Тодор Батков: За 4500 лв. заплата българи не се намират

Внесли сме 25 000 работници от чужбина
29 авг 2024 11:58, Петър Бойчев
128
Тодор Батков: За 4500 лв. заплата българи не се намират
Снимка БГНЕС

През 2023 г. България е издала разрешение за работа на 26 000 работници от чужбина. През 2024 г. до момента са издадени 25 000 разрешителни, вероятно до края на годината бройката ще надхвърли 30 000.

Това каза в студиото на OFFNews Тодор Батков-младши. Той е собственик на една от най-големите агенции за внос на работници от трети страни. Всички тези хора са получили разрешение, след като се докаже, че за поста няма нито един кандидат българин.

"Българин готвач за заплата 3500 лева чисто не може да се намери. Затова ресторантите все по-често търсят готвачи от Турция. 4500 лева е заплатата на кофражист и повечето професии в строителството.

Като се добави това, че работодателят осигурява жилище и храна, често се оказва, че чужденците у нас могат да изкарат повече, отколкото в Германия и Австрия.

Другата причина е ефективността. На българска бригада зидари средно се пада по 6 до 8 квадрата зидария на ден. Дойдоха няколко бригади зидари от Турция и направиха 28-30 квадрата на ден. На 14 метра стена турците имаха 2 милиметра отклонение. На 4 метра стена българите имаха 6 сантиметра отклонение.

Накрая, след три месеца, тези бригади си тръгнаха от България със 9-10 хиляди евро. За съжаление, има и лоши примери - работодатели, които не изплащат заплати, които принуждават работниците да работят по 12-16 часа, които ги настаняват в мизерни условия", казва Батков. Затова той настоява да се въведе лицензионен режим за фирмите, които внасят работници.

Сега всеки зарзаватчия, без никакви специални разрешения, може да започне да внася работници. И защото търсенето е голямо, все повече се изкушават да го направят, а често стават съучастници в мрежа за трафик на хора. Особено от бившите съветски републики има хора, които ползват разрешенията за работа като трамплин за емиграция в Европейския съюз, казва още Тодор Батков.

Най-голям брой работници в България са дошли от Узбекистан, почти същата е бройката и от Турция. Конкретно фирмата на Батков работи с 24 страни, най-вече Турция, Непал, Мексико и Венецуела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Aко ги търси по чалготеките, много ясно, че няма да ги намери. А щом не ги намира, а ние ги намираме, значи не е за този бизнес.
63
7
 
20
 
! Отговори
До 27 преди 2 седмици
Аз още кисна в Германия... след 10 години адаптация, труд и над 200 хил евро годишен доход, затвърден със сериозно здравеопазване, инфраструктура и възможности за децата...И колкото и тук да вървят назад (особено в по-големите градове), ние и на половината не сме минали напред.... Закони, развитие и интеграция на малките градове и села, образователна система, стратегия за здравеопазването и т.н.България, а и Балканите могат да бъдат рай, но манталитът и разединението ни не го позволява...
62
4
 
42
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
След 30 години гаври и подигравки с българите няма да има кой да ви работи повече за без пари, господа чорбажии
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ей Богу на бай ви *** младши вицовете...
60
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много хора буквално нямат работа въпреки че имат образование и квалификация но нарочно не ги вземат на барабаджийски работни места.
59
2
 
56
 
! Отговори
реалист преди 2 седмици
За 4500лв половината българи ще работим и по 12 часа,ама няма кой да ги даде.90% от работодатели са страшни *** и искат с трици маймуни да ловят,ама няма как
58
1
 
28
 
! Отговори
e преди 2 седмици
Преди около 15 години се изтъпанчи един по телевизията и каза, че в Шумен не можел да намери инженер за 4500лв заплата. Направо паднах. Този е същия лъжец. Аз не съм кой знае какъв работодате. Но съм пускал обяви в ***.bg. За месец кандидиатстват 15 човека и само един или двама горе долу стават. Но всъщност никой не отговаря на три-четри прости изисквания.
57
2
 
10
 
! Отговори
от 60 преди 2 седмици
Иначе казано да се чете "ако си кадърен, си знаеш колко ти струва трудът".
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
може би говори за Норвегия
55
38
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре го е казал човекът. Реално за под 15к аз не бих пипнал нищо. Но затова съм и учил. Освен кариера и бизнеси в дигиталния свят, съм съдружник и в 2 гурме ресторанта. Нямаме готвач, било то и помощник, с под 6500лв. заплата. На единия от ресторантите главният ни готвач е французин- без бонусите от оборота нето взима 16500лв.. Вече леля ти Ленче, ceлскатa готвачка в кръчмата в Люлин колко взима, не ме интересува, защото люлинчани не са ми в таргет листата като клиенти.
54
1
 
39
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Заради подобни като този чорбаджии,който 35г.се подиграват с работниците си сега няма кой да работи.
53
1
 
17
 
! Отговори
ДОКАТО преди 2 седмици
ТРАПЕЗИТЕ ВЪВ РОСЕНЕЦ ВЪВ БАНКЯ И НА ПОЗИТАНО 20 СА УТРУПАНИ СОФРАТА НА БЪЛГАРИНА ЩЕ Е ПРАЗНА.
52
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Я спрете с тоя идииооти като тоя Щматков. В Турция при земетресение падат всички сгради и умират десетки хиляди. После тия зидари, където тоя ги хвали ги изтезават и *** по затворите, но тук били работници. На майка ви у.......
51
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вчера чух по телевизията един коментар, че хората, които ще се пенсионират след 20-ина години, трябва да си намерят друг източник на доход освен работата, за да имат пенсия. Толкова по въпроса за заплатите.
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
защо триете, да ви затрият дано!
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
напълнихте страната ни с тара,мбуки и мързеливи укри
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До работник при частнИк Не,бе това сигурно е годишната заплата!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До работник при частнИкнай вероятно за сезон.
46
1
 
10
 
! Отговори
И КВО ИЗЛИЗА СЕГА преди 2 седмици
ЧЕ БОТЕВ И ЛЕВСКИ СА МРЕЛИ ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ НА РАБОТНИЦИТЕ ОТ АЗИЯ.
45
0
 
35
 
! Отговори
??? преди 2 седмици
Къде дават по 4500,00 лв заплата ,та да си подам документите?