Млечни ферми у нас на ръба, заливат ни с чужда стока

Бойко Синапов посочи какви са исканията на земеделците
12 юни 2024 14:33, Красимир Ангелов
50
Млечни ферми у нас на ръба, заливат ни с чужда стока

България внася ударно мляко и млечни продукти от Румъния, показват данните на Министерството на земеделието и храните за последните две години. Колко сериозен проблем за родните производители е подобна конкуренция?

"Наистина големи количества мляко и млечни продукти се внасят от Румъния, но също от Германия, Унгария, Гърция, за наше съжаление. Поставихме въпроса кога нашите европейски субсидии ще се изравняват с тези на съседните ни държави. Трябва да спазваме еднакви правила и да получаваме еднакви субсидии, тогава няма да се получават тези конкуренции", заяви председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов в "България сутрин".

По думите му в България е много по-лесно да внасяш всичко, отколкото от страната ни да изнасяш за някоя европейска държава.

"Големият виновник е тежката администрация в България. Българският чиновник се научи да стъпва смело върху малкото оставащи хора в България в цялото земеделие. Не виждаме уважение от страна на чиновника към работещите хора в сектор "Земеделие". Трябва да измислим рестрикции, с които да запознаем ЕС и да си ги защитим", подчерта Синапов пред Bulgaria ON AIR.

Той алармира, че отвсякъде сме заливани със зеленчуци, меса и колбаси от други държави. А по този начин убиват българския производител, изтъкна Синапов.

"Има голям спад, с часове губим огромни ферми. В момента в България няма млечна ферма, която да не е на загуба. Имаме износ основно за Гърция и Румъния, но е много малко количество. Борим се сами. Говорим за високо качество продукти, за биопродукти", каза още Бойко Синапов.

Той отбеляза, че служебното правителство е успяло в кратък период от време да осигури средства и да ги изплати на земеделците.

Още за проблемите на земеделците четете в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Общество
Инспекцията по труда: Все повече непълнолетни у нас работят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Германия дотацията на производителите е друга
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДО 42 КЪДЕ В ГЕРМАНИЯ СИРЕНА ЛЪЖЕШ 42 ТАМ ПРЕДЛАГАТ ДРУГИ АСОРТИМЕНТИ С ДРУГИ ИМЕНА
42
1
 
5
 
! Отговори
Земевладелец преди 2 седмици
И тия ли реват срещу вноса? Докато не стане сиренето 50 лева килото, няма да мирясат! Нали живеем в свободен свят с отворени граници за стоки и услуги? Разбират, че цените им са неадекватни и искат монопол?! В Германия защо не е така? Колко струват там? А колко е свинското, а агнешкото? Не желая да слушам повече.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Германия купувам само истински, отлежали, вкусни сирена и кашкавали от различни страни. Ако ги взимам на промоция повечето са по-евтини от прехвалените ни български. Е продават и едно българско в немския Кауфланд, ама е сухо и солено и не взимам много, пък и е по-скъпо от гръцкото фета, което го има нон стоп на промоция от различни производители.
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българските сирена и кашкавали верно не са качествени но чак така да ги очерняте има и качествени от ферми производители намерете ги не се доверявам на чуждите продукции
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДО 29 ОТКЪДЕ ЗНАЕШ ЧЕ ТОВА КОЕТО КУПУВАШ Е КАЧЕСТВЕНО 29 И
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
...и а да... забравих най-важното според мен. Цялата ми продукция е 100 процента еко, био и зелена. Даже токът, който ползвам е почти напълно от слънчеви панели. Колата ми е на ток, водата голяма част е дъждовна и т. н...
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Воят на фалиращите неграждани е симфония за изтънченият ми слух. Напълно подкрепям политиката на държавата за утилизация на тези нагли 4уkудуpи. Целият свят се върти около квадратните им селskи глави и всички са им длъжни. Аз също съм земеделски производител, макар и съвсем малък. Една стотинка не съм просил от никой и криво-ляво с справям сам, на ПЕЧАЛБА!
36
0
 
2
 
! Отговори
Йокин преди 2 седмици
Като в оня виц,от соца.Казвали на всяка членка от СИВ,кво ще прави,Ана нас се паднало да правим КАЛ,ОТ КОЯТО СЕ ПРАВЯТ ТУХЛИТЕ!!!
35
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
добре защо румънците произвеждат по евтино мляко (ако въобще е мляко) а не някакъв специалитет нали се въведе закон за млечните продукти или само в началото сиренето е от мляко после старата песен на нов глас демек закони има контрол нема
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз винаги купувам от 50лв за кг. *** кашкавал маджаров от била ,но тази партида ужасно горчи и смърди ,та цената не винаги е показател за качество -чудя се дали мога да им го върна ,не пазя бележката ...
33
0
 
10
 
! Отговори
стира преди 2 седмици
българските производители направиха така , че да изчезне омлет асорти ! снощи се опитвам да направя такъв , бъркам в хладилника и търся сирене , но нямам - имам моцарела ( биволска италианска ) викам слагам то пак бяло кат сиренето от едно време . гледам за кашкавал , но няма - имам обаче пармезан ( пак италиански ) викам си я да сложа - то пак подобно на кашкавала , после малко шунка - ама пак няма - ама имам прошуто кото ( сходно) .... сложих и малко риган и стана страхотен омлет по италиански
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То все едно не купуваш какшкавал а кола среден клас на старо. Отивайте отвъд ръба.
31
12
 
1
 
! Отговори
За евро'тлантиз преди 2 седмици
Нека да се ограничи вноса на млечни продукти у нас, за да се даде възможност на българския потребител да си купува български млечни продукти с предимство. Все пак вносът се плаща с валута по второ направление и следва да се ограничи.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Познавам го това гербаджийско *** чакащо само субсидии и захлебващо само с проекти
29
1
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
До МурзилкаЩо не ядеш руски ми налиташ на евроатлантически сирена, ако ги е барал някой с меки китки?
28
13
 
6
 
! Отговори
Мурзилка преди 2 седмици
До Зозо Кашкавала с палмово масло от 9,50 е за такива като теб, които сте почитатели на евроатлантическите ценности. Ние, нормалните хора ядем отбрани френски, немски и италиански сирена и кашкавали. Купуваме си ги от магазини, които ти може да гледаш само отвън.
27
1
 
17
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 седмици
Как пък от румънеца /частник/ си купувам сирене на 10 лева и кашкавал на 13 и онзи тръгва да ми целува ръцете. И така повече от 10 години. Ама сиренето и кашкавала са точно от мляко, а не от обезмаслена сурватка.
26
6
 
5
 
! Отговори
Евроатлантически път преди 2 седмици
Трябва да изтърпим Зради Украйна, която защитава нашите евроатлантически ценности! Не трябва дори за миг да се отклоняваме от нашият евроатлантичеси път. Това е нашшият цивилизационен избор!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не си купувам български продукти (млечни). дори и да са менте , то те ще са по-малко менте от българските ....