3 март или 24 май? Повечето българи не искат промяна на националния празник

Цели 54% са за 3 март да остане най-важната дата в държавата
18 авг 2023 20:00, Красимир Ангелов
258
3 март или 24 май? Повечето българи не искат промяна на националния празник
Снимка: БГНЕС

В самия край на политическия сезон от "Продължаваме промяната - "Демократична България" представиха проект за конституционни промени. Сред предложенията веднага във водеща тема се превърна идеята националния празник на България да се отбелязва на 24 май.

Според вносителите това е най-българският празник, но предложението срещна сериозен отпор от обществото, опозицията и дори от президента Румен Радев.

Още по темата
"Опитът да бъде изтрит 3 март от националния календар е покушение срещу историята“, заяви държавният глава. "Срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини. Аз съм категорично срещу такива експерименти", коментира още президентът.

Макар и в момента депутатите да са в лятна ваканция и въпросът да остана на заден план, вероятно страстите отново ще се разгорят през септември. По този повод редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Кой трябва да бъде националният празник на България? В традиционната ни анкета гласуваха точно 5413 наши читатели.

Резултатите сочат, че мнозинството от българите искат 3 март да остане национален празник на България. На това мнение са 54% от анкетираните. Едва 15% са тези, които смятат, че 24 май трябва да е новият национален празник.

8% от отговорилите на анкетата смятат 22 септември – Денят на Независимостта, за най-важната дата в нашата история, а други 7% - 6 септември – Денят на Съединението.

Цели 16% от анкетираните пък смятат предложението за пълна глупост, с която се цели единствено отклоняване на вниманието на хората и създаване на излишно разделение в обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
3
 
7
 
! Отговори
Bormann преди 8 месеца
Целта на атлатиците-либерали е да те превърнат в истинска блееща овчица която кротко и мирно си пасе сенцето което му пробутват за свежа трева докато го стрижат с голямата ножица. 3ти Март е празник на България, независимост след 5 века безобразие, но такъв празник повдига националистическия и патриотичен дух на масите и ги превръща от овци в лъвове а това е строго противопоказно за евро-гейовете. Сложете безличен празник на Буквата на Кирил и Методий, там патриотизъм няма... само сенце и трева.
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не зная дали народа обича Русия, след като всеки, който може, праща децата си да учат на запад, че и неграмотните роми дори предпочитат да живеят там. Та стига с тази "любов", тя е само легенда и няма нищо общо с реалния живот.
141
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
3ти март си е 3ти март и това е наш ден
140
4
 
5
 
! Отговори
Ей РОБИИ!!!! преди 8 месеца
Кой ви го втълпи това за 3 март?!А кой ви каза,че трябва да чествате обесването а не рождението на Левски?!Този който иска да сте роби!От дете да ви показват как ето този се е опънал на властта(тогавашната османската-турска) и са го обесили заради това!И какво си казвате вие като порастнете и се сблъскате с властта?!Сещате се за този обесения,ставате роб....не скачате!!!!!
139
4
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 8 месеца
500 години турците не са успяли да забравим кои сме, през ВСВ Хитлер не е успял да ни накара да мразим евреите, пък САЩ ептен няма да ни накарат да забравим кои сме или да мразим руският народ!!
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво е безбожник?Ако кацнат извънземни и те не вярват в този бог дето ти вярваш,как ще ги наречеш?!А те теб?!???Хайде няма нужда нещо измислено от хора и станало политика и пари да ми го издигаш чак, като го наричаш Бог!В Индия всеки си има Бог!Как е във Вселената?!И кой от всички Богове,защото намират в пирамиди хора от 6-7 века преди да се родят всички други Богове!
137
3
 
7
 
! Отговори
Ако САЩ преди 8 месеца
Искат да премахнат русофилството в България, трябва да премахнат българския народ!!Няма да е достатъчен един паметник, народа обича Русия!
136
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До 150 - Който не може да си свърши работата, търси други виновни. Никой никъде не ни навира, просто все има едни, дето се кланят до земята ту наляво, ту надясно и чакат някой да ги оправи. Е, все оправени ходим.
135
5
 
11
 
! Отговори
До 155 преди 8 месеца
Аз съм русофил, а съм женена за украинец..:)Имам много познати, приятели и руснаци и украинци! Говоря и двата езика..и двата народа са добри.. тази война е срам..няма победители в нея..поне в Европа де! Българския национален празник трябва да остане 3 ти Март! Историята е една!
134
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Честно казано, за този който питаше "познавате ли руснаци", повечето русофили не познават руснаци, защото хората, които са ги опознали отблизо, спират да са русофили (като изключим професионалистите, т. е. платените такива)
133
3
 
0
 
! Отговори
до 148 преди 8 месеца
Обидно щеше да е ,ако беше преди над 800 години робство,когато все още сме имали държава.Днес е почивен ден когато е национален празник,това е истината!Такива внушения за празници дето са внушили през последните стотина години недей да ми вменяваш ти!Има си исторически факти!
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
важното е, че всеки щ~ се досети какво има зад "*** ***"
131
8
 
1
 
! Отговори
До 150 преди 8 месеца
Какво са ни направили Русия и СССР? ето това - заврели са ни в *** ***, от който и до днес не можем да излезем.
130
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мисля си колко гнусно щеше да изглежда мястото около двореца, ако не беше махнат бетонния марзолей. Също си мисля колко добре ще изглежда парка, когато разкарат от там ***. Да гледаме напред към бъдеще без промити рашисти в България.
129
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И какво са ви направили Русия и СССР не разбирам? Хляба ли ви изядоха та толкова ги мразите? Изобщо били ли сте в Русия, познавате ли руснаци? 33 години сме западно ориентирана страна, защо мразите Русия? Или вие до обяд мразите себе си, а след обяд всички други?
128
3
 
7
 
! Отговори
До 129 преди 8 месеца
Обидно е да наречем деня на Българската свобода - "почивен ден". Но явно за теб просто е ден, в който не ходиш на работа. За нас, който обичме Родината е светъл празник. Който е бил и трябва да остане национален празник.
127
1
 
1
 
! Отговори
до 136 преди 8 месеца
Искаш да ми кажеш,че спестяваш в рубли,така ли?!
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 141 - Не всичко живо, малко са побеснелите, ама много врещят!
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 135 - Беше с планета, когато го преподаваха, ама после някой се направи на интересен ...
124
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сегашния режим е псевдодемокрация прикрита под фашизъм. И вземете прочетете какво е комунизъм и тогава пишете. И кога в БГ изобщо е имало комунизъм?