Млечни ферми у нас на ръба, заливат ни с чужда стока

Бойко Синапов посочи какви са исканията на земеделците
12 юни 2024 14:33, Красимир Ангелов
50
Млечни ферми у нас на ръба, заливат ни с чужда стока

България внася ударно мляко и млечни продукти от Румъния, показват данните на Министерството на земеделието и храните за последните две години. Колко сериозен проблем за родните производители е подобна конкуренция?

"Наистина големи количества мляко и млечни продукти се внасят от Румъния, но също от Германия, Унгария, Гърция, за наше съжаление. Поставихме въпроса кога нашите европейски субсидии ще се изравняват с тези на съседните ни държави. Трябва да спазваме еднакви правила и да получаваме еднакви субсидии, тогава няма да се получават тези конкуренции", заяви председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов в "България сутрин".

По думите му в България е много по-лесно да внасяш всичко, отколкото от страната ни да изнасяш за някоя европейска държава.

"Големият виновник е тежката администрация в България. Българският чиновник се научи да стъпва смело върху малкото оставащи хора в България в цялото земеделие. Не виждаме уважение от страна на чиновника към работещите хора в сектор "Земеделие". Трябва да измислим рестрикции, с които да запознаем ЕС и да си ги защитим", подчерта Синапов пред Bulgaria ON AIR.

Той алармира, че отвсякъде сме заливани със зеленчуци, меса и колбаси от други държави. А по този начин убиват българския производител, изтъкна Синапов.

"Има голям спад, с часове губим огромни ферми. В момента в България няма млечна ферма, която да не е на загуба. Имаме износ основно за Гърция и Румъния, но е много малко количество. Борим се сами. Говорим за високо качество продукти, за биопродукти", каза още Бойко Синапов.

Той отбеляза, че служебното правителство е успяло в кратък период от време да осигури средства и да ги изплати на земеделците.

Още за проблемите на земеделците четете в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Общество
Инспекцията по труда: Все повече непълнолетни у нас работят
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Млякото в Германия е по евтино от млякото в България, и кисело, и прясно. Аз винаги купувам вносно Hмляко, хем е по побре консервирано. Не им вярвам на българските производители след като го докараха до там, че цяло лято бананите в България са по евтини от българските сезонни череши.
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Румъния наистина е по евтино и то не само млечните продукти , но и месото . Ходил съм и съм пазарувал и мога да ви кажа , че продават истински хранителни продукти .
2
1
 
31
 
! Отговори
Крундел преди 2 седмици
че кой ти ползва мляко за правене на сирене и кашкавал или дори кисело мляко - всичко е хидрогенирана палма, нишесте и неведоми китайски пълнители на 70кг чували, внесени като "фураж" нелегално от турция, 80% вода и остатъка е това по-горе, цената е 20 стотинки на килограм, а в магазина е на 20+ лева...а да, не се разваля и има почти неограничен срок на съхранение...
1
0
 
26
 
! Отговори
SS преди 2 седмици
Ама за какво да си купувам от България - Гърция и Турция са наблизо ,всичко е истинско - меса,колбаси,сирене,кашкавал,риба и цените са същите както в България,но качеството няма нищо общо с родното.