Хора или достойно заплащане – какво точно й липсва на България?

Стратегия за ниски данъци и евтин труд не е в полза на българските трудещи се
Обновена: 10 дек 2018 20:41 | 10 дек 2018 17:15, Елка Василева
254
Хора или достойно заплащане – какво точно й липсва на България?
Снимка: архив, Булфото

Редовно се твърди, че в България има недостиг на работна ръка. Така ли е наистина? Ново изследване отчита друг тежък дефицит - на достоен труд и достойно заплащане. А да си работник - в България това вече звучи обидно. Дойче веле публикува анализ от Емилия Милчева.

Помните ли тази „новина"? Кравеферма в пловдивското село Столетово търси работник срещу 3 000 лева заплата на месец. Кандидати за работа прииждат и до днес, сред тях и един човек от Карнобат, който обещал бонус - да свири на акордеон в местното читалище, ако го наемат във фермата.

Оказа се обаче, че никой не е имал намерение да дава такава заплата. Нищо, че го казаха по голяма българска телевизия. Според местните въпросните 3 000 лева били заплащането не на един, а на всичките четирима работници в частната ферма, обясни Ваня Григорова от сдружение „Солидарна България", която тази седмица представи изследването си за състоянието на трудовия пазар и недостига на работна ръка в България.

Още по темата

За фермата в Столетово се разбра и друго: противно на първоначалните твърдения, че кравефермата била изцяло модернизирана, в крайна сметка се оказа, че обновен е бил само един от оборите - с пари по европейски проект. Но собственикът ѝ далеч не е първият работодател в България, който спестява истината за заплащането и условията на труд. Той просто обслужва митологемата, устойчиво налагана в последните години от работодателските организации - за дефицита на работна ръка в България, за “мързеливите българи” и т.н.

Под влиянието на подобни внушения тази година парламентът промени трудовото законодателство, като премахна квотата от 10% за внос на работници от трети страни. Бизнес организациите се надяват така да бъдат привлечени 500 000 души (това се равнява на 16% от трудещите се в България) - работна ръка от държави като Индия, Виетнам и Украйна, където месечните възнаграждения масово са под 200 лева. Двата големи синдиката КНСБ и КТ “Подкрепа”, които обикновено са много шумни, когато става дума за енергетиците от “Марица изток” например, този път само декларативно обявиха, че не подкрепят тези изменения.

Ако в България имаше достойно заплащане

Засега няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, посочват авторите на изследването. В същото време миграцията към чужбина продължава да расте - само през 2017 година близо 27 000 български граждани са емигрирали от страната, като 89% от тях са в активна икономическа възраст.

“Не можем да даваме пари, след като производителността е ниска. А като искат да ги експлоатират, да вървят”. Това е друга любима митологема на голяма част от българските работодатели. Така ли е наистина?

Авторите на изследването привеждат един сериозен аргумент срещу подобни твърдения - как се е развивала производителността и как са нараствали реалните средни заплати за периода 1991-2014 година. Числата показват, че от 1992 година започва рязък срив на заплатите спрямо производителността. Това е началото на прехода, когато започва и “преформатирането” на българската тежка и лека индустрия - приватизация, фалити на предприятия, загуба на традиционни пазари, липса на технологично обновление, ликвидация на цели отрасли като уранодобива и добива на оловно-цинкова руда, свиване на оръжейната промишленост, начало на големите емигрантски вълни. Разбира се, работниците първи усетиха колко остри и болезнени са тези трансформации.

Т.нар. "работническата класа” - шлосерите, стругарите, фрезистите, леярите, майсторите изобщо, сведена днес предимно до шофьори на камиони, чистачи и електротехници, започна да се топи. Макар че партията, която претендираше да защитава интересите ѝ - БСП, управляваше официално или задкулисно в годините, последвали 10 ноември 1989.

През този период индексът на реалните трудови възнаграждения е значително под производителността на труда. И макар за няколко години след 2006 заплатите видимо да нарастват, те и до момента не могат да достигнат производителността, отбелязва изследването. А за периода 2010-2014 година заплащането не само не настига средноевропейските нива, но дори дърпа назад.

С отмирането на стотици предприятия отмряха и много от техникумите, които осигуряваха работници за тях. Някои успяха да се преобразят в търговски или професионални гимназии, но в градовете, където умряха производства, техникумите затвориха врати. Така в 21 век, когато инвеститори започнаха да отварят тук и там заводи, изведнъж разбрахме, че професионалното образование е почти изличено за сметка на езиковите гимназии например.

Неслучайно в изследването фигурира безпрецедентното настояване на предприемачи да се ограничи приема в езиковите и математическите гимназии, които учели децата на емиграция. Вместо това да има централно планиране, а тези, които завършват средни професионални училища, да бъдат задължени да работят в съответните производства. Но когато анкетиращите попитали срещу какво, срещу какви договори, отговор не получили. "Как така ще “заключваме” тези млади хора, без да са ясни заплащането и условията на труд?”, попита в тази връзка авторката на изследването Ваня Григорова.

