на "Център" в Пазарджик
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
баба Пена преди 1 седмица
Къде е големата метла че да изметем всичкото дето се е наместило у парламенто
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стари и нови се пообъркаха и се събраха, ще става весело. ЕС искат зелени политики, парата е там, боядисаха се всички в зелено.:))
21
1
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 10-тото/та/ или каквото там се самоопределяш: да не ти е сложно за разбиране? Трябва да го обясня като за мозъчен донор, че да го разбереш ли? Употребените дупедати както теб те употребяват на магистралата, като се изтъркат ги пращат в пенсия, тях в Европарламента, теб в маалата.
20
1
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Бг политически Олигархат и Мафия са доста Консерва..тивни!!! -)))) А, наивния Матрял е става все по-г:::пав и по- г:::пав с всяко ново поколение! -))) Неофеодализъм и крепостни с:::ни да го е...!!!
19
2
 
1
 
! Отговори
Престанете преди 1 седмица
С тези третостепенни новини, а ни информирайте какво е поискал днес Зеленски, с какво Запа7ът му е длъжен и до колко часове след изявлението му иска всичко да е доставено в Украйна?
18
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
аз предлагам срещу всяко име за депутат информация какъв му е бизнесаискам хората да знаят с какво имат работа така едни и същи се въртят с годинии на всеки избор пада изб активност защото просто няма за кого да гласувамеаз няма да гласувам за икон групировки
17
0
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 седмица
Истина Стара, колкото света. Със стари к....и, нов бардак не става
16
1
 
5
 
! Отговори
тролове ли преди 1 седмица
До Много *** по форуми Те не са проблем,лесно се познават!Проблем са гл упац ите,които вярват,че с избори решават нещо!За 35 години тиквите не ви узряха!
15
1
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 1 седмица
"Гласувайте масово за политици които ще рaботят.." - пи4 как да разберем кой ще работи "правилно", ще пише ли на листата "този е правилният избор" ? Що за глупост си написал ? Я ми обясни как със 100 шайки за избори ще спечелят правилните като всичко е НЕПРАВИЛНО и с протекция от ДС-фамилии ?
14
2
 
2
 
! Отговори
НЕ НА ВОЙНАТА..!! преди 1 седмица
ИМА ВОЙНА - НЯМА ПЕНСИИ......... АКО ПУТИН НАПАДНЕ ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ - СПИРАТ ПЕНСИИТЕ ..... НЯМА ДЪРЖАВА =НЯМА ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ =НЯМА ПЕНСИИ..... ТАКА ПУТИНИСТИТЕ И РУСОФИЛИТЕ ЩЕ АНУЛИРАТ ПЕНСИИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ..... МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ......
13
0
 
5
 
! Отговори
чекмеджи ефенди преди 1 седмица
Партиите търсят хора, които имат опит с наивни миряни и боравене на чекмеджета ни лук ял ни мирисал
12
1
 
6
 
! Отговори
Много трол по форуми преди 1 седмица
Явно някои обявили се за политици ги е страх от масово гласуване! Хора, ГЛАСУВАЙТЕ масово за политици, които ще работят, а няма да се крият с празно бръщолевене! Времето на илюзиите умря, идва прагматичното гласуване!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
боже, пак ли Бираджиева, стига сте ни тормозили с тая
10
2
 
3
 
! Отговори
До Радослав преди 1 седмица
Това само ли го измисли бе*** рпм
9
2
 
1
 
! Отговори
Партиите преди 1 седмица
търсят МАФИОТИ, за да не се развали омертата!!!!!!!!!!!!! НЕ ГЛАСУВАЙТЕ!!!!!!!!!!!!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Форумните умници така и не разбраха че то трябва все пак да имаш някакви познания, че да станеш депутат! Не става само да си всичколог като тях...
7
2
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
Тези които вече нямат шанс да ги изберат за НС, но са служили вярно на партията се опитват да ги уредят в Европейския парламент, нещо като пенсиониране на верни партийци, защото там са далече от медиите, не им се налага да се изказват по каквато и да е тема. Само стоят на едно столче, гласуват под команда и получават заплата. Нещо като пенсионерите (гледат сериал, всеки ден се събират да си лафят пред блока и на определена дата получават пенсия).
6
2
 
6
 
! Отговори
Eмигрант преди 1 седмица
Търсели хора с опит шайките, а опитът идва от ДС, 35 години опитни червени мафиоти предават опитът си само на своите наследници и роднини, 35 години свободно комунистическо падане ! България е местото на "жертвоприношения" за умилостивяване на червените "божества" които вилнеят в държавата вече 80 години ! Изход никакъв поради липса на героичен и смел народ !
5
3
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
За последните 20 години има ли някой депутат в затвора за измама? Тея по-честни от монахини били.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Опит в кражбите може и да имат. За политиката не е сигурно.