Българинът загърби политиката, интересува се от личното си щастие

Пожелава си за новата 2020 г. по-високи доходи, семейни успехи, здраве
153
Българинът загърби политиката, интересува се от личното си щастие
Снимка: Reuters, архив

Какво си пожелавате за новата година?

Като потвърждение за прочутия индивидуализъм и практичност на българите, отново на първо място са поставени личните успехи и реализация (69,1%), следвани от желанието за по-високи доходи (56%).  За разлика от миналата година обаче семейното щастие (54,8%)  успява да изпревари леко дори традиционно българското пожелание за здраве  (52,6%). На късмета си през идните 12 месеца ще разчитат 36,5%, показват данните от проучване на "Барометър България".

Като най-значимото политическо събитие на отиващата си година  преобладаващата част от анкетираните поставят на първо място изборите за местна власт (57%), а интересът към изборите за Европейски парламент е очаквано по-малък (23,4%).

Традиционно българите имат позитивно отношение към ЕС, но считат политиките му за далечни и не толкова пряко засягащи ги. През изминалата година това се променя, като голяма част от анкетираните (54,8%) са следили и продължават да се вълнуват от дискусиите, гласуванията и протестите по пакета „Мобилност“, който пряко засяга българските превозвачи.

Като се има предвид, че често обществото по-лесно запомня негативните събития и скандалите, не е изненадващо и че анкетираните посочват хакерската атака срещу НАП (35,7%), скандалите в БФС и загубите на българския национален отбор по футбол (21,9%), както и летния туристически сезон и фалитът на „Томас Кук“ (15,7%), който засегна отделни региони на страната и туристическия бранш като цяло.

Значително по-малък интерес е предизвикал изборът на главен прокурор (7,2%), а Апартаментгейт, който избухна в първата половина на миналата година, се помни от 10%. Позитивна новина е и изборът на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ (9,9% от анкетираните).

В случай, че парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ отново би била водеща политическа сила с 20,3% одобрение.

На второ място след тях анкетираните поставят БСП с 14,6%, като левицата не показва потенциал да стопи „ножицата“ между двете партии. Патриотите запазват позициите си и биха били парламентарно представени с подкрепа, изравнена с тази за ДПС – 5,8%.

"Новият играч" на политическата сцена – партията на Слави Трифонов, която все още очаква регистрация, към момента е малко под чертата и времето ще покаже до каква степен ще привлече протестен вот и гласове на колебаещите се. Засега формацията „обира“ избиратели от БСП, както и от някои по-малки залязващи партии, като тази на Веселин Марешки и „Атака“. „Демократична България“ би била подкрепена от 3,4% от анкетираните, но при избори на национално ниво в техен ущърб е, че успяват да привлекат привърженици предимно в столицата и големите градове.

Мая Манолова вече няколко пъти заявява, че не възнамерява да прави политически проект, но все пак такъв биха подкрепили 1,2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
13
 
! Отговори
Здраве преди 4 години
Здраве да има, останалото не е толкова важно. За съжаление при управлението на мафията си загубихме и здравето.
83
2
 
8
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Още малко и "щастие". Хората гледат да оцеляват и стискат душата си в зъбите.
82
3
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
По многовековна традиция българина си пожелава да дойде някой друг да го "оправи"!
81
12
 
10
 
! Отговори
до 78 преди 4 години
Сравнението е, че тогава беше пионка, Отиваш да работиш където те прати партията, всички с едни и същи дрехи и коли, живот в страх да не погледнеш на запад, че си обграден от доносници и не знаеш от къде ще ти дойде. и т.н и т.н. Сега е 1000 пъти по хубаво и дано онова време никога не се върне.
80
7
 
6
 
! Отговори
do Ani преди 4 години
Анко,дарлинг *** виж как живечт хората, вечеряй в Австрия..по кръчметата тв няма..бая вълци ше да са а ?.Хората си отмарят,пият биричка не се навикват, не крещят, не са вторачени в синия екран.Не ги интереува толкова. На запад като нямало социализъм мислиш ли че се интересуват един от друг,я ходи поживей и заповядай пак.
79
1
 
