Тодор Батков: За 4500 лв. заплата българи не се намират

Внесли сме 25 000 работници от чужбина
29 авг 2024 11:58, Петър Бойчев
128
Тодор Батков: За 4500 лв. заплата българи не се намират
Снимка БГНЕС

През 2023 г. България е издала разрешение за работа на 26 000 работници от чужбина. През 2024 г. до момента са издадени 25 000 разрешителни, вероятно до края на годината бройката ще надхвърли 30 000.

Това каза в студиото на OFFNews Тодор Батков-младши. Той е собственик на една от най-големите агенции за внос на работници от трети страни. Всички тези хора са получили разрешение, след като се докаже, че за поста няма нито един кандидат българин.

"Българин готвач за заплата 3500 лева чисто не може да се намери. Затова ресторантите все по-често търсят готвачи от Турция. 4500 лева е заплатата на кофражист и повечето професии в строителството.

Като се добави това, че работодателят осигурява жилище и храна, често се оказва, че чужденците у нас могат да изкарат повече, отколкото в Германия и Австрия.

Другата причина е ефективността. На българска бригада зидари средно се пада по 6 до 8 квадрата зидария на ден. Дойдоха няколко бригади зидари от Турция и направиха 28-30 квадрата на ден. На 14 метра стена турците имаха 2 милиметра отклонение. На 4 метра стена българите имаха 6 сантиметра отклонение.

Накрая, след три месеца, тези бригади си тръгнаха от България със 9-10 хиляди евро. За съжаление, има и лоши примери - работодатели, които не изплащат заплати, които принуждават работниците да работят по 12-16 часа, които ги настаняват в мизерни условия", казва Батков. Затова той настоява да се въведе лицензионен режим за фирмите, които внасят работници.

Сега всеки зарзаватчия, без никакви специални разрешения, може да започне да внася работници. И защото търсенето е голямо, все повече се изкушават да го направят, а често стават съучастници в мрежа за трафик на хора. Особено от бившите съветски републики има хора, които ползват разрешенията за работа като трамплин за емиграция в Европейския съюз, казва още Тодор Батков.

Най-голям брой работници в България са дошли от Узбекистан, почти същата е бройката и от Турция. Конкретно фирмата на Батков работи с 24 страни, най-вече Турция, Непал, Мексико и Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Приказки- те (не е ясно кои са те ) давали 5000 заплата ама нямало хора. Всъщност са мислели едвам как да не платят 2500 търсили са некви пияни роми уж да работят за 1500 не са им ги платили или ония не са дошли на работа щот са окрали строежът. Знаеме ги приказките за щедрите бг работодатели. Нещо като извънземните -всички са чували че ги има ама никой не ги е виждал.
43
1
 
25
 
! Отговори
работник при частнИк преди 2 седмици
Това за два месеца ли е заплата?!
42
1
 
30
 
! Отговори
НА КАЛПАВ преди 2 седмици
РАБОТОДАТЕЛ БЪЛГАРСКИЯ РАБОТНИК МУ ПРЕЧИ
41
1
 
36
 
! Отговори
Този преди 2 седмици
Лъже най нагло
40
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Той другаря има в предвид годишна заплата,може би?
39
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пуснете ги тези свободни работни места в бюрата по труда и който търси работа да отиде там и да я намери. Така ще знае че всичко е легално. По-добре и за работниците и за работодателите. С агенции и обяви за работа по сайтове не знаеш къде ще те излъжат и е ясно че има някаква шашма.
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Ходят тези, на които им е толкова акъла. В Бг хем ще си живеят по-добре, хем ще спестяват горе-долу същите пари." - В България няма кой да им даде повече от 3000 лв. Ако работят сами в техна си собствена бригада, тогава може да стигнат до 5000 - 7000 лв на месец горе-долу и то ще са се отрепали от работа и осигуровки ще си плащат сами. И здравни и пенсионни и застраховки и всякакви.
37
7
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 2 седмици
"""""Иска да каже, че българите са големи некадърници и мързеливци!?""""" ----- Ами ежедневието ни го доказва...
36
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този е по зле и от баща си! Агент тара!
35
1
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 2 седмици
БЕЗ БЪЛГАРИ ОГЪН ДА Я ГОРИ.
34
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
4500 лв каза тодор батков дето сигурно не е забил 1 пирон през живота си...
33
13
 
8
 
! Отговори
Пример преди 2 седмици
Нужна ни е демографска политика по примера на израелския закон за завръщането. Всеки с доказан един баба/дядо българин да има право да се завърне и установи в България. Ако си съберем племето по света, ще оцелеем демографски. Трудно ще е, но ако има воля е възможно.
32
1
 
14
 
! Отговори
Непозната преди 2 седмици
До 27 АнонименВиждам, че тези, които стоите в България пък съвсем нямате представа за какви пари се работи в чужбина. Информацията ви също е доста стара.
31
1
 
33
 
! Отговори
Цирк преди 2 седмици
Питайте чужденците колко им плащат. Този Батков си прави вятър на устата. Хората трева пасят.
30
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Да бе, те българите затова ходят да работят в строителството в Германия. Ако се получаваха такива пари, всички българи щяха да си седят в България, а не да ходят немили и недраги да спят по фургони." - Ходят тези, на които им е толкова акъла. В Бг хем ще си живеят по-добре, хем ще спестяват горе-долу същите пари. Някой от някое затънтено селце в България вместо да отиде в София и да си намери САМ работа, вярва на местния феодал, който го праща в Германия и му взима половината от спечеленото хах
29
0
 
54
 
! Отговори
Непозната преди 2 седмици
Твърде много българи биха работили тази работа за 4500 лева. Просто никой не им ги дава. Българските работодатели са алчни и нагли. Интересно на "внесените" чужденци дали по толкова плащат.
28
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Петко 4500 на месец, ама на някоя друга планета, където месецът трае различно време спрямо това на земята, нали?
27
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да бе, те българите затова ходят да работят в строителството в Германия. Ако се получаваха такива пари, всички българи щяха да си седят в България, а не да ходят немили и недраги да спят по фургони. А какви разкази може да чуе човек от хора ходили на гурбети по чужбините, не е за приказване. Български предприемачи им наемат хотели, които после не искат да плащат, принуждават работниците да бягат от хотелите и т.н.
26
31
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Глупости никъде не дават 4500 иначе ямаше да сме по чужбина" - Дават, ама тези, които още киснете в чужбина, си мислите, че в България ситуацията е като преди 15 години. Стойте си в чужбина. Аз работя в офис, чисто взимам 3400 и половината ден чета разни неща в интернет. Така си завърших бакалавърската и магистърската степен - по време на работа. Да, не съм милионер, но мога да работя от вкъщи, мога да работя даже и от плажа ако искам. Пък вие обикаляйте чужбина за има-няма 2000 евро на месец.
25
28
 
10
 
! Отговори
Петко преди 2 седмици
Извиняваите ама в Макдоналдс заплатите почват от 4800 лева на месец. Незнам как някои ще се хване да работи на 4500 и то физичен труд.