Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората

Една трета от държавите членки на ООН криминализират хомосексуалните отношения
30 май 2024 14:37, Александър Попов
206
Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората
Снимка: БГНЕС

ЛГБТ+ хората по света са изправени пред "тревожно нарастване" на ограниченията на свободата на изразяване и сдружаване, според Ilga World, международна организация за правата на ЛГБТ+.

"Дори говоренето за живота ни на публични места става все по-трудно във все повече държави", казва Дия Резки Рохайзад, един от авторите на новия доклад на организацията, публикуван на 30 май и обхващащ периода януари 2023 г. - април 2024 г.

"Тази тенденция е изключително обезпокоителна: историята ни е показвала неведнъж, че напредъкът, постигнат от нашите движения по света, може да бъде обърнат от едни избори“, заяви Джулия Ерт, изпълнителен директор на Ilga World.

През 2024 г. половината от населението на света ще трябва да гласува на избори.

През последните 16 месеца, например, Йордания, Киргизстан и Уганда официално въведоха законови разпоредби срещу "насърчаването" на хомосексуализма, а Русия определи "международното ЛГБТ движение" като "екстремистко".

Най-малко 59 от 193-те държави - членки на ООН, са засегнати, а същият брой са въвели законови пречки пред регистрацията и дейността на организации, защитаващи правата на ЛГБТ+ хората.

Една трета от държавите членки криминализират хомосексуалните отношения. Смъртното наказание се прилага в 7 държави: Бруней, Мавритания, Иран, Нигерия, Саудитска Арабия, Уганда и Йемен. В Афганистан, Пакистан, Катар, Сомалия и Обединените арабски емирства смъртното наказание е възможно, но с несигурна правна рамка, според Ilga.

"Неумолимата съпротива подкопава напредъка, постигнат по пътя към равни права за ЛГБТ+ хората", посочва асоциацията.

Сред постигнатия напредък е и фактът, че четири държави членки на ООН (Андора, Естония, Гърция и Словения) разрешиха еднополовите бракове, с което общият им брой достигна 35 (плюс Тайван). Непал пък издаде временна заповед за улесняване на сключването на такива бракове. Боливия и Латвия узакониха гражданските съюзи, както и няколко японски префектури.

Пет нови държави-членки (Германия, Еквадор, Испания, Финландия и Нова Зеландия) вече позволяват на хората да отразяват пола си в официалните си документи въз основа на самоопределяне, с което броят на държавите, които позволяват такъв подход, достигна 17. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: праваЛГБТIlga World
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
7
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 месец
Кои са тия ограничения, че не сме ги виждали? Аз виждам само как властта подкрепя новите либерални комсомолци и ги кичи с привилегии. А вие?
76
5
 
5
 
! Отговори
До 78 преди 1 месец
Имам доста приятели по-заможни женени за рускини и знам, че бягат основно от мизерията по малките населени места. Извън Москва и Санкт Петерсбург е много зле икономически положението. Ние се оплакваме, че България е зле, но в аграрна Русия са десетилетия назад.
75
0
 
0
 
! Отговори
*-* преди 1 месец
Тези "едни избори" идват скоро на много места. Махалото се обръща
74
2
 
3
 
! Отговори
До 78 преди 1 месец
А вчера ЕЖ от женския пазар "каза"... Да ти напомня, че темата не е за външни и вътрешни тоалетни в Русия или двора на къщата ти на село, а за политики в подкрепа или не на психично болни извратеняци...
73
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 77 преди 1 месец
Братко ***, ти наистина ли смяташ, че в Русия и Китай живеят по-добре от САЩ и Европа??? Ако е така се питам защо никой не емигрира в тези страни, защо отрочетата на висшите държавници на Русия учат и живеят в САЩ и Европа, включително и детето на руският лилипут? Жалко ,че умствено изостаналите хора като теб има достъп до инетрнет.
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако всеки хомосексуалист се разкрие то ще се окаже, че са мнозинство а не малцинство в България.
71
0
 
0
 
! Отговори
До 75 преди 1 месец
Както искаш, така го тълкувай!
70
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от Русия и разправя, че 90% от руснаците живеят без канализация и ползват външни тоалетна. Извън Москва и Петербург положението е страшна трагедия - някакви блата, няма пътища, разруха. Руснаците никога не са виждали друг живот като на запад при цивилизацията, и за това 90% гласуват за Путин.
69
4
 
6
 
! Отговори
да се умъртвяват преди 1 месец
В Библията е казано: "Ако някой легне с мъж като с жена, и двамата са извършили мръсотия: да бъдат умъртвени, кръвта им е върху тях". Тоест който не е съгласен с умъртвяването на хомосексуалисти, значи е против християнството, Христос е казал "Който не е с Мене, той е против Мене". Библията ясно го казва - ЕС е извратен, антихристиянски съюз, против християнството. Ясно и точно, няма място за тълкуване и коментари. Какво правим сега, тия дето палят свещи в църквата?
68
8
 
7
 
! Отговори
До Русия преди 1 месец
Понеже баща ми е руснак, до 10-тата си година живях в Русия и мога да ти кажа, че България е много по-добро място за живеене. Мизерията в руската провинция е ужасяваща и страшна. Такива неща съм виждал, че ще ти окапе косата от ужас.Що се отнася до икономиката , там такава няма освен ако не става дума за оръжия. Сравни пенсиите и заплатите в България и в Русия и ще се убедиш как живеят горките.Аз лично нокога няма да се върна там.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Няма как нормална, правова държава да облече в законови права исканията на психично болни извратеняци с влечение към собствения пол, сменящи си или отричащи половете, геронто, педо и всякакви подобни "небинарни фили"! - - искаш да кажеш, че ЕС е съюз на ненормалници и извратеняци?
66
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как нормална, правова държава да облече в законови права исканията на психично болни извратеняци с влечение към собствения пол, сменящи си или отричащи половете, геронто, педо и всякакви подобни "небинарни фили"! Да не забравяме, че света оцелява благодарение на традиционната любов между двата пола, а извращенията го погубват, подобно на древна Гърция и Римската империя...
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво в сравнение с много места по света включително и Запада, не се очакват нито енергийни, нито икономически, нито продоволствени кризи.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези т.н. хора са за арест и за съд, докато още не са докопали децата ни с гнусните си ръце!
62
7
 
4
 
! Отговори
До Русия преди 1 месец
Мухахахахах рева от смях. Къде си бе икономиста. В русия 40% от хората нямат вътрешна тоалетна ама икономиката им къри. Ххахаххаххахахах
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ако не спрете да ревете за привилегии и не спрете да ни се навирате в нашите работи, скоро и ще ви горим на клади.
60
1
 
8
 
! Отговори
в Русия преди 1 месец
Педeрасляци навсякъде има, но в Русия не парадаират по улиците и педepaщината не е държавна политика.
59
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хомосексуализмът е заболяване и трябва да се лекува в психиатрични клиники.
58
6
 
5
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Руската икономика през 2023 г. стана номер едно в Европа, и пета в света след Япония. Безцеремонно свали от пиедестала куцата патица Германия. Наред е Япония.