Модернизация за БДЖ: Пристигнаха новите вагони

От юни ще превозват пътници до Варна, Русе и Бургас
23 май 2024 20:00, Инна Ангелова
38
Модернизация за БДЖ: Пристигнаха новите вагони
Снимка: БГНЕС

Макар и с месец закъснение, закупените вагони от “Дойче бан” пристигнаха. Стойността на целия проект е малко над 30 млн. лева за 76 вагона, което прави по 400 000 лева за един вагон.

Новите вагони ще обслужват най-натоварените направления - от София до Варна, Бургас и Русе. Очаква се от средата на юни те да започнат да превозват пътници.
 
"Тази сделка, която осъществихме със съдействието на Посолството на Германия у нас, е първата важна крачка към модернизацията на жп транспорта", заяви министър Гвоздейков при пристигането на подвижния състав. Той допълни, че към всяка композиция ще има и вагон-ресторант.

Вагоните са модернизирани и разполагат с 80 седящи места. Максималната скорост на движение е до 200 км/ч и отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт. Подвижният състав е без купета, тип отворено пространство и е оборудван с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака, предаде БГНЕС.

Шест от вагоните са приспособени за трудноподвижни лица, а всички 76 вагона разполагат с ергономични седалки. Разполагат също с контакти за зареждане на мобилни телефони и индивидуални лампи за четене над всяко седящо място.

"Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника, която влиза в момента в България. Не знам дали със съжаление да го кажа или с радост.  Това е модернизирана техника, която има още дълъг ресурс. Много ви моля, обърнете внимание на тоалетните, аз такова нещо виждам за първи път в България и се надявам да осъзнаем, че само трябва да опазваме това, което имаме", каза Георги Гвоздейков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия кат ги гледам за пръв път се качват във влак
16
0
 
9
 
! Отговори
Капитан Андреев преди 1 месец
След 6-7 години ще долетят и изтребителите.
15
1
 
5
 
! Отговори
Кешовица преди 1 месец
Велика работа!
14
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз си искам съветските смрадливи и избушени композиции..какво е туй да им отваряте очите на хората,че могат да пътуват, работят и живеят като нормални бели хора..в европаИскам "рециклираните" мизерии за милион на парче от Дряново-минали разбира се през стъргалото на Чекмеджан и Кой - като всичко останало..Искам си гробаджийското блато и тиня..искам записи и коментари от дежурните гербаджийски слуги и оплаквачки да гледам и слушам с 50 лв за коледа и великден - какво е туй увеличение на доходи
13
2
 
8
 
! Отговори
хм преди 1 месец
До Моряк и половина Защо да лъжат? По телевизията казаха, че вагоните са ВТОРА УПОТРЕБА. Не нови.
12
1
 
10
 
! Отговори
нищо ново! преди 1 месец
Още през 90-те години и след 2000 г подобни вагони с климатик се използваха за експресните влакове от София за Варна и обратното. Единственият проблем, че климатиците не издържат на юлските и августовски жеги у нас. Те са изчислени явно за по-хладния климат на Германия. Където все пак няма такива жеги.
11
2
 
6
 
! Отговори
Шарлатан преди 1 месец
9 Да от времето на Хитлер купихме ги от музея
10
4
 
15
 
! Отговори
Моряк и половина преди 1 месец
Лъжат! Тези вагони не са нови, а втора употреба!
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ШАРЛАТАНИТЕ КУПИХА СТАРИТЕ ВАГОНИ НА ГЕРМАНИЯ
8
2
 
8
 
! Отговори
Германците преди 1 месец
Още по времето та Хитлер беха номер едно в влакаостроенето
7
3
 
7
 
! Отговори
пак прецакване преди 1 месец
за пътниците с тези стари овехтели вагончета за къси разстояния като крайградски автобуси да се заразяват с грип и ковид и да не могат да се разтъпчат в коридораа обещаваха модерни нови влакове с 200 км в час.Но така ще е важното е да има надути общ поръчки чрез фирмички и повече чекмеджета и офшорки благодарение на ззаабллудени преизбиращи най бедни и болнави в европа
6
4
 
3
 
! Отговори
Я Я Вундаба преди 1 месец
Ком е германско е супер
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много бих искал да ги видя след месец използване от Бай ***..
4
6
 
8
 
! Отговори
Гвоздейков преди 1 месец
Заври си десетата употреби на германските вагони отзад. Няма да се возим там, където немската *** е пърдяла! Гвоздейков, ти си гнусар! Както всички от престъпната ти партия!
3
10
 
3
 
! Отговори
GTI 2.3 V5 150 коня преди 1 месец
карайте си ги вие, аз ще си карам дзвера :)))
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-големият проблем с влаковете в БДЖ е опазването им, когато не се движат. Тогава в тях се настаняват да нощуват разни кошари и битници. Нямате си и най-малка представа каква смрадлика и мизерия оставят тези персони след себе си. Поради тази причина вагоните в БДЖ са в такова окаяно хигиенично състояние.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вагоните пристигнаха по-бързо от изтребителите.