9
 
! Отговори
морски преди 4 години
Ако си човек на Кмета,знай-работи ти късмета.Ако пък от Общината цицaш,не ти трябва Тото и шестица !
78
8
 
15
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
При "оня" строй бяхме по-щастливи и по-спокойни.Бяхме почти 9 милиона,а сега сме под 7.Нямаше толкова убийства,самоубийства,жертви на пътя,на мафията и на дрогата.За всички имаше работа,по-добро образование и здравеопазване.95% от домакинствата имаха собствено жилище.Ако имаш достатъчно сиво вещество,сам можеш да направиш сравнение между тогава и сега.
77
10
 
8
 
! Отговори
Ani преди 4 години
Всеки гледа личното си щастие и на никой не му пука за останалите. Това е резултата от 45 години социализъм и 30 години нещо си. Вълчи времена. Все още хората не са се увълчили много както по някои места по планетата.
76
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей верно ли си пожелава здраве щастие и пари? Не ми се вярва да е това, по скоро си пожелава болести, бедност и нещастие.
75
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70И превърна народа в доносници. Всеки гледаше да наклепа съседа какъв виц е казал, къде е паркирал и с кого и колко пъти си е пил ракията. За това и сега повечето наследствени комунисти са деца на бивши доносници които само гледат в паничката на другия, какво прави и с какво се занимава и не смеят да погледнат собствения си живот и да излезнат от мизерията в която са и продължават да си гласуват за БСП и да чакат партията да дойде да ги оправи и да им намери работни места.
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе и така става - некадърницте са окупирали държавните постове и си разпределят държавните поръчки и премии от бюджета, но всички останали сфери са свободни и всеки прави каквото и колкото си поиска и никой не му пречи, нали другаре?
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69: Това са недостойни думи за българския народ! Махай се от тук, ***, що за прилагателни ползваш? Колкото и да ти е мъчно, все още сме част от Златния милиард.
72
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70Комунизма опосрачи и овълчи всички еднакво и това сега са плодовете на ония строй.
71
15
 
3
 
! Отговори
айде стига,де преди 4 години
Само завиждате и се оплаквате!Герб могат да крадат,и го правят!На вас не ви стиска и пищите!Още капитан Петко го е казал:"Сухо дупе риба не яде!"Баси народа!Хем страхлив,хем некадърен,ни за работа,ни за кражба!!!
70
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 67Комунизмът до някаква степен модернизира традиционното българско селско общество, като ни направи полуграждани с поне някакво прилично образование и грамотност. Ако бяхме прекарали тези 45 години като Гърция със сипене на пари отвън, щяхме сега да сме по-богати, но по-мързеливи и по-неуки. Най-много щяхме да бъдем на хала на Испания, Португалия или Гърция, в никакъв случай Швейцария.
69
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите се превърнаха в ***. Най обикновени червеи олюви и др. безгръбначни с с псхични отклонения и минимална мозъчна дейност. Просто няма друго обяснение за положението в което се намира страната. Никой нормален човек не би търпял такива унижения и такава мизерия години наред.
68
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 4 години
До Анонимен 54Ти от твоето село ли се обаждаш?
67
0
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Мани, мани, сега започва едно щастие по магистралите! Кеф ти тапа, кеф ти катаджия!
66
1
 
12
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 4 години
... Откровено МУТРЕНСКО "УПРАВЛЕНИЕ" през тези вече 29 години "КРИВОРАЗБРАНА ДЕМОКРАЦИЯ" ...... И за какво по точно искате да му пука на нормалния Българин ?!?! ...... Постигнаха само едно нещо - Българина стана много по - озлобен , по - завистлив и по - затъпял от преди 1989 година !!! Но няма как да се промени НИЩО тук , защото освен всичко друго Българина е й страшен "слагач" и много страхлив вече !!!!!! Може да взима 300 евро на месец , но гледа да НЕ ги загуби и тях..... И се мазни на шефа!
65
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе каквото и да си говорим комунистите са виновни, че сме на тоя хал. Ако не бяхме сателит на СССР и си бяхме нормална европейска държава сега щяхме да сме по добре от Швейцария.