Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години

Има доста голяма разлика между мъже и жени - 27 срещу 12%
Обновена: 30 май 2024 09:48 | 30 май 2024 09:48, Нели Христова
144
Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години
Снимка: Pixabay/ sabinevanerp

Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години.. За мъжете е 78,9, а за жените - 84,2 г. Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария, те живеят средно по 6-7 години повече от нас. Това са данни на "Евростат", каза в ефира на NOVA Магдалена Костова - директор "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години.

"Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени - 27 срещу 12%. Това е причината силният пол да живее 7 години по-малко, отколкото дамите", обясни тя.

По думите ѝ очакваната продължителност е по-ниска, когато смъртността е по-висока.

"Сред факторите, които влияят върху продължителността, е качеството на живот - начин на хранене, чистота на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до здравеопазване. По-добрият и бърз достъп до лечение влияе продължителността на живота да е повече. Освен това хората с по-високо образование живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е очакваната продължителност във Видин, Враца и Монтана", каза още Костова.

Тя посочи, че страните от бившия социалистически блок са последни в класацията на очаквана продължителност в Европа - почти всички със стойности под 80 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алкохола и Цигарите + стрес и мръсен въздух са в основата на това. Продължавам да виждам хора цели групи приятели лапнали цигарите и пиещи. Голяма част от обществото е зависимо. Тярбва да се работи с децата още от ранна възраст в тази посока.
45
1
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Затова увеличават възраста за пенсия. По малко хора да взимат пенсии!!!!!!!!!
44
2
 
17
 
! Отговори
ТЕЛК-а преди 1 месец
Скоро в компания там по на ракии си говорихме, ама как приятел се осигурявал на максимум, каква пенсия щял да получава и т.н. Знаете ли колко време получава пенсия един български мъж? Дръжте се - ТРИ ГОДИНИ ! Не ми го е казала една жена на пазара, а сайта на НСИ. Мижавка ми е пенсийката, но вече 10 годинки, дай Боже още 20 да изкарам така.
43
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Соц наследството си казва думата. Тея поколения, които сега мрът са живели тежкия живот на комунизма. Недостатъчно хубава храна, никаква медицинска превенция, стрес и тн.Това допълнено с прехода , който пак си беше комунистически- мръсен , евтина храна , алкохол, цигари , мръсен въздух и тн. Сега виждаме сметката от това. Всеки гражданин трябва да изисква от общината създаване на чист град и условия , спокойствие и бърза администрация.
42
5
 
10
 
! Отговори
До иван преди 1 месец
Ваня, Ваня знаеш ли колко се гътнаха с многото тренировки ходене пеш и т. на т. То ако беше така зайците щяха да живеят по 300г па костенурките по 10г па в европа да не си помисли, че е здравословна храната даже екото е по зле, нещо си се объркал ваня.
41
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Случайност ли е това, че в Северозапада където се пие най-много е най- ниска? Алкохол, пушене - бич завещан ни от руското и турското робство. Ние сме в топ 3 на най- алкохолизираните нации в света.
40
7
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До БАНко === еБАНко, по времето на соца бяхме 9 милиона, защото границите бяха затворени и граничарите стреляха на месо с АК-47. Ако бяха отворени като сега, щяхме да сме максимум 1 милион и то това щяха да са политруци от ЦК на БКП. Лошото е, че нямаше да има кой да им работи в заводите за 150 лева на месец и вечен дефицит за всякакви стоки :)))
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БАНко що се хвърли като матросов на амбразурата да защитаваш русията? Плащат ли ти? Руснак ли си?
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е проблем Демокрацията!Проблем е ,че живеем в Комунистическата демокрация. В Демокцията живеят над 80 г.В Швейцария,Италия,Испания,дори Гърция,бе цър вули.
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повече хора си отиват заради неадекватната медицинска помощ, което лекарите наричат "грешка". това влиза ли в статистиката? За продължителността на живота влияние оказват още и стреса, лошото качество на живот, най-вече ниските доходи и по всички тези показатели България е на 1во място! Много интелигентни и образовани хора също си отидоха преждевременно..
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе не че нещо, ама лейди Даяна на колко умря? Стив Джобс на колко умря? Българи ли бяха? Всеки живее колкото му е писано.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иване, ти дядо Господ ли си? На базата на какво се позоваваш, че даже ни и "обясняваш" кой колко ще живее? А ако единият ти родител е починал на 65, другият на 80, каква е формулата?
34
2
 
3
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
Е,вчера нали пуснахте новината,защо се повтаряте?
33
1
 
4
 
! Отговори
Е нали преди 1 месец
се пенсионираме на 665г. ?? Как така???
32
7
 
2
 
! Отговори
До26 преди 1 месец
Хахаха как само си призна, че през комунизма сме живели повече, хахаха мили ми смехурко "демократ".
31
12
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
КАК ПРИ МАЛКА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТ ЗА 45 СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ , БЪЛГАРИЯ ОТ 4,5 МИЛИОНА СТАНА 9 МИЛИОНА ???
30
10
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Първото нещо е ген. Второто е хранене и активен спорт. Третото движение. Обяснявам, ако родителите са починали преди 55 годишна възраст, почти нулев ти е шанса да живееш повече от 55 години. Ако са починали между 55-75, можеш максимум да живееш до 70-75 години. Ако са починали над 75, имаш шанса и до 100 да стигнеш при правилно хранене, тренировки всеки ден и много ходете пеша.
29
3
 
5
 
! Отговори
Статистиката Показва преди 1 месец
Няма човек в България който да не е раборил през живота си,и да се е поминал преди 65 години.ФАКТ. Дори на времето се чудехме,как така директорите и зам.директорите на заводите и предприятията си отиваха без време.А уж бяха най-задоволени при социалистическата система.Вижте етноса,та те на 65 са бащи на новородени??? Какъв е извода???? Веки сам да си направи изводитъе.От работа се умира и осакатява,иначе наследниците на робите от преди 500-1000 години,днес щяха да са най-големите патрони.ФАКТИ!!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А как да е, бай *** всичко знае.... купува най-големите *** в магазина щото са по-евтини, скъпата храна била за тъпанарите... всяка вечер не сяда на маса без 100 мл концентрат, с това се и лекува, лекарите и те ***, само лъжели и взимали парите на хората... изследвания не си прави, нищо не го боли, добре си е... гледа таратайката на комшията и завижда, че е на 19 г., па неговата трошка е на 20, не може да спи от яд... колко искате да живее Ганьовеца, експерт по всичко
27
1
 
13
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 месец
държавата *** осигуровките на човека работил като роб до преди 1-2 години преди да умре и ги дава на циг.а.н.ьори , които не нямат 1 ден стаж. идио тска държава