"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза

8
"Грийнпийс" – България набира доброволци заради климатичната криза
Снимка: Грийнпийс

Природозащитната организация „Грийнпийс“ – България изгражда общност от доброволци, които искат заедно да направят средата, в която живеем, по-добро, по-чисто и по-безопасно място. Доброволчеството изглежда и означава различно нещо за всеки от тях и така всеки допринася с времето и усилията, които може да си позволи да отдели. За да се гарантира сигурността им, организацията им помага да се включат в редица специализирани обучения.

Хората, които имат необходимата подготовка се включват в инициативи като гасене на пожари, помощ при наводнения и почиствания на труднодостъпни замърсени места с помощта на каяци.
 
Като част от инициативата за изграждане на общност от съмишленици, „Грийнпийс“ – България и Националната асоциация на доброволците в Република България организират отворена среща на тема „Какво е да си доброволец по време на климатична криза?“ на 12 септември от 19:00 ч в пространство „Магнит“ на ул. „Миджур“ 12.

„Грийнпийс“ – България си сътрудничи с НАДРБ от 2022 г. и в рамките на три съвместни обучения за реакция при бедствия, проведени в този период, се включиха десетки доброволци. За съжаление, заради климатичните промени все по-често ставаме свидетели на бедствия и екстремни ситуации. Виждаме също как стават все по-интензивни и продължителни. Все по-трудно ще ни бъде да се адаптираме към тези промени. Докато институциите постепенно се приспособяват към новата ситуация, ще има нужда от много повече и добре подготвени доброволци на терен.

Доброволчеството е жизнената сила на всяко здраво гражданско общество и често след бедствия като пожари или наводнения именно техните усилия помагат за овладяването на стихията и осигуряването на безопасност за засегнатите. За да е истински полезен човек в ситуация на бедствие обаче, не е достатъчно да е само смел и способен да отдели време – изключително важно е да е подготвен и да не поставя себе си в опасност.

Срещата на 12 септември не е единствена – „Грийнпийс“ – България организира отворени месечни срещи за доброволци и дейностите не се изчерпват с реакцията при бедствия, а включват и участия във фестивали, почиствания, а също и преводи и създаване на полезно съдържание, свързано с опазване на природата. Всеки може да се запише на страницата на организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Грийнпийс
Още от Общество
Влезе в сила нов стандарт за детските столчета в колите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Незелен преди 1 седмица
Зелените терористи набират армия. Грийнпийс е изключително вредна организация. Ако някога във времето (в което се съмнявам) са имали чисти помисли, то сега са търговска организация, пуснала пипала на навсякъде. Не съм чул да организират протест срещу използване на обработваема земя за соларни паркове или вятърни генератори. Не съм чул да протестират срещу безразборната и безогледна сеч в българските гори и планини. Грантове и добре режисирани кампании тип Грета или Урсула. Защо ли?За пари.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
като питали грийнПИС що не садят дървета, отговорили че било загуба на време, демек да продават зелената техника на определени фирми са в по голяма изгода
5
0
 
8
 
! Отговори
Val преди 1 седмица
Ще бъдат обучавани как да се лепят по улиците.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По колко ще плащат.:)) Е без пари у Бг нема кой. А да и нема време до 2030.:))
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Набират сектанти които великите зелени шамани да използват както им е угодно. Каква е тази климатична криза? В какво се състой? Лъжи, манипулации, клетви и култове - похватите с които си служи всяка секта.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма криза. Няма човек няма проблем. Планетата Марс е перфектна в това отношение. Така трябва да изглежда и земята в близко бъдеще.
1
1
 
17
 
! Отговори
Тратанци преди 1 седмица
Поредното НПО което си търси протестиращи ?