Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години

Има доста голяма разлика между мъже и жени - 27 срещу 12%
Обновена: 30 май 2024 09:48 | 30 май 2024 09:48, Нели Христова
144
Всеки пети българин умира преждевременно преди да навърши 65 години
Снимка: Pixabay/ sabinevanerp

Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години.. За мъжете е 78,9, а за жените - 84,2 г. Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария, те живеят средно по 6-7 години повече от нас. Това са данни на "Евростат", каза в ефира на NOVA Магдалена Костова - директор "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години.

"Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има доста голяма разлика в процентно отношение между мъже и жени - 27 срещу 12%. Това е причината силният пол да живее 7 години по-малко, отколкото дамите", обясни тя.

По думите ѝ очакваната продължителност е по-ниска, когато смъртността е по-висока.

"Сред факторите, които влияят върху продължителността, е качеството на живот - начин на хранене, чистота на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до здравеопазване. По-добрият и бърз достъп до лечение влияе продължителността на живота да е повече. Освен това хората с по-високо образование живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е очакваната продължителност във Видин, Враца и Монтана", каза още Костова.

Тя посочи, че страните от бившия социалистически блок са последни в класацията на очаквана продължителност в Европа - почти всички със стойности под 80 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рафинираната храна и стреса са причините.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не вярвам много на тези "изслдвания".Защото по принцип се поръчват с цел пенсионно осигуряване. Имав западна и Северна Европа разпоредби за възрастта за пенсиониране, която да зависела ит очакваната продължителност на живота. и тъй като парите за пенсии са много кът( първо, защото съвременните държави се КРЕПЯТ на инфлацията, второ, защото пенсионерите стават колкото работещите и не може да се поддържа прилично ниво на пенсия) непрекъснато вдигат възрастта - 70 в скандин стр., скоро в Г-я.
124
0
 
5
 
! Отговори
драги ми Смехурко преди 1 месец
След прочитането на такава бодра и оптимистична статия , всеки пети българин , прочел статията ще се спомина поне 1 година по-рано . От необуздана радост и щастие ...
123
0
 
8
 
! Отговори
Монтана преди 1 месец
Добре де, ние тука, значи, си отиваме млади, ама например брат ми, живее у Швейцария от 20 -тина години. Та да питам он сега със швейцарците ли ще живее или с пропадлъците у нашия край?!
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Англия бабите на по 70 години ходят по 1000 мили годишно на чист въздух като имат навсякъде публични пътеки сред нивите. И закусват овесени ядки или филия сладко, а не като нашите налапали цигарата и силното кафе.
121
1
 
1
 
! Отговори
до 107 преди 1 месец
До Име,и какво им на българските условия,къпеш се в мляко,не си знаеш милиардите,всичко ти пада от небето,много е тежко сигурно,наглеци самозабравили се
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много държави изчисляват и един друг показател - години, прекарани в добро здраве. Тук вече ще дълбаем дъното.
119
1
 
2
 
! Отговори
до 114 преди 1 месец
До СРЕДНА ГЛУПОСТ,не,родените през последните години се очаква да живеят над 100 г.,това ли е според теб средната продължителност на живота,хич ,ама хич не си наясно,не си средно глупав,а мноооого глу пав
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много удобно - работи до смъртта си и не взима пенсия.
117
1
 
7
 
! Отговори
Пети преди 1 месец
Значи съм омрял.
116
3
 
27
 
! Отговори
Nikoi преди 1 месец
Срам нямат! Направиха възраста за пециониране такава, че да нея доживеем.Прибират по 38 години осигуровки за стаж и изведнъж ХОП, не си дочакал възраста за пециониране и си се гътнал!
115
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англичаните живеят доста дълго, въпрос на качество на живот е.
114
2
 
9
 
! Отговори
Ебене беремед преди 1 месец
Един орханизъм живее толкова колкото му позволят. Условията на живот и на първо място стреса . Залудяването на пчеличките в кошера от тоя дето постоянно о го рита и бърка с голямата си шепа да гребе мед. Ама ще бъде на жил ен един ден яко.
113
5
 
9
 
! Отговори
СРЕДНА ГЛУПОСТ преди 1 месец
СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА е колко се очаква да живеят родените през съответната година. Т.е. ИЗМИСЛЕНА СТАТИСТИКА. Реален коефициент би бил средната възраст на починалите през съответната година. Само че тази информация не е предоставя. Освен това в момента имаме все още много дълголетници, който са такива понеже са живели във по-спокойно и чисо време.
112
4
 
6
 
! Отговори
bb преди 1 месец
Ако това е статискика на НСИ - забравете! Те практикуват някаква неизвестна за нас математика, при която в потребителската кошница слагат пияно! След като според НСИ (когато вдигаха командировъчните) инфлацията от 2008 до 2023 е 60 % - аз няма какво повече да кажа за "математиците" от НСИ!!!
111
2
 
12
 
! Отговори
Пенсионен Фонд преди 1 месец
е най-големата Далавера!
110
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 месец
това е така щото в сметката влизат българските граждани с индийски произход. Българите живеят колкото всеки европеец. Виж бравчедите ...
109
2
 
8
 
! Отговори
Айде , брусове... преди 1 месец
Вкарвайте индийците да идват "да ви работят и да ви хранят" ....ТЪКМО ЩЕ СТАНАТ "МНОЗИНСТВО" --с нашите ромчета....ха,хахааааа....АЗ ДО ДНЕС НЕ СЪМ ЧУЛ--РОМ -БЪЛГАРИН ДА ХРАНИ ....АМА , СТАВАТ И ЧУДЕСА ,БЕ....ха,ха,хааааааааа
108
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светла им памет на убитите от лошите навици, саркастичното управление и несправедливото правосъдие. Искам само да ви припомня, че макар и умрели, те продължават да гласуват за ГЕРБ и така става преднината от 5 процента. Аз бих моментално вкарал в затвора "професор" Константинов и неговите лакеи, наричани ЦИК и рик, които си разделиха един милиард лева за това престъпление
107
2
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
ВАЖНОТО Е , АЗ ДА СЪМ ЖИВ И ЗДРАВ....ха,ха,хаааааааа....и да ми върви редовно пенсията----ВИЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА "ВЕЛИКИ И НЕПОВТОРИМИ"---за да има , кой да я изкарва и плаща!