Днес отбелязваме 139 години от Съединението, честит празник!

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България
118
Днес отбелязваме 139 години от Съединението, честит празник!
Снимка: БГНЕС

България отбелязва 139 години от Съединението. На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г. от представители на Руската империя, Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Османската империя, България е разделена, като Източна Румелия остава в пределите на Османската империя.

По инициатива на Захари Стоянов през 1885 г. в Пловдив е организиран Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), който си поставя за цел "окончателно освобождение на българския народ чрез революция морална и с оръжие". Според плана, утвърден на заседание на комитета на 23 август 1885 г., акцията трябвало да започне в средата на септември същата година, като главният удар е трябвало да бъде нанесен в Пловдив срещу конака и представителните учреждения, местните отряди е трябвало да завземат Пазарджик и други по-големи селища в областта.

На 6 септември 1885 г. българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николаев и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков), влизат в града, обкръжават конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич. Румелийското правителство е свалено. Провъзгласява се Съединението на Източна Румелия с Княжество България. В Пловдив е образувано временно правителство начело с Георги Странски, което поема управлението до пристигането на княз Александър I на 9 септември 1885 г. Ден преди това - на 8 септември 1885 г., княз Александър I с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

След продължителна дипломатическа борба на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 г.-5 април 1886 г.) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Османската империя подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Съединението ще бъде отбелязано с различни мероприятия в страната

Кулминацията е тържествената проверка-заря тази вечер на площад „Съединение“ в Пловдив.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй, в 20:45 часа ще произнесе слово. В честването на Съединението в Пловдив ще участва и служебният премиер Димитър Главчев.

139-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде отбелязана тържествено с участието на представителни военни подразделения.

В София Съединението ще бъде отбелязано пред мавзолея - костница на княз Александър Батенберг с участието на представително военно подразделение от Националната гвардейска част. Ще бъдат поднесени венци от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще работи с обичайното си работно време и входни такси и специално за своята публика Музеят ще покаже знамето, под чиито дипли на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. То е трибагреник с лъв, приготвено е за Източнорумелийската милиция, но не е използвано заради статута на Областта. Именно това знаме войниците на майор Николаев целуват, преди да тръгнат, а думите върху него „Съединение или смърт“ ни пренасят в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: Съединението
Още от ЕС
Не е сигурно, че жилищата ще поскъпват след влизането в еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До vs /43/ - Кои тъмни петна, бре?
45
0
 
3
 
! Отговори
Бг преди 1 седмица
Да ни е честито!!!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А сега някои искат народа да се съедини с мутрите, т.е. да им бъдем послушни роби.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е празник на Българският народ, а не на правителството!
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честит Празник!
41
1
 
1
 
! Отговори
От Захари Стоянов преди 1 седмица
Но знаете ли какъв [е] плачът на тая тълпа, с какво я нея залъгват, когато хитрите си изтъкат вече платното, когато ураджиите и митингаджиите останат на празна ясла? И това си има леснината. Абе, господине, ами какво стана с "Историческата" и със Съединението пита някоя овца, която са бѝли на митинг. "Мълчи, бай кмете или бай даскале, недейте подига тоя въпрос" отговаря хитрият лъжлив патриот, който си е изтъкал вече платното, т.е. на комуто капват вече по 2030 жълтички в месеца.
40
4
 
6
 
! Отговори
Честит празник преди 1 седмица
Съединението общонационално дело. Славен епизод от новата ни история. Но и никога няма да забравим защо имаше какво да се съединява. Ако не беше руско-турската (освободителна за нас) война от 1877/78 година какво щяхме да съединаваме?
39
0
 
