Хора или достойно заплащане – какво точно й липсва на България?

Стратегия за ниски данъци и евтин труд не е в полза на българските трудещи се
Обновена: 10 дек 2018 20:41 | 10 дек 2018 17:15, Елка Василева
254
Хора или достойно заплащане – какво точно й липсва на България?
Снимка: архив, Булфото

Редовно се твърди, че в България има недостиг на работна ръка. Така ли е наистина? Ново изследване отчита друг тежък дефицит - на достоен труд и достойно заплащане. А да си работник - в България това вече звучи обидно. Дойче веле публикува анализ от Емилия Милчева.

Помните ли тази „новина"? Кравеферма в пловдивското село Столетово търси работник срещу 3 000 лева заплата на месец. Кандидати за работа прииждат и до днес, сред тях и един човек от Карнобат, който обещал бонус - да свири на акордеон в местното читалище, ако го наемат във фермата.

Оказа се обаче, че никой не е имал намерение да дава такава заплата. Нищо, че го казаха по голяма българска телевизия. Според местните въпросните 3 000 лева били заплащането не на един, а на всичките четирима работници в частната ферма, обясни Ваня Григорова от сдружение „Солидарна България", която тази седмица представи изследването си за състоянието на трудовия пазар и недостига на работна ръка в България.

Още по темата

За фермата в Столетово се разбра и друго: противно на първоначалните твърдения, че кравефермата била изцяло модернизирана, в крайна сметка се оказа, че обновен е бил само един от оборите - с пари по европейски проект. Но собственикът ѝ далеч не е първият работодател в България, който спестява истината за заплащането и условията на труд. Той просто обслужва митологемата, устойчиво налагана в последните години от работодателските организации - за дефицита на работна ръка в България, за “мързеливите българи” и т.н.

Под влиянието на подобни внушения тази година парламентът промени трудовото законодателство, като премахна квотата от 10% за внос на работници от трети страни. Бизнес организациите се надяват така да бъдат привлечени 500 000 души (това се равнява на 16% от трудещите се в България) - работна ръка от държави като Индия, Виетнам и Украйна, където месечните възнаграждения масово са под 200 лева. Двата големи синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа”, които обикновено са много шумни, когато става дума за енергетиците от “Марица изток” например, този път само декларативно обявиха, че не подкрепят тези изменения.

Ако в България имаше достойно заплащане

Засега няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, посочват авторите на изследването. В същото време миграцията към чужбина продължава да расте - само през 2017 година близо 27 000 български граждани са емигрирали от страната, като 89% от тях са в активна икономическа възраст.

“Не можем да даваме пари, след като производителността е ниска. А като искат да ги експлоатират, да вървят”. Това е друга любима митологема на голяма част от българските работодатели. Така ли е наистина?

Авторите на изследването привеждат един сериозен аргумент срещу подобни твърдения - как се е развивала производителността и как са нараствали реалните средни заплати за периода 1991-2014 година. Числата показват, че от 1992 година започва рязък срив на заплатите спрямо производителността. Това е началото на прехода, когато започва и “преформатирането” на българската тежка и лека индустрия - приватизация, фалити на предприятия, загуба на традиционни пазари, липса на технологично обновление, ликвидация на цели отрасли като уранодобива и добива на оловно-цинкова руда, свиване на оръжейната промишленост, начало на големите емигрантски вълни. Разбира се, работниците първи усетиха колко остри и болезнени са тези трансформации.

Т.нар. "работническата класа” - шлосерите, стругарите, фрезистите, леярите, майсторите изобщо, сведена днес предимно до шофьори на камиони, чистачи и електротехници, започна да се топи. Макар че партията, която претендираше да защитава интересите ѝ - БСП, управляваше официално или задкулисно в годините, последвали 10 ноември 1989.

През този период индексът на реалните трудови възнаграждения е значително под производителността на труда. И макар за няколко години след 2006 заплатите видимо да нарастват, те и до момента не могат да достигнат производителността, отбелязва изследването. А за периода 2010-2014 година заплащането не само не настига средноевропейските нива, но дори дърпа назад.

С отмирането на стотици предприятия отмряха и много от техникумите, които осигуряваха работници за тях. Някои успяха да се преобразят в търговски или професионални гимназии, но в градовете, където умряха производства, техникумите затвориха врати. Така в 21 век, когато инвеститори започнаха да отварят тук и там заводи, изведнъж разбрахме, че професионалното образование е почти изличено за сметка на езиковите гимназии например.

Неслучайно в изследването фигурира безпрецедентното настояване на предприемачи да се ограничи приема в езиковите и математическите гимназии, които учели децата на емиграция. Вместо това да има централно планиране, а тези, които завършват средни професионални училища, да бъдат задължени да работят в съответните производства. Но когато анкетиращите попитали срещу какво, срещу какви договори, отговор не получили. "Как така ще “заключваме” тези млади хора, без да са ясни заплащането и условията на труд?”, попита в тази връзка авторката на изследването Ваня Григорова.

