СЗО одобри PCR тест за бърза диагностика на Mpox

В момента изследването е лабораторно, резултатите се чакат с дни
4 окт 2024 23:55, Инна Ангелова
3
СЗО одобри PCR тест за бърза диагностика на Mpox
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) одобри първия диагностичен тест за Mpox (маймунска шарка), при който резултатите могат да бъдат известни незабавно. Това е заявка, която може да се окаже ключова за подпомагане спирането на нарастващите глобални случаи на смъртоносния вирус.

Новият PCR тест позволява откриването на mpox от ДНК, взета от тампони с кожни лезии, съобщава BBC.

В момента пробите трябва да бъдат изпратени в лаборатория за изследване, а пациентът и медиците трябва да чакат с дни за резултата. Ограниченият капацитет за тестване и закъсненията в потвърждаването на случаите продължават да бъдат предизвикателство в Африка, влошавайки разпространението на маймунска шарка.

СЗО съобщава, че само за тази година случаите на mpox в Африка са над 30 хиляди. Едва 40% от тях са били потвърдени чрез тест. Mpox, която е силно заразна болест, е убила най-малко 635 души към момента.

Руанда беше първата, която приложи ваксини срещу mpox в Африка миналия месец, трябва да получи още 5000 дози в петък, според Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията (Africa CDC). В Нигерия кампанията за ваксиниране срещу вируса трябва да започне следващия вторник.

Здравните работници на първа линия и близките контакти на заразени пациенти ще бъдат дадени с приоритет в ДР Конго, която разполага с 200 000 ваксини, дарени от Европейската комисия, се казва в съобщението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: АфрикаСЗОPCRMpox
Още от Общество
При децата диабет тип 1 е генетична предразположеност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Сзо да ми лapa ___
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
PCR-a се използва само за "диагностика" на фалшиви вируси. В инструкциите за употреба на теста преди 2018г. пишеше с големи букви: "Да не се използва за диагностика на инфекциозни заболявания". Според създателя на теста, с него може да "откриеш" всичко, във всеки един човек, зависи как го използваш.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Мрох и трох някакви щамове ли са? Или просто някой си бърка в ***, докато пише с лявата ръка?