Отделяме повече време за сън, но не и за работа

Децата предпоитат телевизия, а не да четат
4 сеп 2024 19:10, Инна Ангелова
14
Отделяме повече време за сън, но не и за работа
Снимка: Pixabay

Българите отделят над 12 часа дневно за задоволяване на основните си жизнени потребности като сън и хранене.
Това сочат данни от проучване на Националния статистически институт. За сметка на това за работа, учене и домакинстване отделяме над 5 часа дневно. По 4 часа са за свободно време и социален живот.

В групата на личните грижи най-голям е делът на времето, изразходвано за сън – 9 часа и 17 минути, или 38,7% от денонощието. За хранене се отделят средно по 2 часа и 16 минути дневно (9,4%), а за други лични грижи – 55 минути (3,8%).

По полове има значителна разлика в разпределението на времето.

Жените отделят повече за домакинска, отколкото за платена работа. Мъжете изразходват средно 3 часа и 22 минути в платена работа и два пъти по-малко от дамите за задачи у дома.

Оказва се също, че мъжете имат повече свободно време от жените. Но всички прекарват в сън еднакво дълго.
 
Най-продължително време за сън отделят най-възрастните над 65 г. и най-младите между 10 г. и 14 г., съответно 10 часа и 17 минути и 9 часа и 50 минути. Най-много време за хранене отделят хората на възраст от 15 до 29 години. Най-голяма част от свободното си време населението прекарва в гледане на телевизия и видео – 2 часа и 6 минути, и в социалните медии – 52 минути.

Живеещите в градовете отделят за социален живот и свободно време средно 4 часа и 9 минути, или с 20 минути повече в сравнение с хората в селата.

Въпреки че работещите жени изразходват за работа 17 минути по-малко от работещите мъже, те отделят за грижа за дома и семейството си средно на ден по 3 часа и 7 минути, или с 1 час и 14 минути повече от мъжете.

Физическата грижа за децата се споделя равностойно, съответно 54 минути за мъжете и 55 за жените, но мъжете прекарват повече време в учене, четене и игра с децата – 1 час и 10 минути, или 17 минути повече от жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Страната
Морските общини искат удължаване на летния сезон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
С висшо преди 1 седмица
Навремето работех на две места почасово и учех в УНСС. Спях средно по 5 часа на нощ. Да, успях да се издържам, но нищо повече.Неси струва да се преработва човек.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При положение, че повечето хора работят 8 или 12 часа, интересно как отделяме 5 часа?И каква е целта? Да ни убедят, че сме мързеливи, защото спим?Тъй де, за какво им е на робите почивка? Според шефовете и 3 часа сън стигат. Я да направим работния ден поне 16 часа.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 1 Ти сериозно ли питаш кой спи над 9 часа? Тия пубери пред блока ми дето нагъват райски газ и алкохол до 2 часа сутринта, не могат да станат спали 10 часа. Ти на коя планета живееш?
10
5
 
13
 
! Отговори
В София работещи ?? преди 1 седмица
В София не се работи. В провинцията не съм бил, но може и да бачка някой, с оглед безработицата. В София всеки работник си вика: този шефа много да не знае, че си взимам шапката. Позиции има, куцо, кьораво и сакато е назначено на някаква длъжност. Дори до офиса не може да го накараш да дойде, ако е с опция хоум. Това не съм го виждал никъде. Работил съм в Германия и САЩ, сигурно затова. Подобна разпадана команда сигурно има в Гърция, Испания, и други южняци. Затова са и на тази хал.
9
3
 
4
 
! Отговори
Мухахахах преди 1 седмица
ДП получаваше заплата от Парламента без да се покаже изобщо вътре! През това време му направили палата! Е, и? Драскачите тук да ходят да се разправят с него, ама не им стиска! Това е добър пример за подражание!!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 7 Точно след 3-4 месеца човек изперква, даже да не е на две работи, а да става сутрин в 3 часа и да отива в завода за хляб в 4 часа. Имах един такъв познат. Звъня му аз към 8 сутринта в една неделя, когато знам че не работи и той вдига телефона и каза" Хлябът готов ли е?" Казва го съвсем сериозно. Вдига телефона и той си мисли че е в завода. Не си заслужава това.....ще измрем за едните пари. Иначе взимаше добра заплата за тогава. Изкара 6 месеца и се отказа.
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само баламите бачкат, а в тази държава всичко е симулация на дейност от до!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз съм спал по 5-6 часа на денонощие работейки на 2 места. Ако работата и на двете места е интензивна изисква психическо и физическо усилие след 3-4 месеца си като зомби.Дните се сливат губиш представа за времето все тая ти е дали имаш рожден ден или е нова година. Приказките как някой работел дневна и нощна смяна че и събота и неделя едновременно и е бил адекватен на работното си място са чиста проба измислица.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз отивам да спя след два часа, защото утре ме чака 5 часа работа от 8 до 13 часа. След това съм свободен да си правя квото си искам. Който иска да си блъска по 9 часа на ден. Халал да са му парите.
4
3
 
6
 
! Отговори
Oberbayern преди 1 седмица
9 часа и половина сън? Абе, данните да не са от пеленачета. Иначе, че не са българите по работата е ясно. Личи си и от държавата.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който иска да работи бе. Никой не го е спрял. Който не иска няма да работи. Всеки сам си преценя.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И какво ще спечелиш ако работиш повече отколкото за свободно време и сън? Един среден от петте ми пръста. Скапаняцииии ненаядени....
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой спи по над 9 часа бе съвсем се оляха стъкмистиците...