Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"

МЕЧ и "Величие" на ръба
25 окт 2024 07:40, Стела Стоянова
222
Тренд: ГЕРБ с 10 процента напред, "Възраждане" и ПП - ДБ си оспорват "среброто"
Снимка БГНЕС, архив

На финала на предизборната кампания не се регистрират съществени изменения на нагласите на хората в сравнение с началото на кампанията. Това сочи проучване на "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Формулата за 51 Народно събрание е 7 + 2 или 7 сигурни формации с представителство в парламента и две с шансове за участие.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория.

По-надолу в класацията се открояват три групи формации, като във всяка група резултатите на отделните партии и коалиции са сходни.

Първата група е в битката за второто място, в която попадат Възраждане (15.2%) и Продължаваме промяната-Демократична България (14.8%).

Във втората група попадат Алианс за права и свободи около Ахмед Доган (7.8%), ДПС-Ново начало около Делян Пеевски (7%), Има такъв народ (6.6%) и БСП (6.5%).

Третата група партии е в борба за парламентарно представителство и е съставена от МЕЧ на бившия министър Радостин Василев (4%) и изненадата от предишните избори Величие (3,6%). Коалицията "Синя България" около Вили Лилков и Петър Москов остава с подкрепата на 1,7% от гласуващите.

Разликите в стойностите между формациите във всяка една от групите е по-малка от процент, което предполага, че размествания в подредбата са напълно възможни.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията „Не подкрепям никого“ е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

Предизборната кампания не е успяла да мотивира повече избиратели да упражнят правото си на глас и очакваната избирателна активност е в диапазона между 2 милиона и 2 и 200 хиляди души, които се очаква да гласуват.

Проучването е проведено от агенция "Тренд" с възложител "24 часа" в периода 16 - 22 октомври 2024 година. Проведени са 1002 ефективни интервюта с хора на възраст над 18 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: изборипроучване
Още от Общество
Само шепа хора се възползват от новите социални помощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Спасението да не ни управляват сегашните маф иоти е с масово гласуване за партии, извън топ 10 !!!
196
1
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос до 191 преди 1 час
Точно, дори и да отбележи Не подкрепям никого , пак ще влязат 240 дупетата, гласът им пак ще отиде за някой.
195
3
 
1
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 час
Изследването е било само за България. А Величие дърпа от чужбина. Така че на Величие минимум двойно на това.
194
3
 
2
 
! Отговори
ВГЗ преди 1 час
Пеевски ли ще е новия премиер?
193
1
 
3
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 час
До Само питаме: Браво, пич. Страхотно попадение. Хайде да го направим #вдупиту, за да дразним от ВгъZ,раждане.
192
4
 
4
 
! Отговори
да преди 1 час
само ВЪЗРАЖДАНЕ - ако сте истински българи, и мислите за бъдещето на нашите деца и родина!
191
1
 
2
 
! Отговори
абе преди 1 час
няма на инат не ща да гласувам.....процентите от негласувалите се разпределят между партиите, така че отрицателния ти вот ще отиде при партията която мразиш! така са го направили тарикатите, затуй по-добре гласувай!
190
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Хората са тотално разочаровани и не могат да разберат ,че спасението е само в масово гласуване! Хора,които не искат да дават глас за всички тези партии на продажници и мафиоти от ГЕРБ през ПП и ДПС, просто да гласуват за партия която няма шанс,но да бъде отчетен гласът им. Така на общия % гласували, гласовете в % за тези партии намаляват. Това е и работещ вариант % за Пеевски да бъдат по-малко от 5 и поне от него да се отървем
189
1
 
5
 
! Отговори
до 187 преди 2 часа
Е как да ви изчегъртат, като сте узурпирали цялата власт по места, както и Съдът и Прокуратурата. А също и полицията. Как да стане ?
188
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
26 е истината.
187
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тия мошенци щяха да "изчегъртват" ГЕРБ, а са готови на коалиция. Боко пък лаком за власт, хем го опандизиха показно и го направиха за смях ги гушка... В името на власт и гепене няма морал.
186
2
 
5
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 3 часа
Ние сме против!
185
11
 
8
 
! Отговори
Изморен преди 3 часа
Давайте направо да ходим да гласуваме за ГЕРБ всички. То се е видяло че ще управляват ГЕРБ и ДПС, ама поне да се свърши тая глупост с избори през 6 месеца, че ми омръзна да слушам кой какво обещава. Боко и Делян управляваха, управляват и ще управляват. Стига сме се залъгвали тук е Мутро-мафийо-гария. ПП-тата са едни дребни мошеници дето ни излъгаха, чалгарите не стават, а Копейките са Атака макс про. Костадин е новия Сидеров, тоя филм сме го гледали, като тръгнат да губят гласове ще идат с ГЕРБ
184
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Ционистки план за БГ===ДА! Абсолютно сигурно е,че съществува пъклен план за унищожението на БЪЛГАРИЯ! Това се потвърждава и от доклада на Йоханес Хан пред еврокомисията "България след българите"!Още в началото на прехода изтече информация за "Плана Баязид" на краварските хищници,които целят създаването на ислямска дъга на Балканите. Те затова създадаха Косово в пълно нарушение на международното право! Затова и денко-кокорите приеха връщането на безброй ман ли в страната ни! Сатанинския план
183
3
 
13
 
! Отговори
да бе преди 3 часа
Розовите поните газ пикаят,че Възраждане мачка.Гласувайте на джендърите от ПП,дето щяга да изчегъркват Бойко и мафията.Видяхме ги колко струват.
182
9
 
5
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 часа
ВгъZ,раждане ше викат ли С. Корейците от МАКСУДА да им гласуват за изборите....?
181
4
 
9
 
! Отговори
Ционистки план за БГ преди 4 часа
Цитат от писмото на президента на САЩ - Бил Клинтън до Косовските албанци: - "В България трябва да бъде счупено първо високомерието на Православието и счупен инатът на славяните в България. - Как ще стане това? - Чрез ислямизация на България. Това е единственият начин, по който може да бъде овладяна България... и да бъдат овладени и целите Балкани, чрез ислямизация." - Това е и курсът на ПП-ДБ по целите на юдеите!
180
14
 
4
 
! Отговори
Смех... преди 4 часа
Антиваксърите от ВъZраждане получават руска ваксина гъжньем.....Като КОЦКО.
179
3
 
6
 
! Отговори
АЗ ПЪК ВИКАМ.... преди 4 часа
ОТ ПП-ДБ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ШИШИ, ЗА ДА ИМА КЪДЕ ДА СИ ПИЯТ МАЗНИЧКОТО КАФЕНЦЕ......НА ТОПЛИЧКО В СКУТА МУ....
178
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
и как пък имате доверие на антиваксърите от въZраждане, които са ваксинирани, кьорави ли сте да видите лъжата?