А кой гарантира условията на труд? Ако институции и синдикати си бяха на мястото, нямаше да допуснат взривовете в завод “Миджур”, където хора утилизираха мини, отваряйки ги с дървени чукчета. И всичко това срещу 240 лева месечна заплата. В “Миджур” инцидентите не са рядкост - пожари, взривове, загинали, ранени, до изпепелените през 2014 година 15 души. Но никой не е затворил предприятието.

Причината голяма част от работещите в България да са обезправени заради липсата на законова и синдикална защита не се дължи само на факта, че синдикални структури в частните фирми почти няма. Синдикатите в България се оказаха добри колаборационисти на властта. Когато през 2014 година избухна скандалът с контролиран вот на миньори от Бобов дол, работещи за Христо Ковачки (скрита камера показа как им “подсказват” за бюлетината на БСП), излезе и друг - с ваучерите за храна, които получаваха, можеше да се пазарува само в хранителните магазини, които са собственост на боса. На това му се вика затваряне на кръга. Или стягане на примката, зависи от ракурса.

В тези магазини стоките бяха като при Лукановата зима - и наставаше бой за пакетче кайма. Едва когато тази дългогодишна практика излезе наяве, по една телевизия виден синдикалист коментира, че ставало въпрос за нарушение, тъй като съгласно правилата работодателят трябва да има договори с различни магазини, не само със собствения си. А социалистката Мая Манолова, чийто избирателен район като депутат включваше Бобов дол, заяви, че обвиненията унижавали достойнството на миньорите, но замълча за ваучерите. Днес като омбудсман тя е изявен радетел за правата на унижените и оскърбените.

В нормалните държави

От представеното изследване стана ясно и друго: българската стратегия за ниски данъци и евтин труд, рекламирана пред инвеститорите, не работи в полза на българските трудещи се. В интервюта, взети по Скайп от млади българи в чужбина и представени като част от проучването, бяха изтъкнати предимствата на работата в нормалните европейски държави - гарантирано заплащане, гарантирано право на почивка, ясен трудов регламент. “Когато работиш над определените седмично часове, получаваш допълнителни дни отпуска”, обясни млада българка, която работи във Франция. Ако човек, трудещ се в българска фирма с български собственик, може да се похвали с подобно преимущество, със сигурност ще е прецедент.

Днес, в страната на услугите и обслужващия персонал, работник вече звучи обидно. А фермата в Столетово? Там вече не търсят нова работна ръка. Семейството, провокирало обявата за работа, тъй като било напуснало ненадейно, междувременно отново се върнало във фермата. Оказа се, че жената просто трябвало да роди…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
4
 
19
 
! Отговори
ЛОШО преди 5 години
Истината за БГ Работника и Бизнеса .Работника заработва БРУТО 1520 лева , НЕТО взима 1000 лева - това са разходите на Бизнеса за един Работник - 52% ДАНЪЦИ .Бизнеса заработва Печалба 1520 лева БРУТО , НЕТО взима 1444 лева - това са разходите на Бизнеса 5%Кога ще се каже че Царя е ГОЛ .Всички Депутати знаят това че генерира Корупцията и Подкупите - Ниските Данъци за Бизнеса и Високите за Работниците .
172
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Сорос по примера на Ердоган се заканил да затрие Фейсбук защото нелицеприятните новини се разпространяват през там.По официалните медии всичко е по мед и мастило.То Май че и Тръмп си говори с американците през Туитър
171
10
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Робите в Египет са ги клатили цели 100 години за да търкалят и дялкат камъните и после да ги опъват и строят, за да се построи хеопсовата пирамида и след 3000 години на еднодолоровата банкнота да има пирамида с всевиждащото око!!!Какво означава това селяни прости, без роби и експлоатация нама цивилизация и напредък!!!Агент Патрик Грейзър!ЦРУ!!!
170
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учете за програмисти , че ще умирате от глад и мизерия..
169
2
 
14
 
! Отговори
абсолютно вярно преди 5 години
Лукойл--е единственият "монополист" на пазара на горива в България, защото е единствения производител и всички данъчни складове са негова собственост!"ЛУКОЙЛ"---ЩЕ ВИ КЛАТИ С ЦЕНИТЕ ...КОГАТО И ...КАКТО СИ ИСКА!
168
2
 
15
 
! Отговори
абсолютно вярно преди 5 години
Дребния и средния умират , защото се създават във всяка сфера "МОНОПОЛНИ СТРУКТУРИ"!ТОВА Е --"НОВИЯТ КОМУНИЗЪМ"!!!!КОМУНИСТИТЕ , МОГАТ ДА ВИРЕЯТ , САМО В УСЛОВИЯТА НА "КАПИТАЛОВ И СТОПАНСКИ МОНОПОЛ" ---КОЙТО ИЗКЛЮЧВА ПРИНЦИПА НА "КОНКУРЕНЦИЯТА"!ОБРАТНО--В УСЛОВИЯ НА "АКТИВНА КОНКУРЕНЦИЯ"---НЯМА "МОНОПОЛ" , НЯМА И ..."КОМУНИЗЪМ"!ПРИМЕР:"ЛУКОЙЛ"...Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ПАЗАРА НА ГОРИВА И ВСИЧКИ ЗАРЕЖДАТ ОТ НЕГОВИТЕ СКЛАДОВЕ!ЗАТОВА И ЦЕНИТЕ СА ВИСОКИ В БЪЛГАРИЯ!
167
6
 
