3 март или 24 май? Повечето българи не искат промяна на националния празник

Цели 54% са за 3 март да остане най-важната дата в държавата
18 авг 2023 20:00, Красимир Ангелов
258
3 март или 24 май? Повечето българи не искат промяна на националния празник
Снимка: БГНЕС

В самия край на политическия сезон от "Продължаваме промяната - "Демократична България" представиха проект за конституционни промени. Сред предложенията веднага във водеща тема се превърна идеята националния празник на България да се отбелязва на 24 май.

Според вносителите това е най-българският празник, но предложението срещна сериозен отпор от обществото, опозицията и дори от президента Румен Радев.

Още по темата
"Опитът да бъде изтрит 3 март от националния календар е покушение срещу историята“, заяви държавният глава. "Срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини. Аз съм категорично срещу такива експерименти", коментира още президентът.

Макар и в момента депутатите да са в лятна ваканция и въпросът да остана на заден план, вероятно страстите отново ще се разгорят през септември. По този повод редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Кой трябва да бъде националният празник на България? В традиционната ни анкета гласуваха точно 5413 наши читатели.

Резултатите сочат, че мнозинството от българите искат 3 март да остане национален празник на България. На това мнение са 54% от анкетираните. Едва 15% са тези, които смятат, че 24 май трябва да е новият национален празник.

8% от отговорилите на анкетата смятат 22 септември – Денят на Независимостта, за най-важната дата в нашата история, а други 7% - 6 септември – Денят на Съединението.

Цели 16% от анкетираните пък смятат предложението за пълна глупост, с която се цели единствено отклоняване на вниманието на хората и създаване на излишно разделение в обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След установяването на социалистическо развитие на България западното разузнаване налива милиарди долари /златни наполеони/ за изпращане на диверсионни групи в България и организиране на атентати и терористични актове. Загиват много хора включително и деца. Целта е да се всее смут и недоверие към социалистическата власт. Основни места за влизане на диверсантите са гръцката и турската ни граници. Затова там се изграждат мощни отбранителни съоръжения и се създават гранични войски за защита на БГ
202
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Предлагам празника да е 9 септември освобождението от фашизма в България. На 9 септември 1944 г. Отечествения фронт взема властта в България от фашистите и установява социалистическо развитие на България. Всички тогавашни фабриканти и елит обслужващ фашисткия режим и избивал и измъчвал партизани и комунисти са осъдени на смърт от народен съд. Присъдите са изпълнявани моментално. Голяма част от фашистите бяга от България със заграбени пари.
201
2
 
2
 
! Отговори
Ася преди 8 месеца
24 май е по добре. Всичко свързано с фашистите трябва да се промени.
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега не е дошъл момента, а после може един референдум.
199
3
 
4
 
! Отговори
ФАКТИ преди 8 месеца
Предлагам празника да е 9 септември освобождението от фашизма в България. На 9 септември 1944 г. Отечествения фронт взема властта в България от фашистите и установява социалистическо развитие на България.
198
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
30 февруари е най-правилната дата за национален празник на несъществуваща нация!
197
4
 
5
 
! Отговори
От хората преди 8 месеца
Никой няма да ги пита.Сами сме си виновни.Тези "народни избраници"не виждат и не чуват гласа на хората. Но,ние ще им берем греховете, а те ще си вземат парите.
196
4
 
7
 
! Отговори
кирил петков преди 8 месеца
свети джордж сорос предаде волята си да ви сменя празника за да докажете преданността си към господарите евроатлантици
195
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че кой пита народа. Той спи. За това Кирчо и Кокорчо си правят каквото си поискат. Вместо да е 24 май нека да е 4 юли. Тогава Посолството празнува и ние ще празнуваме но какво - не знам. Нали нашите управници са продажници.
194
4
 
3
 
! Отговори
до 219 преди 8 месеца
И с руски агенти също е пълно.
193
4
 
1
 
! Отговори
до 209 преди 8 месеца
Появяване на картата кое точно наричаш?Той и Бойко си мисли,че той е започнал метрото в София и от него започва всичко.Преди турското робство не я е имало България на картата според теб май,а?!Санстефано и Берлин не ги е имало когато е имало България.
192
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Еми и на снимката се вижда руското знаме, в дясно, над българското. Е за туй става дума, за националния празник със знамена на държава, обявила ни за неприятелска. Хем за пореден път сме им сред неприятелите.
191
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЧЛЕН VI на САНСТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР България образува самоуправляващо се, плащащо данък Княжество, с християнско правителство и земска войска.
190
3
 
7
 
! Отговори
думокрация преди 8 месеца
Не е важно какво искат Българите. А тези за които работят дУпетатите. Затова и няма референдуми а само "избори" на които "избираме" предварително подбрани клоуни в различни трупи наречени партии.
189
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
даже при соца 3 март не беше празник, не трябва и сега да е празник. 22 септември е нашия национален празник
188
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
долу руските ръце от майка България
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Берлинския конгрес е учредил България. На Берлинския конгрес е могло да се вземе решение да я няма България, така че ако трябва празнуваме появата на съвременна България то това е датата на която на Берлинския конгрес се подписва за създаването на държавата България. И още нещо важно, именно Бисмарк настоява София и земите около София да са в Княжество България. Без него България е щяла да бъде само над Стара планина.
186
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В момента 3 март ни разединява. Никой не е против 24 май. Какво по-логично от тази дата да е национален празник, а 3 март да си остане като 6 и 22 септември?
185
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е платила с пари за освобождението си на русия, така че всичко е пито платено.
184
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и 3-ти Март и 24-ти Май са национални празници