Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората

Една трета от държавите членки на ООН криминализират хомосексуалните отношения
30 май 2024 14:37, Александър Попов
206
Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората
Снимка: БГНЕС

ЛГБТ+ хората по света са изправени пред "тревожно нарастване" на ограниченията на свободата на изразяване и сдружаване, според Ilga World, международна организация за правата на ЛГБТ+.

"Дори говоренето за живота ни на публични места става все по-трудно във все повече държави", казва Дия Резки Рохайзад, един от авторите на новия доклад на организацията, публикуван на 30 май и обхващащ периода януари 2023 г. - април 2024 г.

"Тази тенденция е изключително обезпокоителна: историята ни е показвала неведнъж, че напредъкът, постигнат от нашите движения по света, може да бъде обърнат от едни избори“, заяви Джулия Ерт, изпълнителен директор на Ilga World.

През 2024 г. половината от населението на света ще трябва да гласува на избори.

През последните 16 месеца, например, Йордания, Киргизстан и Уганда официално въведоха законови разпоредби срещу "насърчаването" на хомосексуализма, а Русия определи "международното ЛГБТ движение" като "екстремистко".

Най-малко 59 от 193-те държави - членки на ООН, са засегнати, а същият брой са въвели законови пречки пред регистрацията и дейността на организации, защитаващи правата на ЛГБТ+ хората.

Една трета от държавите членки криминализират хомосексуалните отношения. Смъртното наказание се прилага в 7 държави: Бруней, Мавритания, Иран, Нигерия, Саудитска Арабия, Уганда и Йемен. В Афганистан, Пакистан, Катар, Сомалия и Обединените арабски емирства смъртното наказание е възможно, но с несигурна правна рамка, според Ilga.

"Неумолимата съпротива подкопава напредъка, постигнат по пътя към равни права за ЛГБТ+ хората", посочва асоциацията.

Сред постигнатия напредък е и фактът, че четири държави членки на ООН (Андора, Естония, Гърция и Словения) разрешиха еднополовите бракове, с което общият им брой достигна 35 (плюс Тайван). Непал пък издаде временна заповед за улесняване на сключването на такива бракове. Боливия и Латвия узакониха гражданските съюзи, както и няколко японски префектури.

Пет нови държави-членки (Германия, Еквадор, Испания, Финландия и Нова Зеландия) вече позволяват на хората да отразяват пола си в официалните си документи въз основа на самоопределяне, с което броят на държавите, които позволяват такъв подход, достигна 17. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: праваЛГБТIlga World
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
2
 
! Отговори
До До 95 преди 1 месец
Турците си говорят само турски. Това трябва ли да ми говори нещо?
96
1
 
1
 
! Отговори
До До 95 преди 1 месец
Аз съм екскурзовод. Последно се върнах в неделя. :)
95
2
 
2
 
! Отговори
До 95 преди 1 месец
Май не си ходил никога в Истанбул, та да дрънкаш, че там било "пълно" с кравари, а"нямало" руснаци!? За твое сведение на всички рецепции по хотелите в Истанбул говорят луски език и рядко английски! Да не говорим колко си "ходил", т.е. гледал на картинки в гуглето Тайланд, Дубай и т.н., където също има много руснаци... Отделно не виждам какво му е "интересното" на един пустинен, изкуствен Дубай например, където и пари да ми предрагат не бих отишъл! Има мнооого по-красиви места по света от тоя мор
94
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забавлявам се много с хората, които смятат, че в Русия няма хомусексуалисти, травестити и педофили. Ще ви разочаровам но сте мнооого далече от истината. Както се казва- блажени са вярващите.
93
2
 
4
 
! Отговори
Един приятел каза преди 1 месец
Абе *** пробит, ти нямаш приятели бе, камо ли някой който се е прибрал от Русия. Аз пък съм бил там. Стига си писал глупости.
92
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 97 преди 1 месец
Какво стана... превзеха ли Украйна за три дни?
91
0
 
5
 
! Отговори
Тревоман преди 1 месец
Кви са тия неща? Сигурно тия пият наркоман. Ужаст, щот не ги лекуват докторите, ногу наркоман...
90
2
 
6
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 месец
В Европа имат достатъчно права, да заминават да се борят за световна справедливост там, където няма права за лгбтвгз. какво продължават да натискат тук, където всичко им е дадено? Нещо като нашите евроатлантици- много смели и се зъбят на Путин, ама у дома пред компа, не и стиска да отидат доброволци на фронта.
89
1
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
До Анонимен Съмнявам се, че имаш "приятел", който е ходил в Русия без да го арестуват за шпионаж. Този пост го пускате с колегите ти от години в десетки сайтове.
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия е страната, където се зачитат традиционните ценности, където се помни историята и се пази връзката между поколенията, където отношението и дългът към Родината са на първо място. Където чувствата между мъжа и жената са искрени и взаимни, където в семейството има майка и баща.
87
2
 
4
 
! Отговори
До До 81 преди 1 месец
Не виждаш понеже те пътуват в къде къде по-интересни дестинации.Това, че не ти идват на гости уселОто не означва, че не пътуват. В Тайланд, Дубай , Истанбул, Малдивите например е пълно с "краваи" .Там даже не знаят какво е това руски пияница.Чакам да ми обясниш как по света вече се говори повече руски отколкото английски. ;D
86
5
 
4
 
! Отговори
Съюза на идиотите преди 1 месец
Искате ли България да членува в педерастичен съюз, чиято основна политика е идиотщина като Зелената сделка и промоция на сексуални извращения?
85
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един приятел беше командировка в Русия, и разправя че там средната заплата е 86 долара. Руснаците живеят в страшна мизерия.
84
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от Русия и разправя, че 90% от руснаците живеят без канализация и ползват външни тоалетна. Извън Москва и Петербург положението е страшна трагедия - някакви блата, няма пътища, разруха. Руснаците никога не са виждали друг живот като на запад при цивилизацията, и за това 90% гласуват за Путин.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам един приятел, който не е гей но обича да гледа такъв вид порно.
82
4
 
3
 
! Отговори
До До 78 преди 1 месец
Селчото от Долно нанагорнище не може да схване, че щом хората живеят в нищета и мизерия , духовното не съществува. Да ти напомня ли ,че комунистите са атеисти. От която и страна да го погледнеш запада превъзхожа изтока...и като гледам така ще бъде винаги.
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На един приятел жена му е рускиня, и разправя, че там извън големите градове нямат канализация и ползват външни тоалетни, страшна мизерия на всяка крачка.
80
4
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 1 месец
Абе аз що не мога да видя НИТО ЕДИН краварски турист в България, на Балканите или по Средиземноморието, а в някои курорти до преди СВО задължаваха персонала да учи руски език... Толкова за "високия" краварски стандарт!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това на снимката хора ли са.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е добра новина