Зимбабве ще избие 200 слона за прехрана на гладуващите

Сушата е унищожила реколтата
18 сеп 2024 00:00, Стела Стоянова
53
Зимбабве ще избие 200 слона за прехрана на гладуващите
Снимка БГНЕС, архив

Зимбабве планира да избие 200 слона, за да нахрани общностите, изправени пред остър глад след най-лошата суша от четири десетилетия, обявиха органите за защита на дивата природа.

Сушата, предизвикана от „Ел Ниньо“, унищожи реколтата в Южна Африка, като засегна 68 млн. души и предизвика недостиг на храна в целия регион, съобщи „Гардиън“.

„Можем да потвърдим, че планираме да избием около 200 слона в цялата страна. Работим по условията за това как ще го направим“, заяви Тинаше Фараво, говорител на органа за управление на парковете и дивата природа в Зимбабве.

Той каза, че месото от слоновете ще бъде разпределено сред общностите в Зимбабве, засегнати от сушата.

Избиването, първото в страната от 1988 г., ще бъде извършено в окръзи Хванге, Мбире, Тшолотшо и Чиредзи. То последва решението на съседна Намибия от миналия месец да избие 83 слона и да разпредели месото сред хората, засегнати от сушата.

Счита се, че повече от 200 000 слона живеят в защитената зона, разположена в петте южноафрикански държави – Зимбабве, Замбия, Ботсуана, Ангола и Намибия. Това превръща региона в дом на една от най-големите популации на слонове в света.

Фараво посочи, че избиването е част от усилията на страната да намали натовареността на парковете си, които могат да приемат само 55 000 слона. В Зимбабве живеят повече от 84 000 екземпляра от вида.

„Това е опит да се намалят площите в парковете в условията на суша. Цифрите са просто капка в морето, защото става дума за 200 (слона), а ние разполагаме с над 84 000, което е много“, обясни той.

При такава тежка суша конфликтите между хората и дивите животни могат да се изострят, тъй като ресурсите стават все по-малко. Миналата година в Зимбабве при нападения на слонове бяха убити 50 души.

Страната е възхвалявана за усилията си за опазване на околната среда и за увеличаването на популацията на слоновете. Тя обаче лобира пред Конвенцията на ООН за международна търговия със застрашени видове да бъде възобновена търговията със слонова кост и живи слонове.

Зимбабве има запаси от слонова кост на стойност около 600 000 долара, които не може да продаде, пише БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от ЕС
Германия дава на Украйна допълнителни 100 млн. евро за зимата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Големият проблем на Африка е много бързо увеличаващото се население, което не могат да изхранват.
43
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 ден
До бл: национализация на промишлеността, налагане на контролирани цени на стоките, регулация на пазара не е корупция, а комунизъм. Партията му е крайно лява, винаги е изповядвал социалистически идеали, мрази САЩ и МВФ. Какво е това според теб?
42
1
 
2
 
! Отговори
бл преди 1 ден
Не бъркай комунизма с корупцията.
41
1
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 ден
Преди комунизма да стъпи в Зимбабве, тя е била житницата на Африка. След комунистическият преврат на Мугабе, всичко на белите е национализирано, раздадено на племето на Мугабе и икономиката на Зимбабве за няколко години се срива до невиждани низини. От където мине комунизма трева не никне. Ето това искат нашите копейки, национализация и масов глад. Зимбабве е еталон за комунизма е действие.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Слоновете ще свършат и после какво следва. Тези че са п рости е ясно на всички.
39
0
 
11
 
! Отговори
Ме преди 1 ден
Вместо да избивате животните си намалете популацията! Като наще р0ми тука по 10 деца и после няма с какво да ги храним пък о децата ви мрЪт от незнайни болести сеете зарази и сте от 3 тия свят !
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Докато хората в Зимбабве гладуват и се чудят с какво да се изхранват, света дава вече почти 100 000 000 000 $ на Украйна да води война безсмислена с Русия.
37
6
 
2
 
! Отговори
дмитри преди 1 ден
Да ги хранят с украинци
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ми те затова световните конспиратори пускат изкуствено създадени болести - СПИН, ебола, африканска чума, ковид и др. за да заболеят и умрат излишните, безполезните - тези които са най-вече в Африка.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Доколко "новината" е истина е едно на ръка. Второто, и по-важното, е че изплува истината - ресурси в света има достатъчно, но единици фамилии са ги заграбили от векове и са се ояли и о.рали, за сметка на милиони други, които тънат в глад и мизерия и то не от днес и не от тази година! Затова светът възстана, защото му писна да го грабят дембелите.
34
3
 
4
 
! Отговори
До Барон Мюнхаузен преди 1 ден
Не се бой, планът е направен отдавна от богатите - с векове тормозят бедните, превърнаха ги в роби и ги умориха от глад и мизерия, поставят им отровни "ваксини", организират си битки с войни на чужда територия - всичко това, за да са още по-богати.
33
1
 
13
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 ден
Правете си план ,как да си намалите населението,а не как да избивате животни,варвари-кюмбета!!!!Плодят се като *** и после се чудят как да се изхранят...
32
0
 
18
 
! Отговори
Чудя се: преди 1 ден
Що на снимката е азиатски слон? Те не се въдят в Африка. Сложете и тигър - типично Африканско животно.
31
6
 
6
 
! Отговори
?????????????? преди 1 ден
Който контролира зърното на Украйна, контролира Ресурсите на Зимбабве. А те са повече от колото в Европа. И за това се бием. Шлеповете от Украйна имат трудности с преминаването а 50% от чернозема е завзет от Русия. И слоновете няма да има кой да ги спаси.
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
През първия период на войната със селско стопанство се занимават около 4,5 млн. души, които съставляват около 70% от жителите на страната, а 30% са ангажирани в други стопански отрасли[3]. Селското стопанство по това време осигурява около 52% от националния доход на страната
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Създадената още през април 1940 г. германо-българска стопанска комисия активизира дейността си. На свои заседания тя приема допълнителни спогодби към българо-германския търговски договор за уреждане на взаимни стопански отношения. Предоставят се нови данъчни и митнически облекчения за Германия. Постигнато е споразумение за създаване на германо-българска индустриална комисия, чрез която Германия прави сериозен опит да наложи контрол върху развитието на националната промишленост.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
30 Илитерат чети: С подписването на Тристранния пакт на 1 март 1941 г. започва нов период в стопанското развитие на страната. Коренно се променят условията за развитие на националната ѝ икономика. Макар да остава не воюваща страна, постепенно стопанските ѝ ангажименти спрямо Германия нарастват.
27
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Трилиони за оръжия, слонове за храна!? Света е побъркан!
26
5
 
11
 
! Отговори
Ельоменат преди 1 ден
Кога хитлеристка Германия ти е взела овцете бе ***?това го направиха слугите нанКремъл тези ,които взривяваха църкви с жени и деца вътре
25
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
27 прадядо ти не е ловял мамути, а е пасал овце за да му ги вземе хитлеристка Германия. Има документи за това.