В гетата бъркат евтина дрога за децата с отрова за мишки

Днешната дрога е много по-пристрастяваща
26 юни 2024 16:31, Инна Ангелова
17
В гетата бъркат евтина дрога за децата с отрова за мишки
Снимка: Bulgaria ON AIR

Световният ден за борба със злоупотребата и незаконният трафик на наркотици се отбелязва днес, 26 юни. По този повод фондация “За един чист живот” организира информационна кампания за родители и тийнейджър на възраст между 14-18 години на безплатна телефонна линия.

"От години лекарите сигнализират, че има много сериозно изместване на тази възрастова граница в долната си част. Деца на 10-11 години експериментират с цигари и следващата стъпка, която много често се наблюдава, това е вече да пушат нещо, което съдържа метамфетамин, амфетамин, марихуана. Тук това не е новина", каза председателят на фондацията "За един чист живот" Светлана Йорданова в студиото на "България сутрин".

Йорданова отбелязва, че наркотиците, които децата употребяват, съдържат в себе си отровни вещества. Днешната дрога е все по-пристрастяваща, възможно е при първия си досег до нея човек да се пристрасти.

"Забърква се масово в българските гета, обикновено съдържат много силно пристрастяващи наркотици като метамфетамини, задължително добавени отрови за мишки, отрови от земеделския сектор, всичко, което може да засили действието на един наркотик", разясни Йорданова за Bulgaria ON AIR.

Председателят на фондация “За един чист живот” допълва, че децата, които нямат хобита и не ги интересува нищо, прибягват най-често до употреба на наркотици. Зависимостта много често се формира в ранна детска възраст.

“Защо трябва да стигаме дотам да се стига до дълги и скъпоструващи лечения, при положение, че всичко това може да се превантира тогава, когато едно дете само експериментира, в началната фаза на неговото поведение. Това е нашият апел към родителите - не заравяйте главата в пясъка", заяви Йорданова.

В края на разговора Йорданова допълни, че употребата на райски газ все още е проблем, а злоупотребата му води до полиневропатии и различни проблеми, при които възстановяването след това е много тежко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: децадрогаупотреба
Още от Общество
По-изгодно е да си построим или закупим готов дом?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 дни
Унищожете гетата с всички бхаратци и няма да има проблеми
15
0
 
0
 
! Отговори
СУФ преди 2 дни
Чудесно. Мишките нямат бъдеще.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Легализирайте марихуаната и всичко ще е ок
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нашите гета са малки, гетата в истинските капиталистически страни са големи и са като крепости. Полицията влиза в нашите гета, когато си поиска и се държи като господар. В капиталистическите страни полицията не влиза, или влиза да убива и бяга от страх. От Гетата ни спасиха само 45 години социализъм.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Бедните деца че смъркат евтина дрога, богатите - чиста и скъпа.
11
2
 
3
 
! Отговори
Руси преди 2 дни
Путин е виновен сигурно
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
важното е трева да не пушат, нали е най-отровния наркотик
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
гетата са с протекция, там не влиза полиция, защото е опасно, а и статуквото си пази електората
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тази пък откъде знае? Експерт по дрога ли е?
7
1
 
11
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 дни
Поредната констатация!В БГ не се действа,а просто се отчита някаква статистика на престъпността.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Приказки, приказки, приказки.... и всеки чака някой друг да направи нещо. Накрая се оказва, че такива просто получават пари за да блещят по телевизията и в действителност на никого не му пука. Всеки родител трябва да се грижи за детето си и да развие познание за зависимостите. Габор Мате е брилянтен писател и психолог, който се занимава със зависими. Да прочетеш една книга на тази тема е равно на това да спасиш сам детето си. Научете, че никой не ви е длъжен, но всеки ви използва :)
5
5
 
9
 
! Отговори
Подсказвам преди 2 дни
Киро дава пример с "кристалните" пици.
4
3
 
12
 
! Отговори
Баце с Шлифера преди 2 дни
Бат Боко се завърна и бизнеса процъфтява! Ще има още повече и до 100% по-отровна дрога за децата! За самотни майки с 2 и повече деца ще се правят намаления!
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Че то в херцата винаги се е слагало такова, чак сега ли разбрахте. Не е страшно, ако сложиш повече, кикът е по силен, готино е. Като по масово навлезе 96, 97, то почти само такова слагахме.
2
1
 
9
 
! Отговори
Сизгинн преди 2 дни
В гетата няма да се бъркат, ако искаме и с... ай. на ще си мршаме дрогата за нашите деца, вие сте расистки, щом не ни давате да мршаме дрогата за нашите деца
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кон бе кон - коньове.