Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години

Има доста голяма разлика между мъже и жени - 27 срещу 12%
Обновена: 30 май 2024 09:48 | 30 май 2024 09:48, Нели Христова
144
Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години
Снимка: Pixabay/ sabinevanerp

Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години.. За мъжете е 78,9, а за жените - 84,2 г. Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария, те живеят средно по 6-7 години повече от нас. Това са данни на "Евростат", каза в ефира на NOVA Магдалена Костова - директор "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години.

"Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени - 27 срещу 12%. Това е причината силният пол да живее 7 години по-малко, отколкото дамите", обясни тя.

По думите ѝ очакваната продължителност е по-ниска, когато смъртността е по-висока.

"Сред факторите, които влияят върху продължителността, е качеството на живот - начин на хранене, чистота на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до здравеопазване. По-добрият и бърз достъп до лечение влияе продължителността на живота да е повече. Освен това хората с по-високо образование живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е очакваната продължителност във Видин, Враца и Монтана", каза още Костова.

Тя посочи, че страните от бившия социалистически блок са последни в класацията на очаквана продължителност в Европа - почти всички със стойности под 80 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
12
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Това опира до стандарт *** живот! Поставете тези от Швейцария и Лихтенщайн в българските условия и ще видите какво ще се случи с тях.
105
4
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
ЗНАЧИ:...Затваряш всички хранителни вериги в България и въвеждаш "БДС-на глада и дефицитките" ---ЗАЩОТО НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАШ И СИ БЕДЕН , КАТО ПОЛСКИ ПЛЪХ!КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ИЗКАРАШ ТАКА , БЕ БАКЕ.........КИТАЙЦИТЕ ЛИ ЧАКАШ ДА ТЕ ХРАНЯТ...ха,ха,хааааааааааа
104
4
 
13
 
! Отговори
До 101 преди 1 месец
Тая бавна вече не важи. Хората масово бягат от Канада, САЩ, Германия и Англия. Повече пари... 50-60% данъци и наемите до небето, социален живот 0. Стой си на чужбина и си мизерствай там. Поне дето се вика няма да знаят хората колко си нещастен
103
6
 
9
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
Затварят ЗАВИНАГИ всички големи вериги за хранителни стоки, въвежда се БДС, който се спазва под строй, който не го спазва -увисва на въжето..Всички коли изчезват.) Тогава ще се вдигне възрастта на човек. На никого не е полезно това - трябва да си абонат на лекарите, да пиеш 100 вида медикаменти, да си купуваш най-евтината храна и да умреш в агония преди 60 години. Вчера един приятел вика - "Брат ми си замина в неделя на 56 години, тромб.." С. Цанев е казал - "Носете си новите дрехи. момчета"..
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нова Зеландия- 82,Австралия,Квебек и Канада-83,преди пандемията в Квебек е била 84,58 през 2021.
101
4
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
До ,,я" . МНОГО *** ИЗВОДИ МИ ВМЕНЯВАШ !!! НЕ ИСКАМ НИТО АМЕРИКАНСКО , НИТО РУСКО , ТУРСКО ИГО !!! А РУСИЯ НЕ СЪМ СПОМЕНАЛ , ЗАЩОТО В СТАТИЯТА ПИШЕ ЗА БЪЛГАРИЯ !!! НО ЕТО ЗА РУСИЯ - ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ПУТИН ОТМЕНИ ПРИЕТО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ И ОСТАНА КАКТО БЕШЕ И В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ДА НИ ВРЪХЛЕТИ ДЕМОКРАЦИЯТА - 55 ГОДИНИ ЗА ЖЕНИТЕ И 60 ГОДИНИ ЗА МЪЖЕТЕ !!! ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА В РУСИЯ Е КОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ !!!
100
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейките така и не схванаха вече 40г., че населението намалява, не защото измира или няма раждаемост, а защото хората бягат с 200 от псевдо "демокрацията" в БГ. От червените капиталисти, които плащат жълти стотинки за труда. Същия този труд на запад се оценява от 20 до 200 пъти повече. За какво са стоят хората тук?
99
2
 
7
 
! Отговори
Фитинги преди 1 месец
Е и какво. Ако всички живеем до 100 пенсиите щяха да са на две трети по- ниски. Нали на това се разчита, оня *** който изпука преди пенсия цял живот да плаща вноските да не си получи нищо. Освен това можете ли да възпитате хората да не пушат не пият да спазват нормален режим и да се хранят правилно. Така че ги оставете да се оттегли преждевременно, явно че това искат с този си начин. Стига с това всеки ден, кой колко родил и си показва коремчето с белези и кой умрял. Аман вече.
98
1
 
14
 
! Отговори
Ами... преди 1 месец
Продължавайте да гласувате за всичките тези, дето и сега се натискат да ги изберете в парламента и след има-няма 15 години всеки пети ще умира преждевременно преди да навърши и 60 години!
97
5
 
7
 
! Отговори
Копейкин... преди 1 месец
Нема страшно , ше ви подменяме като Джуджи редовно и така ще изкарате до 300-години-- всеки винаги си има двойник!
96
4
 
4
 
! Отговори
До лъжливите копейки преди 1 месец
Средна продължителност на живота НБР 19741976, Мъже - 68.68г. / Жени - 73.91г.Ето и линк, ncpha.government.bg/uploads/statistics/annual/health_A_4.pdfКак сте по математика чеббурашите?
95
2
 
5
 
! Отговори
ДК преди 1 месец
Здравеопазване + джигити N 2 сме май (мамалигарите и ние след тях) и резултатър е такъв. Като добавим "голямата" раждаемост част от населенито няма какво да се чудим , че намаляваме.
94
2
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 месец
ПЛЮСКАЙТЕ ЯКО И РЕДОВНО , ПУШЕТЕ КАТО КОМИНИ , НАПИВАЙТЕ СЕ, КАТО МОТИКИ ...И ЧАКАЙТЕ ДОКТОРИТЕ ДА ВИ ДАВАТ ЖИВОТ , ПОД НАЕМ.....ХА,ХА,ХААААААААААА....ТОВА ЩЕ ВИ НАПРАВИ ЩАСТЛИВИ!!!!
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Горим токсични отпадъци от Европа, после дишаме въздуха, ядем храна десето качество, генотипът си ни е много добре. Преди бяхме столетници, но за предателите в парламента няма нищо свято и ценно.
92
1
 
8
 
! Отговори
до 93 преди 1 месец
Това няма общо с промяната, защото реално такава няма. Пак управляваше Баце и ДПС-то. А и този проблем е от доста години, а не от две. Измисли нещо по-умно да кажеш.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Клаус е прав , вредителите трябва да бъдат отстранени.
90
8
 
4
 
! Отговори
Самурайския меч преди 1 месец
Пипай ме българко найвна , за дръжката ме хвани.
89
3
 
11
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 1 месец
Питали един Японец., ей момко ти какъв си ва>? Яопнчето :-Аз съм самурай и по цял ден си барам меча .... ххахахаха
88
10
 
4
 
! Отговори
Костя купейкин преди 1 месец
Ако гласувате за мен ще направя да живеете по 200 години, със любезното съдействие на другаря си Дзинпин разбира се.
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Джими Хендрикс и / или Джим Морисън и т.н. ( Клуб 27 ) можеш книги да напишеш, а за някои хора повече от една страница трудно ще успееш.Колко важно е да навършиш 100 или 200 години, а като се обърнеш назад, да не се сещаш за нищо съществено ?Изживей живота си пълноценно, дай своя принос към обществото в любимата си област, вдъхнови младите, впечатли старите!