Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години

Има доста голяма разлика между мъже и жени - 27 срещу 12%
Обновена: 30 май 2024 09:48 | 30 май 2024 09:48, Нели Христова
144
Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години
Снимка: Pixabay/ sabinevanerp

Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години.. За мъжете е 78,9, а за жените - 84,2 г. Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария, те живеят средно по 6-7 години повече от нас. Това са данни на "Евростат", каза в ефира на NOVA Магдалена Костова - директор "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години.

"Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени - 27 срещу 12%. Това е причината силният пол да живее 7 години по-малко, отколкото дамите", обясни тя.

По думите ѝ очакваната продължителност е по-ниска, когато смъртността е по-висока.

"Сред факторите, които влияят върху продължителността, е качеството на живот - начин на хранене, чистота на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до здравеопазване. По-добрият и бърз достъп до лечение влияе продължителността на живота да е повече. Освен това хората с по-високо образование живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е очакваната продължителност във Видин, Враца и Монтана", каза още Костова.

Тя посочи, че страните от бившия социалистически блок са последни в класацията на очаквана продължителност в Европа - почти всички със стойности под 80 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
8
 
! Отговори
я преди 1 месец
До БАНко, БАНКО, то и под турско българите са се увеличили като популация и даже са имали села там дето никога с войни не са стигали. Селата около Цариград са били пълни с българе. Какви примери ми даваш ти бре, даваш ли си сметка. Ми че те и в Северна Корея са повече отколкото са били 1950-та. Ти искаш ли да си под турско робство или северно кореец,че да станеме 10 милиона?Щото само така ще се увеличим.Нема друг начин.
85
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
не може да бъде българия е в нато и ес няма да умираме ще живеем до 100 годинипрекрасен живот образование здравеопазване култура всичко е на макс самомумии ни липсваха сега имаме и от тях ако не мислите по изборите може и дасъкратим горната граница
84
1
 
14
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Само като видя какви умственно изостанали са във власта и получавам пристъпи още преди 65
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Промоцийте на евтина храна в супермаркетите не удължават живота. Нито консумацията й с много алкохол. Останалото е мързел.
82
1
 
12
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 месец
Б.а.х.т.и. и държавата станахме, скоро и от мъртвите ще искат наем ей ....
81
3
 
8
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 месец
Някой ще гласува ли другия месец?
80
1
 
19
 
! Отговори
Роко преди 1 месец
И за това вдигнаха пенсионнната възраст!
79
2
 
10
 
! Отговори
До мисирките от ДНЕС преди 1 месец
Четох преписаната статия от вас в две Европейски издания, които цитират Евростат, - там за Швейцария и Лихтенщайн се казва, че са в топ на най-дълга продължителност на живот като пише, че най-дълго се живее в Испания, Норвегия и Италия и след това идват въпроснитр две държави!!!!! Вие не сте медия!
78
2
 
14
 
! Отговори
До 78 преди 1 месец
Какво значи " от някъде идват" ? Управляващите са представителна извадка от народа. Каймака на нацията. Виждате че от където и да дойдат резултата е един и същ. Дали ще от Банкя, от Долно Нагорнище или от Харвард все едно и също правят. Кражба схеми и далавери до дупка. Такива сме си българите! Изобщо не сме свестни.
77
2
 
3
 
! Отговори
Феминистът. преди 1 месец
В по-високата смъртност на мъжете до 65 отчетени ли са жертвите от войните, особено при руснаците и украинците сега? Отчетени са друг път. Тези цифри са засекретени и от двете страни.
76
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ние българите сме най-свесния народ, но от некъде ни идват нефелни управляващи и ние българите страдаме несправедливо от това нещо.
75
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доста приятели и познати си заминаха още преди да навършат 30. Алкохол, наркотици, самоубийства, катастрофи. Това е масово в по малките населени места. Хората са безработни и отчаяни. Всеки бори мъката както намери. Гледат да приключат живота по бърза за да не се мъчат на стари години. Знаете в България да живее сам възрастен човек е ад. Затова гледат да умират докато са млади.
74
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А българите 35 години ручаха жабета и мизерстваха да ги приемат в клуба на богатите и да ги сложат на масата наравно със златния милиард, но стигнаха само до задния двор в пристройката за слугите. И ако последните 35 години бяха лоши, следващите 35 ще бъдат ужасни. Сегашните млади хора след 30 години ще си спомнят днешния живот на пенсионерите и ще им завиждат.
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управляващите помагат на всеки 5 ти българин да си замине преди 65 години
72
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков през социализма нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бягаме на запад.
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То в тази държава по-добре да си умрял отколкото да мизерстваш с пенсия.
70
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто не им се живее на хората. Това е. Може се огледате по улиците хората на какво приличат. Тъжни погледи, никой не се усмихва, хората не се поздравяват дори. Всеки бърза за някъде, от къщи на работа, от работа в къщи. Всички се крият, вече се събират. Хора живеят на една улица в един блок никой никого не познава. Съседи не се познават нито се поздравяват. Българите са едни дълбоко депресирани хора.
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди седмица имаше статия за ниската раждаемост, сега статия за преждевременна смърт.Правете си изводи, колко му остава на бг народа преди напълно да изчезне от лицето на земята.Май вече е време всеки да си зададе правилните въпроси и да се започне сериозна промяна!
68
3
 
4
 
! Отговори
Феминистът. преди 1 месец
Браво, искрени поздравления за негодуванието от по-ранното пенсиониране на жените. А каква е логиката украинките свободно да си вземат паспортите и да стоят спокойно на запад, като при това не са дори и майки, докато украинските мъже рискуват живота си, минавайки през реки и планини до Румъния, само защото искат да живеят?
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От 68 - От глад се мре много по-бързо.