Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората

Една трета от държавите членки на ООН криминализират хомосексуалните отношения
30 май 2024 14:37, Александър Попов
206
Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората
Снимка: БГНЕС

ЛГБТ+ хората по света са изправени пред "тревожно нарастване" на ограниченията на свободата на изразяване и сдружаване, според Ilga World, международна организация за правата на ЛГБТ+.

"Дори говоренето за живота ни на публични места става все по-трудно във все повече държави", казва Дия Резки Рохайзад, един от авторите на новия доклад на организацията, публикуван на 30 май и обхващащ периода януари 2023 г. - април 2024 г.

"Тази тенденция е изключително обезпокоителна: историята ни е показвала неведнъж, че напредъкът, постигнат от нашите движения по света, може да бъде обърнат от едни избори“, заяви Джулия Ерт, изпълнителен директор на Ilga World.

През 2024 г. половината от населението на света ще трябва да гласува на избори.

През последните 16 месеца, например, Йордания, Киргизстан и Уганда официално въведоха законови разпоредби срещу "насърчаването" на хомосексуализма, а Русия определи "международното ЛГБТ движение" като "екстремистко".

Най-малко 59 от 193-те държави - членки на ООН, са засегнати, а същият брой са въвели законови пречки пред регистрацията и дейността на организации, защитаващи правата на ЛГБТ+ хората.

Една трета от държавите членки криминализират хомосексуалните отношения. Смъртното наказание се прилага в 7 държави: Бруней, Мавритания, Иран, Нигерия, Саудитска Арабия, Уганда и Йемен. В Афганистан, Пакистан, Катар, Сомалия и Обединените арабски емирства смъртното наказание е възможно, но с несигурна правна рамка, според Ilga.

"Неумолимата съпротива подкопава напредъка, постигнат по пътя към равни права за ЛГБТ+ хората", посочва асоциацията.

Сред постигнатия напредък е и фактът, че четири държави членки на ООН (Андора, Естония, Гърция и Словения) разрешиха еднополовите бракове, с което общият им брой достигна 35 (плюс Тайван). Непал пък издаде временна заповед за улесняване на сключването на такива бракове. Боливия и Латвия узакониха гражданските съюзи, както и няколко японски префектури.

Пет нови държави-членки (Германия, Еквадор, Испания, Финландия и Нова Зеландия) вече позволяват на хората да отразяват пола си в официалните си документи въз основа на самоопределяне, с което броят на държавите, които позволяват такъв подход, достигна 17. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: праваЛГБТIlga World
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
6
 
! Отговори
ограничител преди 1 месец
хаха абвгдтеб в гз
116
11
 
6
 
! Отговори
Честита мозъчна преди 1 месец
ампутация! _____ До 92. Анонимен Вчера един приятел се върна от Русия и разправя, че 90% от руснаците живеят без канализация и ползват външни тоалетна. Извън Москва и Петербург положението е страшна трагедия - някакви блата, няма пътища, разруха. . . . . . . В България е даже по зле! Решихме да си купим едно жилище във Варна (морската столица), ново строителство, готово още от 2023, но не продадено защото липсвал някакъв акт с номер и причината е липсваща канализация! Та тъй! Купихме в Словения!
115
3
 
14
 
! Отговори
да ходят в Украйна! преди 1 месец
Там с радост ще ги приемат на първа линия!
114
2
 
17
 
! Отговори
хора? преди 1 месец
те са хуманоидни форми на живот ама това дали ги прави хора? Те ЛГБТ+ сами се изклюват от канона защо ни заблуждавате? Хората на земята са двуполови, а тия не мислят така!
113
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
трябва да се върне наказанието пребиване с камъни и химическа кастрация за тези шаренките.
112
4
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Украйна е тяхната страна там ще има живот за тях .
111
2
 
13
 
! Отговори
Ха ха... преди 1 месец
По тая "логика" утре може да има протест за "законовите" права на някой си да ходи по улиците с хурка в г-за например или да ходи на четири крака, с каишка на шията, воден от "стопанина" си, а всички хора и деца да ги гледат и викат: "евала"...
110
2
 
18
 
! Отговори
1280 преди 1 месец
Абе имало било 147 пола, ЛГБТ +хора, небинарни и прочие екземпляри. Аз се изумявам колко невеж съм бил като си мисля, че Господ ни е разделил на мъже и жени, а лакомията човешка се е извратила до пеeраcти и курвeтини. Тия останалите баща им ли ги е родил бе даимебамаматапроста????И докога ще ни занимават с глупости, де по един шут в пърдялниците.Защо бе защо затворихме тухларните???
109
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дай Боже все така да бъде, и в един момент да се нормализират нещата на тази Земя! Амин
108
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами сравнете руската "Я сошла с ума", има я песента в ютюб, и извращенията на европейските куиари, лгтб++ и не знам какви си ypoди, уж за едно и също става дума, но тия са извратени и в червата
107
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не съм моралист. Нека всеки си кара живота, както пожелае. Стига обаче, да не пречи на околните и да се натрапва с масови изяви. Клипове с гейове са плъзнали в ютуб, пинтерест и на много др. места в публичното пространство, където влизат он лайн невръстни деца да търсят игри и забавления. Има напоследък и много филми на тая тема, най-вече за любов между жени. Това вече не е измерение на чувства или анализ на поврат в живота, а добре изработено порно.
106
0
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Айде и тия се правят на богоизбрани,едва ли не!С претенции за изключителност.
105
0
 
5
 
! Отговори
Никога не съм имал преди 1 месец
принизително отношение към ЛГБТ или хора от помощните училища! Сега спечелиха ЛГБТ-тата защо ми се навират в мирогледа, подчертавам моя мироглед и се опитват да ми нареждат какво да правя или мисля! Да, вече не мога да ги понасям! Препоръчвам им психодиспансер с активно лечение и преработка на психиката! Уважавам тези от помощните и съм готов за помощи защото нямат лоби и не са като наглите ЛГБТ организирани и не са замесени в политически корупционни схеми!
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Иран педеращината е криминализирана и за практигуване ги бият с пръчки публично на площада. Но затова пък Иран е единствената страна в света, в която държавата плаща операцията и хормоналното лечение по смяна на пола, и дори преиздават всички документи с новото име и новия пол дори свидетелство за раждане.
103
2
 
6
 
! Отговори
тъпите еврогейци преди 1 месец
Едно време бяга забранили на запад да пускат "Я сошла с ума" на Тату, по някакъв начин беше влязла в някаква западна класация. А сега изведнъж се изпедерастиха всичките и започнаха да се кланят на педеращината.
102
0
 
4
 
! Отговори
ПО-РАНО ПЕЕ-РАСИТЕ преди 1 месец
СА ГИ ГОРЕЛИ ПУБЛИЧНО > ако не е било това, сега нас нямаше да ни има
101
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Аз съм екскурзовод. Последно се върнах в неделя."Излъга яко и си повЕрва! Като за "приятеля" ти който по същото време се "върна от Русия"!
100
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера един приятел се върна от Русия, и разправя, че извън Москва и Ленинград навсякъде е пълно с хомосексуалисти.
99
0
 
5
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 месец
Тия сега за какво реват? То и аз искам секси яки мацки, манекенки, моделки, актриси и певици да ми обръщат внимание и да ме свалят, ама в същото време те даже не знаят за жалкото ми съществуване...
98
0
 
5
 
! Отговори
До 111 преди 1 месец
Явно не си излизал от селото си! Единственият език, който се опитват да говорят на рецепциите по турските /изключвам 5 звездните/ хотели е руски, около Одрин и български!