Тристранката обсъжда нова линия на бедност днес

От нея зависят всички социални помощи
16 сеп 2024 10:02, Стела Стоянова
25
Тристранката обсъжда нова линия на бедност днес
Снимка БГНЕС

Днес националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда предложението на правителството за линията на бедност за 2025 г.

Проектът на министрите предвижда тя да се повиши от 526 лв. на 638 лв. - с 21,3%. С този показател вече са обвързани почти всички социални помощи, така че те също ще се повишат от 2025 г. В съвета правителството консултира със синдикатите и работодателите въпросите за жизненото равнище - често социалните партньори имат доста забележки по предложенията, но органът е само съвещателен и становищата в него не влияят задължително на решенията, пише "Сега".

За определяне на линията на бедност се ползват изследването на доходите и условията на живот по методика на Евростат. Така едни и същи показатели се използват в политики по доходите, по социалното включване, в сферата на социалното подпомагане, в областта на правата на хората с увреждания и др.

В мотивите към предложението се цитират данни, публикувани през 2024 г., според които под прага на бедност от 638 лв. са били 1,325 млн. души или 20,6% от населението. Долу-горе такъв е делът на бедните от доста години. Относителният дял на бедните преди социалните трансфери е 45,3% - т.е. ако нямаше социални помощи, почти половината население щеше да е под линията на бедност. Сред работещите бедните са 11,7%. Неравенството в разпределението на доходите за лица под 65 години е 7,5%.

Тази година финансова подкрепа по закона за хората с увреждания би трябвало да получават над 670 000 души средномесечно, показват данни от мотивите. Планираният брой подпомогнати по закона за социално подпомагане е 54 971 лица и семейства през 2024 г., а по линия на подкрепата за деца помощи ще получат още 4800 деца месечно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
Тагарев: Очаква се днес да е готов анализът от "черната кутия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации