Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години

Има доста голяма разлика между мъже и жени - 27 срещу 12%
Обновена: 30 май 2024 09:48 | 30 май 2024 09:48, Нели Христова
144
Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години
Снимка: Pixabay/ sabinevanerp

Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години.. За мъжете е 78,9, а за жените - 84,2 г. Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария, те живеят средно по 6-7 години повече от нас. Това са данни на "Евростат", каза в ефира на NOVA Магдалена Костова - директор "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години.

"Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени - 27 срещу 12%. Това е причината силният пол да живее 7 години по-малко, отколкото дамите", обясни тя.

По думите ѝ очакваната продължителност е по-ниска, когато смъртността е по-висока.

"Сред факторите, които влияят върху продължителността, е качеството на живот - начин на хранене, чистота на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до здравеопазване. По-добрият и бърз достъп до лечение влияе продължителността на живота да е повече. Освен това хората с по-високо образование живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е очакваната продължителност във Видин, Враца и Монтана", каза още Костова.

Тя посочи, че страните от бившия социалистически блок са последни в класацията на очаквана продължителност в Европа - почти всички със стойности под 80 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
7
 
! Отговори
Карлуково преди 1 месец
Пациентите са пуснати в градска отпуска и дращят като невидели по форумите. А пропагандата ви не струва. Плащайте на по кадърни.
65
2
 
14
 
! Отговори
стреса преди 1 месец
Трябва да благодарим и на политиците. За толкова години "демокрация" нашите национални предатели и продажници успяха да съсипят здравеопазването. Също така съсипаха земеделието и животновъдството и ядем все по-големи ***. Хората са работещи бедни и стреса е най-големият проблем. Не могат да си позволят качествени лекарства, а и докторите са търговци. Градовете са абсурдно презастроени и въздуха ни е от най-мръсните в Европа. Тези неща са по-проблемни от алкохола и цигарите и засягат всички.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 68 - В мините са 7000 човела. Ако утре висчките се гътнат, статиатиката няма да го отчвте направо ... Пробвай с нещо друго.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" Такива като теб тярбва да отидат по затворите. " - Такив акато мен дадоха оари за тази апаратура и в момента си избиват инвестицията. Не моя вината, *** НЗОК е пред фалит. Тарифата си остава същата. Ако НЗОК даде пари, ок. Ако не - вече предлагаме заеми!!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
важното е мините да работят и да има "евтин" ток, па че замърсявали и хората мрели по-рано... те така са си избрали
61
6
 
7
 
! Отговори
РУЗНАКА УМИРА НА 60 преди 1 месец
ПРОВЕРЕТЕ И ЩЕ БЪДЕТЕ ДОВОЛНИ.
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво? Вепно ли да живеем?
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз искам да емигрирам на остров Сахалин и да си отям морски дарове и да си поживея сред природа,но заплатата тук няма да ми покрие и пътя, а и в момента е доста сложно да попаднеш в Русия. Не е лесно просто да си вдигнеш чуковете и айде в Чукотка понимаеш мистър ***?
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
значи всеки 5-ти българин внасял за пенсия, не стига до нея и пак обаче пенсиите са смешно ниски
57
5
 
4
 
! Отговори
Феминистът. преди 1 месец
Не е приятно, че всеки пети българин си отива преди 65, но не е и някаква голяма трагедия. Така че няма за какво да се притеснявам. А може би трябва да съм загрижен? А да, сетих се, сетих се за вълшебния стереотип на европейско поведение да се изразява загриженост. "Европейските лидери изразиха загриженост..." - се повтаря непрекъснато в поредните новини по най-различни въпроси. Ами добре, те ще се загрижват, а аз отивам да пазя Баба и Дядо от Коко 19. Лекарите така наредиха.
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е логиката жените да се пенсионират по-рано? Живеят доста по-дълго, пенсионират се доста по-рано и за капак взимат част от пенсията на починалите си мъже.
55
5
 
8
 
! Отговори
До46 преди 1 месец
А бе през соца живеели зле и не мрели рано па дошла демокрацията и зели, че се гътат на 60 от хубавия живот, хахаха а е тея ги разправяй на туристите, все соца ви е виновен, още 100г ще ви е виновен, споко, кво ри готвят "демократите", че соца ще ти се види егати свободата е било.
54
2
 
7
 
! Отговори
До 55 преди 1 месец
Точно там е проблемът, че още сме на жизнь, не на лайф.
53
4
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
До БАНко. Ако беше чел книгата "Цар плъх" щеше да знаеш как за 45 години соц българите от 4.5 милиона почти стигнаха 9 милиона.Само че, не забравяй да хвърляш храна на затворените плъхове. Иначе ще се самоизядат.
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хорошая, богатая европейская жизнь, мей би?
51
1
 
13
 
! Отговори
Имаше една песен преди 1 месец
Носете си новите дрехи, момчета ...
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да, повечето умират преждевременно, но като не знаеш каква е цената на живота, така ще е... :)))
49
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 50 Абсолютна лъжа говориш. По времето на Герб се купиха огромно количество модерни апаратури. Лично мои близки оцеляха благодарение на тези високи технологии. И то безплатно. Такива като теб тярбва да отидат по затворите. Ама то и без щете стигне белята после ще целуваш на Борисов портрета.
48
5
 
7
 
! Отговори
До пияния мистик преди 1 месец
Още не си изтрезнял бате, сърбите да не намаляха кат пътуваха свободно, ако през комунизма ни пускаха, отиваш бачкаш няколко години, правиш къщата, купуваш кола и се връщаш, да работиш в БГ спокойно и полекинка без напън, няма да им стоиш цял живот там да ти изкарат чeрвaта от бачкане я.
47
7
 
12
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
15 години здравеопазване на ГЕРБ,затова умират преждевременно!Да не ви се налага да опрете до здравната система,страшно е!