3 март или 24 май? Повечето българи не искат промяна на националния празник

Цели 54% са за 3 март да остане най-важната дата в държавата
18 авг 2023 20:00, Красимир Ангелов
258
3 март или 24 май? Повечето българи не искат промяна на националния празник
Снимка: БГНЕС

В самия край на политическия сезон от "Продължаваме промяната - "Демократична България" представиха проект за конституционни промени. Сред предложенията веднага във водеща тема се превърна идеята националния празник на България да се отбелязва на 24 май.

Според вносителите това е най-българският празник, но предложението срещна сериозен отпор от обществото, опозицията и дори от президента Румен Радев.

Още по темата
"Опитът да бъде изтрит 3 март от националния календар е покушение срещу историята“, заяви държавният глава. "Срещу идеалите на българските възрожденци, срещу паметта на хилядите загинали за нашата свобода наши и чужди воини. Аз съм категорично срещу такива експерименти", коментира още президентът.

Макар и в момента депутатите да са в лятна ваканция и въпросът да остана на заден план, вероятно страстите отново ще се разгорят през септември. По този повод редакцията на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Кой трябва да бъде националният празник на България? В традиционната ни анкета гласуваха точно 5413 наши читатели.

Резултатите сочат, че мнозинството от българите искат 3 март да остане национален празник на България. На това мнение са 54% от анкетираните. Едва 15% са тези, които смятат, че 24 май трябва да е новият национален празник.

8% от отговорилите на анкетата смятат 22 септември – Денят на Независимостта, за най-важната дата в нашата история, а други 7% - 6 септември – Денят на Съединението.

Цели 16% от анкетираните пък смятат предложението за пълна глупост, с която се цели единствено отклоняване на вниманието на хората и създаване на излишно разделение в обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
9
 
3
 
! Отговори
сабри преди 8 месеца
Напишете; КОЛКО НИ СТРУВА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ ТУРСКО РОБСТВО ! Там е описано всички преводи по дати през френска банка ! Ленин спира изплащането на остатъка , защото е не хуманно да си плащаш освобождението !Това комунистите не са разрешавали да се говори ,но документите ги има и са описани ! То и за това руснаците ни взимат архивите през 1944 г да ни изтрият изторическите истини ! И взимат златото от БНБ.
162
7
 
3
 
! Отговори
сабри преди 8 месеца
Защо никой не прочете Сан Стефанския договор ! Там не става дума за България ,а за спиране на военните действия до позициите които са стигнали руснаците .Защото Русия е навлезла с войски и през Армения и ТУрция загива ! За България се говори в Берлинският договор и ставаме държава при съединението ! Русия ни признава като държава 1906 г.ДО 1918 г плаща ме на РУСИЯ 32,5 т злато за свободата си ! Напишете и прочетете1
161
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айдееее, престанете да се гаврите с българските паметници и празници, намерете си друга тема за дъвчене!
160
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези, които предложиха тази цинична смяна на националния празник и категоризираха Освобождението като 'спорна дата' трябва да напуснат политиката. Те са също толкова прости, колкото Вежди Рашидов.
159
3
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
Смейте се но скоро и името България ще искат да сменят господарите от Запада !
158
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трети март е важната дата.24 май обичаме всички, но важната дата е 3 март.
157
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За мен лично Съединението на България, септември месец трябва да е националния ни празник.
156
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Помощта от запад е за да се справим с промитите мозъци. Тя е ясно дефинирана - който е морален фен на рашките да бъде така добър да не ползва западните стоки и услуги. Никакво ноу-хау за тях, никакви стоки, остава им само алтернативата с бай китаец, но скоро вероятно и нея ще загубят.
155
5
 
5
 
! Отговори
Zz преди 8 месеца
Българина умира да е роб.Робско самосъзнание кво да праиш.Роб а си е роб
154
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Незабавно трябва да организираме митинги в подкрепа на Трети Март и протести срещу антибългарското правителство на ПП и ДБ!
153
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да не забравяме, че сменяйки Руското влияние с това на Запада не променя нещата - и в двата случая се кланяш на някого който ти дърпа конците.
152
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Истината е, че и днес искат същите неща, независимо дали ги могат, и ще продължат да ги искат... та затова всички държави, които са техни "обекти на желание" искат да бъдат членове на НАТО.
151
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Целта на Османците е била да дои българина колкото може знаейки, че рано или късно ще им бият шута от Европа. 500 години сочи към много добър мениджмънт от страна на Османците с минимум инвестиции да събират всичката продукция на България и данъци. Руснаците дойдоха заради Кавала (Гърция) която в Санстефанския МД е трябвало да отиде при България, искали са военоморска база да подминат Босфора както имат такава в Севастопол или Калининград, но България губи земите и за Русия няма далавера.
150
8
 
3
 
! Отговори
Русия преди 8 месеца
НЕ Е ОСВОБОДИТЕЛ ЗАЩОТО НИЕ ЗАЩИТИХМЕРУСКИТЕ ВОЙСКИ В ПЛЕВЕН ОТ РАЗГРОМ НА ШИПКА КАТО СПРЯХМЕ. СЮЛЕЙМАН ПАША!!!
149
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато преподаваш историята изкривено, хората поемат внушенията. Така у нас хората десетки години са промивани без да се съобщават всички факти около руско-турската война. По същия начин, както у нас е култивирана тази "любов към Русия", в Македония е култивирана омразата към България. Но днес историческите факти са достъпни, всеки, който иска, може да ги научи и да спре да разпространява легенди и митове за някакви безкористни благодетели.
148
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това, че Русия е имала планове и апетити да установи господство на Балканите не е повод за български национален празник.
147
0
 
0
 
! Отговори
Да бе да преди 8 месеца
И кво ни интересуват преразказа ти по тема бе анонимко ти ли ще казваш кои как ще живее и колко време си живял на запад че ни разказваш хуморески народът си е казал конкретно кво и как, нямаме нужда от разяснения от битови алкохолици
146
0
 
3
 
! Отговори
До Ей РОБИ преди 8 месеца
Може така да го погледнеш а може да го погледнеш от страна такава, че след Априлското въстание и РТ освободителна война, България отново е държава и герои като Левски са били нужни. Не може да направиш омлет без да счупиш някое и друго яйце, верно е обаче, че никой не иска да е яйцето а всеки иска да яде, но и за това си има хора ;)
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това че Русия има слабости е едно това че ни е пидкрепила стещу османизма е друго каквито и помисли да е е имака Царска Русия тя е тая която застава срещу Турция Това че Франция Англия и Австрия си траят не е в наша полза Те са гледали всички тез безчинства и са си траели Така че да Русия ни помага жалкото е че не сме можели да се освободим без покрепа
144
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма по блеещи овци от руснаците днес.