Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите

Като юрист се ужасявам, че може да се приеме като законите, каза доц. Наталия Киселова
26 авг 2020 21:48, Ния Христова
124
Конституцията не трябва да се прави от хора, които не уважават експертите
Снимка: БГНЕС
Конституцията е израз на минималния консенсус, който трябва да се постигне не просто в парламента или във Великото народно събрание, а в обществото. Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
 
"Конституцията може да бъде подобрявана. Изцяло нова сигурно може да бъде направена, но се ужасявам от мисълта (казвам го като юрист), че може да се подготви и приеме текст по начин, по който се подготвят и приемат законите", коментира Киселова.
 
Тя приема предложенията, които сега се лансират от ГЕРБ и от ВМРО, както и от отделни представители на партии, като "екзотични" и посочи, че "ни връщат назад, вместо да ни дърпат напред“.
 
"С всички сили ще работя да не се стигне до свикване на ВНС. Не защото България няма нужда от по-добра Конституция, а защото не искам да бъде правена по този начин и от хора, които не уважават компетентните и експертите“, заяви доц. Киселова и допълни, че "ако единственото усилие е да спечелят време, това е грешно политически".
 
"Проектът, който ни беше предложен, доста увеличава властта на прокуратурата", смята Киселова. "Не може онзи, който е страна в процеса, да предлага увеличаване на наказанията. Увеличаването на наказанията бори ли престъпността? Отговорът е "не".
 
Доц. Киселова прогнозира, че ако се стигне до решение за ВНС, неминуемо ще се стигне и до промени в главата, свързана с държавния глава.
 
Тя не вижда сред исканията на протестиращите вече повече от 40 дни ясно изразено такова за свикване на Велико народно събрание.
 
"Част от независимите народни представители си комуникират директно с Борисов, други бяха в БСП и има един от ДПС", отбеляза още Наталия Киселова. "Така че когато гледаме как гласуват, можем да предполагаме как ще се позиционират. И тук вече става много деликатно за самите народни представители от ГЕРБ. Те трябва да изберат с кого е най-малко опасно да се коалираш, имиджово. Това е политическата част."
 
За да успеят да съберат 120 или 121 подписа, в ГЕРБ трябва много добре да преценят с кого се коалират, защото е "много възможно някой да преспи и да премисли", допълни преподавателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
7
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
П,сихар.
80
14
 
16
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
НАРОДА ИСКА НОВА КОНСТИТУЦИЯ--А , НЕ РУСКО-КОМУНИСТИЧСКА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУЦИЯ!НЯМА ДА ТЪРПИМ ПОВЕЧЕ , ПРОСТАЩИНАТА НА РАЗНИ ИЗМИСЛЕНИ "ВОЕННИ -ПОЛИТИЦИ" И СЕЛСКИ СЕИРИ ПО УЛИЦИТЕ НА СТОЛИЦАТА НИ!БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПЕЙСКА ЦИВИЛИЗОВАНА СТРАНА --А НЕ ЗАБУТАНА РУСКА ПИЯНСКА ГУБЕРНИЯ!СТИГА ЕКСПЕРИМЕНТИ С НАРОДА НИ!!!
79
14
 
9
 
! Отговори
Баш Бай Брадър преди 3 години
Важното е още началото на конституцията да се запише за ръководната роля на партията ГЕРБ начело с мене като първи държавен и партиен ръководител.
78
2
 
14
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Докато умните се наумуват, лууудите се налудуват.
77
17
 
6
 
! Отговори
Шиши преди 3 години
Ква конституция? Важното е да печелим време за Боко и да крепим Каскетчо!
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КирилТова беше брутално, но същевремено забавно :)))
75
17
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Доцент Наталия се държи не като юрист а като пропагандата от Отровното трио. Всеки студент първокурсник по право знае, че Новака конституция ще бъде написана и приета от Великото народно събрание и ще бъдат дискутирани всички внесени проекти и предложения. А кой ще влезе във ВНС решават единствено избирателите!
74
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическата конституция да не се пипа, тя е идеално наследство от активните борци против фашистките мандри.
73
11
 
9
 
! Отговори
One question, please преди 3 години
Та кой е експерт: мазно усмихващият се проф. Близнашки, който преподава лекции на студентите и гледа да се втърка някъде на важен държавен пост или професорите Филчев и Киров, които са връстници на баба ми и апогеят им е преминал преди 30-40 години?
72
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не пипат нищо А да си ходят! ОСТАВКА на МУТРАТА!
71
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоразумението Ръбъл ли ще пише Конституцията, нали по мафиотски целува ръката на ТИКВУНЯ, заедно с 90% от герберунгелите! :((((---------99,9%
70
6
 
16
 
! Отговори
Аз искам преди 3 години
Нова конституция, която да регламентира 120 депутати, на минимална работна заплата, без привилегии и аванти, само безплатна карта за градския транспорт. Така ще се решат много от бълг.проблеми. Крадци и голтаци с мераци ще са аут от идеята хранилка НС. Също за всяка държарна позиция да има регламентиран избор с правила, не измислени герои да са началници имитатори и или лакеи на някой си. Искам и тежест на референдумите, които да се провеждат по важни въпроси, не да третират народът като ***
69
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киселова: 'Увеличаването на наказанията бори ли престъпността? Отговорът е "не".'Ай сиктир, Киселова! AKO наказанията се изпълняват няма как да не работи!
68
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая доцентка, милата, си мисли, че нещо зависи от нея.......................леле, каква наивница....................да си гледа лекциите и студентите и да не се бута м/у шамарите!!!
67
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тиквен диктатор конституцията му пречи!На крива ракета космоса и пречи!
66
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо трябва да му угаждаме на Бойко и да се говори за конституцията,вместо за къщата в Барселона и шкафчето?ОСТАВКА!
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията трябва да се приеме от народа, а не от някакъв си там парламент или кабинет!!!!!!НАРОДЪТ Е ИЗТОЧНИК НА ВЛАСТ!!! ЗАПОМНЕТЕ ГО!
64
9
 
8
 
! Отговори
Крайно време беше преди 3 години
АМИ ВРЕМЕ Е.... КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СКАЧАТ ВСИЧКИ, НАЧЕЛО С БАЙ ***, В ТОАЛЕТНАТА И ПОСЛЕДНИЯТ ДА ПУСКА ТРИ ПЪТИ ВОДАТА!!!!!!
63
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нов народен съд за гербавата шайка!
62
7
 
10
 
! Отговори
Хаджигенов преди 3 години
"Еднополовите бракосъчетавания и осиновяването на дете от гей-двойка са основни човешки права", Bulgaria ON AIR-07.06.2017г. Аз ще ви напиша Конституцията.