3 март или 24 май? Повечето българи не искат промяна на националния празник

Цели 54% са за 3 март да остане най-важната дата в държавата
18 авг 2023 20:00, Красимир Ангелов
258
3 март или 24 май? Повечето българи не искат промяна на националния празник
Снимка: БГНЕС

В самия край на политическия сезон от "Продължаваме промяната - "Демократична България" представиха проект за конституционни промени. Сред предложенията веднага във водеща тема се превърна идеята националния празник на България да се отбелязва на 24 май.

Според вносителите това е най-българският празник, но предложението срещна сериозен отпор от обществото, опозицията и дори от президента Румен Радев.

Още по темата
"Опитът да бъде изтрит 3 март от националния календар е покушение срещу историята“, заяви държавният глава. "Срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини. Аз съм категорично срещу такива експерименти", коментира още президентът.

Макар и в момента депутатите да са в лятна ваканция и въпросът да остана на заден план, вероятно страстите отново ще се разгорят през септември. По този повод редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Кой трябва да бъде националният празник на България? В традиционната ни анкета гласуваха точно 5413 наши читатели.

Резултатите сочат, че мнозинството от българите искат 3 март да остане национален празник на България. На това мнение са 54% от анкетираните. Едва 15% са тези, които смятат, че 24 май трябва да е новият национален празник.

8% от отговорилите на анкетата смятат 22 септември – Денят на Независимостта, за най-важната дата в нашата история, а други 7% - 6 септември – Денят на Съединението.

Цели 16% от анкетираните пък смятат предложението за пълна глупост, с която се цели единствено отклоняване на вниманието на хората и създаване на излишно разделение в обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България не се е появила на картата в резултат на Санстефанския договор, защото този договор не признат от Великите сили и той си е само една хартия. България се появява на картата в резултат на Берлинския конгрес.
182
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
националния празник трябва да е или 24 май, или 22 септември.
181
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната безмислена и ненужна идея на правителството целяща разделение на хората и симулиране на работа по "важни проблеми" докато си прекарват мръсните схеми.
180
3
 
8
 
! Отговори
До сменящите преди 8 месеца
На всички държави около България националния празник е денят когото са се освободили от турско робство ! А те са били много по малко от нас заробени. Ако не беше Русия сега щяхме (ако въобще сме живи) да се молим на килимчето през няколко часа с ф.есо.ве и ф.ередж.ета на главите под звуците на маанета от хиляди д.жам.ии в една бедна провинция на Турция. Дали според вас Дядо Бай Дън би дошъл да ни освободи и хиляди американски войници да дойдат да умрат за свободата на България !? Помислете...
179
5
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 месеца
По принцип най -логично е 22 септември да е национален празник, както е в повечето държави.
178
3
 
3
 
! Отговори
До Долният преди 8 месеца
Ру.к за ФАЩ
177
1
 
5
 
! Отговори
Посолство на САЩ преди 8 месеца
Бедни ратаи. Какъв е вашия национален празник определяме ние, не вие, не комшията, само ние. А сега отивайте да събаряте руския паметник в центъра или ша има пак шамари хехе
176
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нашите майкопродавци защо не сменят и името на България, например, да я нарекат Източна Румелия, ха ха ха. позор
175
2
 
6
 
! Отговори
Още веднъж преди 8 месеца
Не искаме промяна на националния празник. Ало, посолството на САЩ чува ли ? Вие кога ще си смените националния празник от 4 юли на 9 май или пък 2 февруари а може и 7 декември...
174
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да, не искаме
173
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След Освобождението на България, руската армия остава за една година в България, осигурявайки сигурността на страната ни, защото са се очаквали въстания в мюсулманските анклави. Руската администрация съдава всички бг институции, включително избори за велико народно събрание. Да не би издръжката на руските войски да не струва пари. Русия подарява на България 240 хиляди пушки, 200 оръдия, 1500 000 патрони, 4 военни кораба, създавайки българската армия. Изобщо всички разходи на Русия по войната могат да се оценят на най-малко 200 тона злато
172
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
безкористната" помощ е определена на 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато. - Expand Горкият грантаджия Момчил Дойчев, доцент по политически науки, дори не е чувал, че в Русия до 1897 г. няма златни рубли, а сребърни. Златният стандарт е въведен чак през 1897 г. при съдържание от 0,774 гр злато в 1 рубла. Но тъй като през 1878 г. рублите са сребърни, при курс 1:15 на златото спрямо среброто, въпросните 10 680 250 книжни (сребърни) рубли ще отговарят на 548 килограма злато. А не на 32,5 тона злато.
171
3
 
10
 
! Отговори
Хххх преди 8 месеца
До 174 Прав си...но дори по времето на комунизма България не е била толкова унижавана както сега...да бъде ръководена от посолство.
170
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повечето българи (60%) не отидохме да гласуваме на изборите през април. Тази коалиция е незаконна.
169
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Повечето българи искат край на най-позорното управление за цялата ни история.
168
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Всички национални празници са свързани с исторически дати. Без да омаловажавам 24-ти Май, защото това си е наш официален празник, но какво се е случило на тази дата? Защото трети март всеки знае с какво е паметен ден.
167
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези осакатени поколения от соца дето историята беше много преиначена,са излъгани и сега продължават да дрънкат онези глупости дето им преподаваха през социализма.По същия начин и македонците ни мразят,защото и тях ги учат на неистини.Всичко това идва от Москва.
166
0
 
1
 
! Отговори
до Сабри преди 8 месеца
Само да ти поправя годината - не е 1906, а 1908, когато обявяваме независимост от Русия и О. И.
165
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-много ме втрещява, как българите масово не знаят историята си. Русия от нищо не ни освобождава, а окупира и разделя част от българските земи. Прави Княжество България своя губерния и няма никакво намерение да му дава независимост. Чак през 1908г. с хитри дипломатически ходове на наши патриоти, България извоюва независимост от Османската Империя И РУСИЯ, за което руснаците са бесни, но няма какво да направят.
164
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Роби сте тука всичките. Само се чудите чий *** да целувате. А наляво, а надясно, все да сме на някого в услуга. Не ни трябват нито руснаци, нито американци! Трябва ни свобода! Наша Българска свобода! Измийте си мозъците от пропагандата, спрете да слушате чалга и намалете алкохола. Може и да ви се върне критичната мисъл... Ама едва ли. Аман от продажници. Никой нищо няма да ни даде, затова че сме му се нахендрили. Нито пари, нито стандарт. Наистина ли не го разбирате???