Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората

Една трета от държавите членки на ООН криминализират хомосексуалните отношения
30 май 2024 14:37, Александър Попов
206
Ilga World: Нарастват ограниченията на свободно изразяване на ЛГБТ+ хората
Снимка: БГНЕС

ЛГБТ+ хората по света са изправени пред "тревожно нарастване" на ограниченията на свободата на изразяване и сдружаване, според Ilga World, международна организация за правата на ЛГБТ+.

"Дори говоренето за живота ни на публични места става все по-трудно във все повече държави", казва Дия Резки Рохайзад, един от авторите на новия доклад на организацията, публикуван на 30 май и обхващащ периода януари 2023 г. - април 2024 г.

"Тази тенденция е изключително обезпокоителна: историята ни е показвала неведнъж, че напредъкът, постигнат от нашите движения по света, може да бъде обърнат от едни избори“, заяви Джулия Ерт, изпълнителен директор на Ilga World.

През 2024 г. половината от населението на света ще трябва да гласува на избори.

През последните 16 месеца, например, Йордания, Киргизстан и Уганда официално въведоха законови разпоредби срещу "насърчаването" на хомосексуализма, а Русия определи "международното ЛГБТ движение" като "екстремистко".

Най-малко 59 от 193-те държави - членки на ООН, са засегнати, а същият брой са въвели законови пречки пред регистрацията и дейността на организации, защитаващи правата на ЛГБТ+ хората.

Една трета от държавите членки криминализират хомосексуалните отношения. Смъртното наказание се прилага в 7 държави: Бруней, Мавритания, Иран, Нигерия, Саудитска Арабия, Уганда и Йемен. В Афганистан, Пакистан, Катар, Сомалия и Обединените арабски емирства смъртното наказание е възможно, но с несигурна правна рамка, според Ilga.

"Неумолимата съпротива подкопава напредъка, постигнат по пътя към равни права за ЛГБТ+ хората", посочва асоциацията.

Сред постигнатия напредък е и фактът, че четири държави членки на ООН (Андора, Естония, Гърция и Словения) разрешиха еднополовите бракове, с което общият им брой достигна 35 (плюс Тайван). Непал пък издаде временна заповед за улесняване на сключването на такива бракове. Боливия и Латвия узакониха гражданските съюзи, както и няколко японски префектури.

Пет нови държави-членки (Германия, Еквадор, Испания, Финландия и Нова Зеландия) вече позволяват на хората да отразяват пола си в официалните си документи въз основа на самоопределяне, с което броят на държавите, които позволяват такъв подход, достигна 17. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още по темата: праваЛГБТIlga World
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо трябва да се изразяват хора с отклоненения, отречени и от религията.
136
1
 
36
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
На кладата!
135
1
 
23
 
! Отговори
Накратко : преди 1 месец
Олекзандра Попова сърцераздирателно страда и солидарно съчувствува на низвергнатите от обществото,горките,мили,потиснати и онеправдани ЛГБТИФКШТРАНСПИДАЛИ + колежки и излива чувствителната си крехка и нежна женска същност,показвайки толерантност и разпръсквайки любовни флуиди към любимия си София прайд,където може да разкрие истинската си принадлежност и номерация на пола :) :) :)
134
1
 
34
 
! Отговори
Разбирач преди 1 месец
Че кой ги е спрял да се изразяват ? Фрийк шоуто по улиците дето го правите всяка година не е ли достатъчно? Радвайте се и това ви е много ...
133
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ли криво съм възпитан или криво разбрах света около мен не знам . Бял , православен , хетеро , не пия , не се дрогирам и помагам на всички около мен с каквото мога .
132
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам то хубаво крякат , ама аз с жени искам , какво да направя природа . Сега като се затопли времето и ми изтичат очите по хубави жени , веднъж цветен не загледах .
131
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нормалния човек е по неоправдан от тези. Тези имат всички права които ние нямаме като обикновени хора.
130
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нормалния човек е по неоправдан от тези. Тези имат всички права
129
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защо тази свинщина се натрапва на нормалте хора??? С това се нарушават правата на нормалте хора. Защо трябва да гледам тази гнусотияя.
128
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако хетеросексуалните се държат така ще ги вземат в полицията. Тези защо не ги закачат.
127
0
 
32
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Стига са парадирали с различията си и с хленчене, колко са онеправдани, какви жертви са на га-дн.ите, които не са лгбнещоси. Никой мъж с жена и деца или жена с мъж и деца не парадира, вижте ме, имам си семейство, дайте ми права и тн. Тия с нахалното си поведение отблъскват хората.
126
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При толкова много войни в историята винаги напред са излизали истинските мъже . Достойно са губили живота си за кауза . Тези цветните са се скатавали и са оцелявали , затова сега има толкова много цветни и толкова малко истински мъже .
125
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то и на мен ми писна от всичката реклама която ни залива ама наще политаци трябва непрекъснато да са "пръв сред равни" в толерантния съюз. Добре че нямам деца иначе незнам как щях да успея да забраня и телевизията и интернета. Днешните деца още преди да разберат какво е кекс вече знаят, че да си ...как беше ... "ЛГБТ" е по- модерно и си по- важен и специален.
124
1
 
29
 
! Отговори
манафкус преди 1 месец
не се афиширайте и няма да имате ограничения !
123
1
 
24
 
! Отговори
Сс888сс преди 1 месец
Искам да видите в нашето общество кой са защитници на тази *** ! Разни адвокати търсещи политическа кариера, разни политици , които лъжат и крадат от сутрин до вечер и водещите в големите медии -Бтв, Канал1 и Нова тв плюс капиталовите медии на наследника на голяма комунистическа фамилия от Разград.Цялото това племе трябва да бъде съдено и пратено в затвора!
122
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проблемът е друг не дали те имат права, я защо ние нормалните трябва да живеем като тях ?! Как някакво малцинство, което 3 под 0.005 процента ще определя как да отглеждаме децата си и майка и татко да бъдат родител 1 и родител 2 !
121
2
 
31
 
! Отговори
88x88 преди 1 месец
Тези са за психиатрична клиника ! Това движение lgbtq+ е политическо движение, което се възползва от биологичен вид без съзнание, душа и с откровени психиатрични проблеми ! Не ние не трябва да се съобразяваме с тях, а обратното тях не трябва да ги има в нашето общество, публичен живот и медии! Но заради финансирането от фондации и НПО - та тези са от сутрин до вечер в заглавията на медиите !
120
1
 
6
 
! Отговори
асен преди 1 месец
ама що така , не така де
119
1
 
16
 
! Отговори
абе преди 1 месец
тия си мислят че са като ев реите демек избрании ,но са си чиста проба *** де расчета зажаднели за бой ...
118
2
 
22
 
! Отговори
Анти-пeндел преди 1 месец
Скрийте се бе пeдepyги нещастни - дpaйфа ми се от вас