Онколог: Профилактиката е на ниско ниво, разчитаме на добрата воля

Хората се страхуват да се изследват, предпочитат неизвестното
4 окт 2024 13:52, Анисия Иванова
13

Смъртните случаи от рак на гърдата намаляват, но се увеличава заболеваемостта при младите жени. Това показва доклад на Американското онкологично дружество. Друго проучване показва, че България е една от страните с най-ниски нива на скрининг. У нас месец октомври е посветен на информираността за рака на гърдата.

"Профилактиката е на ниско ниво, нямаме национална скринингова кампания, единственият начин да се справим е профилактичните прегледи. Една скринингова програма представлява регулярно посещение при специалист и трябва да има санкции, ако не се прави. Ние разчитаме на добрата воля и здравната култура", коментира онкологът д-р Петя Баликова в студиото на "България сутрин".

Последните проучвания показват, че има напредък по отношение на профилактиката при младите хора. Проблем има при по-възрастните пациенти.

"Хубава е, че голям процент от работодателите имат допълнителни прегледи, които предлагат на служителите си. Масово хората, ако нямат оплаквания, не търсят лекарска помощ", посочи друг проблем д-р Баликова.

Чрез ефира на Bulgaria ON AIR тя призова хората да обръщат  внимание на фамилната обремененост - да се интересуват какви заболявания са имали техните родители, баби и дядовци.

"Имайки баба или леля с онкологично заболяване, на всеки 2 г. трябва да си правят задължителен преглед. Мамография е препоръчителна след 45-годишна възраст. Голяма внимание трябва да се обръща около менопаузата - в този период хормонални проблеми могат да отключат редица заболявания", предупреди онкологът.

В съвременната медицина се прилага ЯМР за рак на гърдата, 5 скенери, правят се различни видове биопсии.

"Всичко може да бъде извършено в много центрове в страната, достъпът до тях е по-трудно установим. Връзката между звената в здравната система куца", обобщи специалистът.

По думите ѝ хората се страхуват да се изследват, дори и при фамилна обремененост, защото предпочитат неизвестното, пред това да се изправят срещу болестта, а ранното откриване дава по-голям шанс за ефективно лечение.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Общество
Източник от Унгария: Има шанс за пълно членство на България в Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Лекарското съсловие е една мафия. Тях не ги е еня за твоето здраве. Важно е те да си вземат паричките от всеки направен профилактичен преглед който касата им плаща и за това са толкова "загрижени" за здравето ни. И ако има лекарска грешка от която някой почине е 100% недоказуемо защото при една евентуална аутопсия нали пак лекари ще я извършат и естествено те ще защитят неккадърника по чиято вина е настъпила смъртта.Така мафията се прикрива. То и за това нямаме лекар осъден и в затвора.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Мрааааааааатттттттт се цензурира!!!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Желанието на хората за профилактика е на перфектно ниво, лекарите са на безобразно ниво. Опитах се днес да си направя профилактичен преглед, но нямаше работещ лекар. Те си живеят с милионите по спа центрове, курорти и почивки, докато хората ***! Защото лекарите си имат предостатъчно парички и не им пука за здравето на хората. Винаги е било така и винаги ще бъде така.
10
0
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 27 минути
Продължение - Така, че за мен нещата са на кантар.... И все пак по-нормално се живее, като не знаеш..... Така че,за мен 51% на 49% - да не знаеш.....
9
0
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 29 минути
Честно казано и да знаеш и да се лекуваш е добре и да не знаеш и да живееш нормално- също е добре. Аз лично знам за хора, които си откриват рано заболяването и се излекуват. Но знам и за обратния вариант. За една баба , която си копаела градинката и не знаела, че има рак. Само дъщеря й и личния лекар знаели. Обаче на бабата се наложило да отида при лекарката и се оплакала за нещо и тя директно и казала, че има рак. И от този ден вече бабата нито градинка, нито да яде и скоро се споминала...
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Един лекар трябва да бъде компетентен и човечен. Има лекари, за които човешкото здраве е стока, която може да се търгува... Какво значи лекарска грешка? Лекарската грешка, която праща хора в гроба и почерня роднини, трябва да се третира като непредумишлено убийство.
7
0
 
6
 
! Отговори
Преглед преди 52 минути
ДА попаднеш на добър лекар, който да познава си е късмет. Отделно ако отидеш за профилактика- само ти викат, че си здрав. Недай си боже да си в положението на Коментар 1 (Дай Боже всичко да е наред).
6
0
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 1 час
Не те знам ти колко си грамотен и колко пари правиш, но не бъди толкова арогантен и не обиждай хората и не ги гледай отвисоко. Всеки си носи неговата болка. Жив и здрав.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 1 - тежка болест - Бог да е с тебе да се оправиш.Иначе прави са лекарите с тези профилактики, но човек му писва само по лекари да ходи. То това живот ли е?Каквото има да става ще става.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До До 2 "Още са живи и здрави..." ----------- да бе, всички сте живи здрави до момента, в който вече не сте. Интернет е пълен с жалейки за "внезапно починали" и починали след "кратка борба със скоропостижно заболяване", но се правите, че това точно вас не ви засяга... да, не ви засяга, докато роднините ви не ви ядат жито хаахаха
3
5
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 1 час
Това ли е новата мантра на неграмотните бедняци бачкотещи бачкери склададжии? Ейй, тия сиропирани, бре... Още са живи и здрави вече 6-та година, ама на- бачкотещият бачкер си е все така беден и пpocт снишен роб до живот.
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За диагностика може да се говори при чистокръвните, че при сиропираните толкова скоропостижно се развиват нещата.. тамън ги диагностицират и вече дърводелец им взима мерки..
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Въпреки ,че имам установена фамилна обремененост и ходех два пъти годишно на скрининг, никой не откри нищо. Аз сама си намерих рака, бременна в 7-ми месец. Накараха ме да махна бебето( оказа се, че не е трябвало) и със всичко трябваше да се справям сама. На 38 съм а вече съм половин човек. Вината не е само в пациентите. Внимавайте и се грижете за себе си.