Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"

МЕЧ и "Величие" на ръба
25 окт 2024 07:40, Стела Стоянова
235
Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"
Снимка БГНЕС, архив

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения на нагласите на хората в сравнение с началото на кампанията. Това сочи проучване на "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Формулата за 51 Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория.

По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни.

Първата група е в битката за второто място, в която попадат Възраждане (15.2%) и Продължаваме промяната-Демократична България (14.8%).

Във втората група попадат Алианс за права и свободи около Ахмед Доган (7.8%), ДПС-Ново начало около Делян Пеевски (7%), Има такъв народ (6.6%) и БСП (6.5%).

Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ на бившия министър Радостин Василев (4%) и изненадата от предишните избори Величие (3,6%). Коалицията "Синя България" около Вили Лилков и Петър Москов остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „Не подкрепям никого“ е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват.

Проучването е проведено от агенция "Тренд" с възложител "24 часа" в периода 16 - 22 октомври 2024 година. Проведени са 1002 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: изборипроучване
Още от Общество
Само шепа хора се възползват от новите социални помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
11
 
0
 
! Отговори
до 77 преди 7 часа
И аз съм интелектуалец и имам бизнес с годишна печалба над 2 млн евро. Данъци за миналата година съм внесъл над 5.5 млн. Нямам познати които гласуват за ППДБ. За тях гласуват само програмистите. Винаги съм гласувал за Борисов и пак ще го направя.
68
0
 
3
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 7 часа
До 76 да то затова 15 години по късно ви наричат африка на балканите хахахах
67
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Класово разделение на обществото. Кресливите бачкотещи бачкери русофили избират Величие, Възраждане и подобни. Интелектуалците заможни и кадърни избираме ПП-ДБ. И да пляската минуси, и да не пляскате бачкотещите бачкери при всяко управление във всяка държава на света ще ни слугувате. Свиквайе.
66
16
 
0
 
! Отговори
до 75 преди 7 часа
Най успешният политик в България е Борисов. Лудият си ти.
65
1
 
14
 
! Отговори
До 67 преди 7 часа
Хората си ги харесват! Познавам много хора които направо боготворят Бойко и някой даже са си закачили и негови потрети в къщите и офисите си. Съвсем сериозно е това, не се се шегувам! Една част от Българите тотално са изтрещели. То и затова държавата ни е в това положение. Ако в един екип от 100 човека вкараш 10 луди те с течение на времето ще подлудят всички и ще стане невъзможно да се работи.
64
0
 
5
 
! Отговори
Мазохист преди 7 часа
Супер, още от същото...
63
0
 
1
 
! Отговори
Бул преди 7 часа
Шилета,в Неделя всички да излезете да Ви преброят,рано е за резултатите от търга,в 19:00 пликът се отваря.
62
2
 
2
 
! Отговори
Решението преди 7 часа
Трябва да се въведе задължително гласуване с финансови глоби ако не гласуваш. Така ще се реши проблема.
61
5
 
5
 
! Отговори
костя преди 7 часа
Народе, гласувай да трупам яко евраци в банковите си сметки, пък язе, че се правя на отворен да ви организирам незаконни референдуми срещу евраците, че ги искам само за моята партия от ваксинирани антиваксари.
60
1
 
1
 
! Отговори
ееееееее преди 7 часа
55 е добро число за парламент и правителство- тогава няма да има ЕС и евро пък и хамериканците може да са премахнали визите за клкониялните българите
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Герб вече колко години е с тези проценти? ????Купени роми, купена администрация ,купено мвр, купен безнес със европейски поръчки, ами...тумори тумори..незнам дали е лечимо вече. Пациентът умира..
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До 61 очевидно познаваш хора само на социални помощи и необразовани чистачи, което е нормално. Какъвто е един човек, такъв му е и кръгът.
57
1
 
7
 
! Отговори
dr.Haus преди 7 часа
Ако забранят да се влиза с телефони и сложат камера в изборната кабина, така че да се вижда само човека ГЕРБ и ДПС изхвърчат. Ако махнат манипулираните машини ПП-ДБ губят половината от електората си.
56
3
 
4
 
! Отговори
Пенко преди 7 часа
И днес йощ Балканът, Щом бурята захваща, Спомня тоз ден бурен, Денят в който на парапета Лена се надупи, А наш Киря изотзаде полата и надигна и О Боже -бяла пухкава дупарка сластно той омачка!Гласувайте за Харвардските маст-ии с бюлетина 26 ураааа
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Партия Великолепие е ще ви управи.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО - ОБИКНОВЕННА СОЦАГЕНТСКА ПРОПАГАНДА!!!...
53
6
 
5
 
! Отговори
Хъхх преди 7 часа
Пп на второ място??? Баааси дртата лъжааа! Познавам мнооого хора и никой от тях не е гласувал за тия, и никой от техните познати и познатите на познатите им и пак и пак и пак фалшификации и мизерии@
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Откъде идват тези проценти за мутрите?! След 2009 година вече не познавам човек, който да гласува за ГЕРБ.
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Никой не иска да гласува за ГЕРБ и СДС, които доведоха България до дъното, вкл. и администрацията потискана от мутрите и държана от тях на ниски заплати. При предишните управляващи, същите хора в администрацията бяха по-свободни и относително по-добре платени.
50
5
 
10
 
! Отговори
ВЪЗРАЖДАНЕ! преди 7 часа
Победа!