4
 
! Отговори
Нема съединение -- преди 1 седмица
-- със тия отгоре ! По това кой каква политика води и на къде тласка страната се вижда че те са притежание на различни външни фактори ,а на нас са ни отворили границите и на никой не му пука кой на къде ще хваща важното е по будните и непокорните да си стегнат багажа и да се махат да не клатят кораба ! Тука остава инертния материал -- той седи и псува ,но като се наложи да действа той пасува ,той е по възрастен по страхлив по-не вижда начин за нищо той е безопасен ....
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Честит празник българи .Днес е деня в които най-старият град в Европа празнува Съединението на България.Нещастника отдолу дето мета кал от сутринта да доиде да ми врътне една *** в Брюксел
37
8
 
1
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
Както винаги истината боли! Ревете срещу македонците, обаче като стане въпрос за история, тъмните петна (които БГ има в изобилие) не се харесват на робите! Те са нещо повече. Въпреки, че изопачавате фактите, тр са налице и никога няма да са различни! Те (фактите) се потвърждават и от сегашната (35 годишна), последна наша история! Във всички позитивни класации номер последен, в негативните неизменни първенци! Така че продължавайте да ривете колкото си искате! Нещата няма да се променят!
36
10
 
6
 
! Отговори
Архиваря преди 1 седмица
Нашите мypзилки не го тачат този празник, тъй като тяхната Блатная Рус е против Съединението, и даже насъсква Сърбия да ни нападне! Опитва се да насъска и Турция, но Великобритания се застъпва за Съединението, и възпира Турция да се въздържа от военна намеса! Ако не беше застъпничеството на Великобритания, не само нямаше да има Съединение, но и турската армия можеше да окупира и цяла България! ФАКТИ!
35
5
 
7
 
! Отговори
На 6-ти Септември преди 1 седмица
На 6-ти Септември 1944 г. СССР обявява война на фашистка България. Георги Димитров казва на Сталин: "Ще ви посрещнат като братя с цветя." Така и стана.
34
3
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Черно ми е чувството за хумор признавам си! Ама има една приказка: Кажи майтапа да си кажем истината! Но така де: Честит ви празник и аз изчезвам, че имам работа! Че иначе stand alone comedy show може да продължи цял ден!
33
0
 
1
 
! Отговори
до Тосун паша преди 1 седмица
азис и диона са представители на Източна Румелия и сега щяха да са под опеката на турските закони и порядки . Азис щеше да пробие ( но без токчета и полички ) , но Диона - надали щеше да се чува нещо за нея
32
2
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Глей какво правят свойте : Движение за защита на родното изкуство, традиции и занаяти! Откриване на академия по изкуства, факултет за учители по изкустваЗакон за носени на местни дрехи и обуща! Глей какво правят чуждите колониални: Движение в защита на колониалния окупатор! Като видят родно изкуство: Сатана, комунистически дявол, Анатема... А да спечели нашето момиче учило в Англия! Епа той Господинов отдавна си е от нашите еничари да му пуснем една награда! А 2000 училища за кво са им толкова!
31
3
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Честит празник!Само дето забравихте да споменете, че се е водила битка и в Добруджа с Русия и има загинали българи и руснаци в тази битка. Допълвам, че забравяте.
30
4
 
6
 
! Отговори
Днес преди 1 седмица
Празнува Козяк разедиението успяха да ни окупират без война с предатели това е истината
29
3
 
4
 
! Отговори
Благодарим преди 1 седмица
Има едно но по разединен и разбит тоя народ нее бил никога и то от префатели,айдуци,атлантици,гейове САЩ успя без война да убие Бг и да я завладее жалко
28
5
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 1 седмица
Фактите обаче говорят друго , че християнството и юдеизма са най-кръвожадните тоталитарни идеологии за всички времена! Ацтеките, майте , викингите и даже Чингис Хан , Баязид Светкавицата са аматьори по брой трупове в сравнение с християнските конкистадори и реконкистадори!
27
4
 
3
 
! Отговори
Тосун паша преди 1 седмица
От как сам ви оставил на caмoтeк, ще се избийте един друг , станахте джендърдържава Азис ви е любимец Диона за пример!Честит празник!

Спонсорирани публикации