А кой гарантира условията на труд? Ако институции и синдикати си бяха на мястото, нямаше да допуснат взривовете в завод “Миджур”, където хора утилизираха мини, отваряйки ги с дървени чукчета. И всичко това срещу 240 лева месечна заплата. В “Миджур” инцидентите не са рядкост - пожари, взривове, загинали, ранени, до изпепелените през 2014 година 15 души. Но никой не е затворил предприятието.

Причината голяма част от работещите в България да са обезправени заради липсата на законова и синдикална защита не се дължи само на факта, че синдикални структури в частните фирми почти няма. Синдикатите в България се оказаха добри колаборационисти на властта. Когато през 2014 година избухна скандалът с контролиран вот на миньори от Бобов дол, работещи за Христо Ковачки (скрита камера показа как им “подсказват” за бюлетината на БСП), излезе и друг - с ваучерите за храна, които получаваха, можеше да се пазарува само в хранителните магазини, които са собственост на боса. На това му се вика затваряне на кръга. Или стягане на примката, зависи от ракурса.

В тези магазини стоките бяха като при Лукановата зима - и наставаше бой за пакетче кайма. Едва когато тази дългогодишна практика излезе наяве, по една телевизия виден синдикалист коментира, че ставало въпрос за нарушение, тъй като съгласно правилата работодателят трябва да има договори с различни магазини, не само със собствения си. А социалистката Мая Манолова, чийто избирателен район като депутат включваше Бобов дол, заяви, че обвиненията унижавали достойнството на миньорите, но замълча за ваучерите. Днес като омбудсман тя е изявен радетел за правата на унижените и оскърбените.

В нормалните държави

От представеното изследване стана ясно и друго: българската стратегия за ниски данъци и евтин труд, рекламирана пред инвеститорите, не работи в полза на българските трудещи се. В интервюта, взети по Скайп от млади българи в чужбина и представени като част от проучването, бяха изтъкнати предимствата на работата в нормалните европейски държави - гарантирано заплащане, гарантирано право на почивка, ясен трудов регламент. “Когато работиш над определените седмично часове, получаваш допълнителни дни отпуска”, обясни млада българка, която работи във Франция. Ако човек, трудещ се в българска фирма с български собственик, може да се похвали с подобно преимущество, със сигурност ще е прецедент.

Днес, в страната на услугите и обслужващия персонал, работник вече звучи обидно. А фермата в Столетово? Там вече не търсят нова работна ръка. Семейството, провокирало обявата за работа, тъй като било напуснало ненадейно, междувременно отново се върнало във фермата. Оказа се, че жената просто трябвало да роди…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банев откраднал 1 милиард. Ами Бойко дето открадна 22 милиарда и се фука с това? А останалите мутро-мафиоти дето крадът като за световно? От къде иначе тези пари ако не от народа. Ама то народа няма вече. И няма кой да изкарва. Дори малкото останали ще се изнесат. Ще фалира тая държавица. Няма на къде.
192
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учете за програмисти , не само да имате работа за да не умирате в мизерия.. Учете за програмисти за да се научите да мислите .. И това ще разберете , че има будали и лош материал , във всяко нещо.. И лошия материал трябва да отдели от добрия и да живее в гета и бараки и мизерия.. Иначе всички се давят и умират..
191
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все същата песен от началото на демокрацията.А помните ли че изобщо нямаше договори и осигуровки,сега просто не се спазва.Тогава даже нямаше закон,но кой го интересува закона.Важното е да не се плаща ,после няма хора.Това е пълна лъжа,никой не търси хора,а безработицата която влиза в статистиката не е реална.Заплатите,когато се дават изглеждат като подаяние и отношението е като към ***.Та какви хора се търсят,да носят на унижения безплатно
190
5
 
28
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Продавахме си дирника на запада и на кой ли не с гръмките лозунги как българинът здраво бачка, много знае и всичко за без пари, хубави и леки жени, много вкусна храна и ракия и пак за много малко пари. Не са ли ви познати тия реклами? Ами това ни е лицето пред западните господари, те и за това отварят тука съпорт и кол центрове, да има кой да дърпа плуга за жълти стотинки. Не случайно ни се подиграват че сме Индия в Европа. Вие какво очаквате за вбъдеще!? Мед и масло да ни мажат на филия!?
189
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До технологии"програмистите след време може да не са на мода,като телевизионните техници" Фундаментално нищо не се е променило последните 50г. Няма открития в математиката ,някои от първите езици за програмиране все още са актуални.. Всичко което виждаш като новост са приложения.. Същото е във физиката последните 50г. не са дали нищо ново на света , дребни второстепенни открития..
188
2
 
