Българинът загърби политиката, интересува се от личното си щастие

Пожелава си за новата 2020 г. по-високи доходи, семейни успехи, здраве
153
Българинът загърби политиката, интересува се от личното си щастие
Снимка: Reuters, архив

Какво си пожелавате за новата година?

Като потвърждение за прочутия индивидуализъм и практичност на българите, отново на първо място са поставени личните успехи и реализация (69,1%), следвани от желанието за по-високи доходи (56%).  За разлика от миналата година обаче семейното щастие (54,8%)  успява да изпревари леко дори традиционно българското пожелание за здраве  (52,6%). На късмета си през идните 12 месеца ще разчитат 36,5%, показват данните от проучване на "Барометър България".

Като най-значимото политическо събитие на отиващата си година  преобладаващата част от анкетираните поставят на първо място изборите за местна власт (57%), а интересът към изборите за Европейски парламент е очаквано по-малък (23,4%).

Традиционно българите имат позитивно отношение към ЕС, но считат политиките му за далечни и не толкова пряко засягащи ги. През изминалата година това се променя, като голяма част от анкетираните (54,8%) са следили и продължават да се вълнуват от дискусиите, гласуванията и протестите по пакета „Мобилност“, който пряко засяга българските превозвачи.

Като се има предвид, че често обществото по-лесно запомня негативните събития и скандалите, не е изненадващо и че анкетираните посочват хакерската атака срещу НАП (35,7%), скандалите в БФС и загубите на българския национален отбор по футбол (21,9%), както и летния туристически сезон и фалитът на „Томас Кук“ (15,7%), който засегна отделни региони на страната и туристическия бранш като цяло.

Значително по-малък интерес е предизвикал изборът на главен прокурор (7,2%), а Апартаментгейт, който избухна в първата половина на миналата година, се помни от 10%. Позитивна новина е и изборът на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ (9,9% от анкетираните).

В случай, че парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ отново би била водеща политическа сила с 20,3% одобрение.

На второ място след тях анкетираните поставят БСП с 14,6%, като левицата не показва потенциал да стопи „ножицата“ между двете партии. Патриотите запазват позициите си и биха били парламентарно представени с подкрепа, изравнена с тази за ДПС – 5,8%.

"Новият играч" на политическата сцена – партията на Слави Трифонов, която все още очаква регистрация, към момента е малко под чертата и времето ще покаже до каква степен ще привлече протестен вот и гласове на колебаещите се. Засега формацията „обира“ избиратели от БСП, както и от някои по-малки залязващи партии, като тази на Веселин Марешки и „Атака“. „Демократична България“ би била подкрепена от 3,4% от анкетираните, но при избори на национално ниво в техен ущърб е, че успяват да привлекат привърженици предимно в столицата и големите градове.

Мая Манолова вече няколко пъти заявява, че не възнамерява да прави политически проект, но все пак такъв биха подкрепили 1,2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
18
 
! Отговори
Яким Вълев Донев преди 4 години
... 100 - 120 - 150 евро - пенсия в Абсурдистан. Метнаха им като на бездомни гладни кученца по още 20 евро - "Коледен бонус" ?!?! Нормалния средностатистически Българин НЕВРЪЗКАР и НЕОБВЪРЗАН политически работи за 300 - 350 евро месечна заплата !!!!!! ...... В Парламента си дават по 6000 лева - "КОЛЕДЕН ПОДАРЪК" .... За това предполагам че тази Пленарна зала НИКОГА до този момент НЕ съм я виждал дори наполовина пълна ! 6 бона затова че НЕ ходят на бачкане и НЕ им дреме за нищо ?!?! .........
63
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щастливи ,а пък социалните закони им ги правят корумпирани нацисти и фашисти!ужас
62
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина се изгърби от тая политика и мозъка му закърня от големите дози прототия! Демократите ни превърнаха в най бедната и изостанала държава в ЕС с най лошата демографска криза която има реална опасност да ни затрие като народ.
61
5
 
3
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
Путин какво прави, цел ден няма новина за него. Почвам да се притеснявам?
60
3
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
р0бе, без всичко да е наред в политиката, лично щастиея няма - има лично р0бство. така, че р0бе се родихте, р0бе ще си останете!!
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам пари за катък "Веселина"(Фантастико"), а пък за вас - не знам.
58
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 50Не съм от БСП и никой не ми плаща.Мразя ви безплатно.-- Недей да лъжеш. БСП ви плаща на червените *** да се оплаквате по цял ден по форумите колко е зле България и как ГЕРБ са виновни за това.
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни маси, домашна ракия, да му е топло, да уреди децата на някаква службица - това са амбициите на средния българин. Нашият чип няма нищо общо с този на северноевропейските протестантски народи, където работата, рационализма и независимостта са вкоренени от религията преди 500 години.
56
2
 
19
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Не съм от БСП и никой не ми плаща.Мразя ви безплатно.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът може да е загърбил политиката ,но политиката скоро няма да го загърби !
54
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде отивайте си по селата, че стана петък следобед и идват празници, налейте се на село достойно, обсъдете го тоя въпрос с другите пияни селяци и догодина като изтрезнеете и се върнете обратно в София ще говорим пак. Айде изчезвайте и весели празници на всички.
53
6
 
15
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Важното е да съборим тия,които вече 10 години ни ограбват и богатеят на наш гръб и ни карат да се чувстваме най-нещастни в Европа.А плаща на *** този,който има най-много пари.А кой има най-много пари?ГЕРБ!
52
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина нищо не може да го извади от летаргията,в която е изпаднал.Нито мизерията,нито мръсния въздух,нито корупцията по високите етажи на властта.Той си мечтае за щастие и пътуване в чужбина.Спечели от лотарията и го питат какво ще прави с парите,а той:Ще ходя на екскурзия.Как пък един не каза "Ще ги вложа в бизнес,ще осигуря работни места,ще спечеля".Затова не завиждайте на другите за техния ум,креативност и амбиция.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът се интересува от политика, но не обича политици.
50
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е БСП да плаща за червени и проруски *** да се жалат колко е зле България , другото ще се оправи.
49
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
То, едно щастие ни осигуряват нашите политици?! Да плачеш ли, да се радваш ли?!
48
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само с пожелания няма да стане.Трябва и работа,и усилия и будно гражданско общество,непримиримо към корупцията,лъжите и манипулациите.Само тогава ще отлепим от дъното и няма да се срамуваме от дереджето до което ни доведоха,заради нашето малодушие,страх и безпомощност.
47
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Перник няма вода.В София няма въздух.Италиански *** има за всички.
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като политиката загърби българина, какво друго може да се очаква?
45
11
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
В Румъния са 7-8 млн работници. Тук са 2 млн. Те не издържат и 1 млн ***. А те си трепаха комунистите, а ние се държим за тях, за сега.