Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година

Човек купува 15 кг, а хвърля 11
2 юли 2024 22:42, Стела Стоянова
24
Хвърляме 100 000 тона дрехи и текстил всяка година
Снимка БГНЕС, архив

Всяка година в ЕС се изхвърлят 5 млн. тона текстил, а в България на боклука отиват 100 хил. тона дрехи и битов текстил, което се равнява, например, на 5 пъти теглото на НДК. Крайният резултатът е, че купуваме близо 15 кг текстил годишно, а изхвърляме 11 кг.

Това казва Сирма Желева, изпълнителен директор на Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ), в интервю за БТА.

Жертви сме на "бързата мода" - данните показват, че обличаме дрехите си едва по 7-8 пъти, обяснява Желязкова. и допълва, че хората често не се замислят за личния си отпечатък. Сега са хит китайските сайтове с евтини стоки. Те обаче са с ниско качество и в повечето случаи не подлежат на контрол от гледна точка на европейските законодателните изисквания за производството им, което крие рискове за здравето на хората, които ги използват. "Не на последно място са и социалните проблеми, тъй като има данни, че условията на труд при производството им са неприемливи. Освен това те влияят много негативно на устойчивите бизнес модели, които Европа насърчава и се опитва да наложи", посочва Желева.

Но допълва, че расте поколение, което е загрижено за околната среда и се бори с "бързата мода", като вижда алтернатива в дрехите втора употреба.

Ако изхвърлим непотребните си дрехи и текстил с общите контейнери, те директно отиват на сметището. Там се разлагат с десетилетия, замърсяват почвата и водата, и отделят вредни емисии.

Рециклирането на текстил е сложна задача, тъй като повечето дрехи са направени от различни материали. През 2025 г. всяка страна-членка на ЕС, включително България, трябва да разполага със система за разделно събиране на текстил с национално покритие.

По данни от ЕС един средностатистическият европеец си е купил между 15 кг и 26 кг текстилни продукти през последните 5 години. Това се равнява на повече от емисиите, отделени при пътуването му до работа и обратно за същия период.

Само за последните три години компаниите-членове на БАКТ са сортирали и обработили около 100 000 тона текстилни отпадъци. Над 85 на сто от тях са подготвени за повторна употреба или рециклиране, казва Желева.

Въздействията върху околната среда от производството на текстилни продукти са огромни - парниковите емисии на текстилната индустрия са повече от тези на секторите авиация, железопътен транспорт и доставките по море взети заедно. Това са между 8 и 10 процента от всички емисии на човечеството на година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Страната
Пуснаха шофьора, стрелял по кола на "Тракия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Госпожата да не слага всички под общ знаменател.Някои носят по 7-8 пъти,други носим по 7-8 години.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Българите масово носят втора ръка дрехи . Това лято си нося миналогодишните дрехи , някои за трета година . Купувам си и нови .
22
0
 
2
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 1 ден
Щом имате в излишък,хвърляйте! Демократично е...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Що да не хвърляме :)))
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всеки сам си ПРЕЦЕНЯ :)))
19
3
 
8
 
! Отговори
Бай Байдън преди 1 ден
Купувай от китайски сайтове ментета на найк или адидас.Хем евтинко хем няма разлика от оригиналающ.Издържат с години
18
1
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 2 дни
Защото вече станах на години. Не ми отива да се занимавам с млади момичета, а със стари нямам никакво желание.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Няма млади хора, които не купуват нови дрехи, няма и да има никога такова поколение, искащо да живее като кл-о_шари.:))
16
0
 
5
 
! Отговори
:))))))))))))))) преди 2 дни
До Анонимен 10 Ама ти си бил голям филантроп, бе! Защо не си си написал телефонния номер, та кифлите да се изпотрепят да ти звънят?
15
1
 
11
 
! Отговори
Рециклиран Текстил преди 2 дни
Истината е че старите дрехи, обувки и парцалки се "рециклират" за направата на "нови" такива, които пак ще бъдат продадени на вас и пак ще ги изхвърлите бързо-бързо, защото са още по-некачествени! Скоро и тоалетната хартия и храната ще се рециклира! "Кръгова икономика" - ядеш-сepeш-ядеш! Да са ви честити новите дрехи и новите храни!
14
1
 
7
 
! Отговори
Руси преди 2 дни
И 200 ще хвърля ,ако трябва. Нали системата реши да е разсипия.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Зелено, ама чак до скъсване, айде стига де, сега па и нови дрешки да не си купи човек, и без това повечето са от рецикле материали. По добре новичко, отколкото втора ръка, втората са за благородния и пестелив елит.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Е айде хората трябва да се превърнат в братчетата на Гаврош ли. Да носят нещото, докато се разпадне и без това са нискокачествени чине пар-жал-ки, съшити с прогнили конци, ципове *** и т.н. Освен това хората си ги плащат, не им ги подаряват. Кой колко и какво ще купува, е личен избор. Това за якото хвърляне е валидно за уж елита, който облече веднъж и хвърли уж модните, но скъпи и неудобни парц-алчета.
11
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 2 дни
До Решението ..А един данък така от 30% примерно и парите да се дават за зелени сделки и Украйна
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Купувал съм много дрехи на бедни млади момичета. Слабички и стройни бедни момичета. Също и много бельо.
9
8
 
2
 
! Отговори
Решението преди 2 дни
Един строг закон, който да забрани производството на платове и готово облекло, а също и търговията с тези стоки. Да бъде както е било в миналото - купуваш си (или сам произвеждаш) памук, лен, вълна или коприна, съпругата преде нишки, после тъче платове и накрая шие дрехи на ръка. Така произведената дреха ще ти е скъпа, защото е коствала много усилия. Хем ще си я цениш и няма да я изхвърляш след 7-8 обличания, хем като се скъса и вече за нищо не става, като я изхвърлиш, няма да замърси природата.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какво да правят хората? Всяка година качват по 5 или 8 кг. Като не им стават дрехите, много ясно, че купуват нови. Затлъстяването е виновно. Глобално се затлъстява.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дрехи в гардероба трябва да има толкова много, че да няма никакво място любовник да се скрие там.
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дрехите трябва да са памучни и ленени, без пластмасови примеси. С Дървени копчета или памучни топчета като на китайски традиционни ризи. . Метални ципове. И да се изгарят, щом станат непотребни. А може направо да вкарат арабската мода и да ни раздадат по един бял чаршав да носим със здраве и да споменаваме родителките им
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 3Че то често дрехите, които са втора употреба са по-скъпи от новите.Аз си взех ново худи за 10 лв намалено от 50 понеже е лято и магазина от които си го нзех има останали непродадени бройки.