29
 
! Отговори
притеснен преди 5 години
Абе някой знае ли кога ще вдигат цената на тока ,че стана от доста време не са я вдигали и започнах да се притеснявам ,че нещо не е наред .....
187
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди две седмици в Бърно се запознах с българин, работещ в известна фирма на граждански договор. Заплатата му е 220 евро на час, но от нея му вземат 120 евро дънъци. Каза ми,че на всеки няколко месеца ги обучават за 1-2 дена. Къде у нас ще те обучават. Знаеш , не знаеш, съдират ти по три кожи на ден.
186
2
 
46
 
! Отговори
ссс преди 5 години
"Хора или достойно заплащане" Мамка му на тоя политик или бизнесмен който рекламира България като място за бизнес с голяма печелба поради ниското заплащане на труда на работещите
185
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсват и хора и достойни заплати
184
6
 
31
 
! Отговори
V преди 5 години
,,А да си работник - в България това вече звучи обидно. Дойче веле,, АЗ БИХ ДОБАВИЛ В ГЕРБЕРАСКА БЪЛГАРИЯ ;) преди да дойде мафията герб не беше така .Като дойде тиквата първото нещо което направи е да глобяват работник с 20 лв ако се оплаче че чорбаджиста не иска да го осигурява .Помните ли този момент .От тогава чорбаджистите получиха зелена светлина да не плащат и заплати освен осигуровки.Това го направиха герб.Преди герб дори и Баневи плащаха ;) герб е вредна партия
183
1
 
27
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
182
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайНа България и липсват Справедливост и Ред...Ти ли ше въвеждаш справедливост ве, олигарх? ами добре - раздай си всички крадени пари, поравно на тези, които си крал. Ето как ще дадеш пример за справедливостТи ли ше въвеждаш ред ве, "политик"? ами добре, давай да въведем хоризонталното, пряко електронно-референдумно управление, при което всеки гражданин с едно натискане на мишката, приема закони и решава съдбата на страната. Ето как ще дадеш пример за ред?Май така ще загубиш кокала ?!
181
3
 
2
 
! Отговори
Справедлив подреден преди 5 години
Предлагам да ни дойдат справедливост и ред и да не се измъчваме от липсата на справедливост и ред като животни а да зимаме големи заплати при справедливоста и реда като ни дойдат!
180
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма България беше сред 30те най-развити страни и на 27 място по стандарт на живот.
179
8
 
1
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
Гражданите са жестоки селяни прости!Василев! ЦРУ!!!
178
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кво са ви работници ве, капиталисти? така или иначе - не искате да плащате. Я се хващайте на тяхното място, хем ше спестите още някоя заплатка, още някой бонус, дето е само в обещанията...С тия умишлено вдигнати цени, с които се цели физическа ликвидация на "дисидентите", скоро ше докарате фалити на много проиводители, просто защото ще се купува по-малко... Нещата са двояки,и бумеранга се връща!Вкарайте си пясъчните хора, да видите тогава от де изгрява слънцето, щото те не са кротки...
177
18
 
6
 
! Отговори
НЕ Е БЕДНА БЪЛГАРИЯ преди 5 години
БЕДНИ СА И БЪЛГАРИТЕ , ЗАЩОТО СА УМСТВЕНО БЕДНИ......И УВРЕДЕНИ ОТ "ЗРЕЛИЯ СОЦИАЛИЗЪМ"!
176
2
 
24
 
! Отговори
Край преди 5 години
На България и липсват Справедливост и Ред.България далеч не е най-бедната страна на света но тук успеха няма нищо общо с качествата и с труда. Липсата на справедливост мъчи даже и животните.Липсата на Ред води до несигурност и непредвидимост. В България можеш да си правиш каквото си искаш НО и на теб могат да ти направят каквото си искаш. Тук оцеляваш като в джунгла.
175
9
 
1
 
! Отговори
Фен на тиквата преди 5 години
Аз пък вземам 5000 лв заплата ,ама не ми стигат .Плащат ми ги варненските тираджии .Парите не ми стигат щото ми се налага да плащам много подкупи на мафията герб ;) Освен това се налага да издържам един програмист ,щото много малко му плащат и нямало работа .Сега мислим да се кандидатирам за евродупитат щото там била парата и нямало смисъл да са мъчим тука както казва и дойч велето ;)
174
2
 
8
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 5 години
АКО НЕ Е ФЕЙСБУК.....НАРОДА ЩЕ ИЗМИСЛИ ДРУГА СХЕМА НА КОМУНИКАЦИИ!!!ДУХА ОТ БУТИЛКАТА Е ПУСНАТ!!!НЯМА СПАСЕНИЕ ЗА "РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ" , ВАСИЛЕВ, ХА,ХА,ХААААААААААААА....ВРЕМЕТО НА ДИКТАТУРИТЕ ---ОТМИНА!