25
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Какви заплати бе, вие една стачка не може да направите като хората, как няма да ни праскат за жълти стотинки!Хората във Франция протестират цял месец, запалиха Париж, за да клекне правителството и да няма по-високи акцизи, след като взимат най-малко пет пъти повече пари от вас!!!Така наготово Банев или някой друг да си отвори портфейла и да ви вдигни заплатите!!!Не само че сте жалки, но сте смешни и трагични едновременно!Агент Чарли Доусън!ЦРУ!!!
166
2
 
9
 
! Отговори
татул преди 5 години
Ще минат 100-150год. и тогава ще станеясно ,че да правиш роб човека на базакомплекси, освен него завличаш и себеси към дъното.Съветвам,щом има тор-моз, минаваш към тихата италиянскастачка.То е измислено.
165
1
 
18
 
! Отговори
Василев преди 5 години
А онези сметки по един милиард как се трупат в швейцарските бизнесмени от българските бизнесмени???Когато имаш гладни селяни прости, лесно се работи с тях!!!Агент Бенджи Мортимор!ЦРУ!!!
164
4
 
5
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
До ВасилевГНИДОООО,ЕДИН ДЕН ЩЕ СТАНЕ ЯСНО кой си!!!!!!!!
163
3
 
33
 
! Отговори
Maks преди 5 години
Преди малко прегледах в ***.bg обявите за работа. Много изисквания, а обявени ниски заплати или изобщо не обявени ( конкурентно възнаграждение или по договаряне). После се оплакват, че няма хора за работа, е ... няма да има. В нито една обява не видях някой да предлага обучение, иска да вземе готово " винтче " и директно да го постави в неговата машина и то да работи ! Проблемите с намирането на служители ще стават все по сериозни и ще са за сметка на работодателите.
162
3
 
16
 
! Отговори
MEN преди 5 години
ZA KAKVI HORA SE GOVORI TUK? BALGARIJA SHTE SE NAPALNI S HORA,AKO IM SE PLASHTA DOSTATA4NO ZA TRUDA-KATO V DRUGITE,,NORMALNITE DARZAVI,, NIKOI NE ZAMINAVA OT RODINATA SI,BILA TJA I ,,MARS,, AKO VSI4KO MU E TO4NO. TA KOJA P4ELA BJAGA OT MEDA? V NASHATA KRASIVA RODINA SE SLU4I TAKAVA,,DEMOKRAZIJA,, 4E VSI4KI,NA KOITO OSHTE IM RABOTEHA KRAKATA I GLAVITE SE IZNESOHA OT BALALGARIJA SAS SALZI NA O4I,PO PRINUDA.
161
19
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Стига сте мрънкали бе, селяни прости, китайците,афроамериканците построиха половината жп линии,пътищата и небостъргачите в САЩ, и са работели за жълти стотинки, а вие хленчите от сутрин до вечер само за пари!!!Агент Вал Колимор!ЦРУ!!!
160
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ганюАми нали се опитаха да направят фирми хората и ги смачкаха,бе умнико,а на други им унищожиха бизнеса по един или друг начин!Вината не е в народа,рибата се вмирисва откъм главта!
159
15
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
на страната ни е нужна висококвалифицирана образована работна ръка която сегашната ни образувателна система не генерира.днес университети завършват по традиция 80% връзкари,тройкаджии и едва 20% излизат като наистина що годе усвоили знания специалисти които бягат за реализация на запад.днешния българин живее с манталитета че трябва да работи за някого и предприемаческото качество е силно затъпяло и изгубено,90% си се представят и задоволяват с работа от 8 до 5 в 5 раб.дни и 2 почивни за ракийка
158
3
 
20
 
! Отговори
Ъ преди 5 години
Липсва достойното плащане на хората,които са хора и разбират от работата си.Не някакви си инжинерчета завършили с парите на мама и тати,неразбирайки нищо ,но на ръководен пост.Отделно трябва и подобаващо заплащане за извършената работа.
157
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки нормален, образован българин, мога да кажа само: Не се е родил още бизнесмена, който да ви оцени ТУК!
156
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кога разправям, че няма глад за кадри,ама като сте уфце, ще ви стрижат и лъжат!
155
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми много ти здраве и успехи, няма да плачем за теб.
154
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не на Вас - и ще си даде парите там, където съм аз, а не където сте Вие. И аз пак ще имам къща, три коли и доходна работа, и аз пак ще съм със семейството си, но този път и роднини и приятели, и аз пак ще водя децата си на състезания по математика и плуване и те пак ще ги печелят, но не за Вас! И Вие няма да имате мен!