Доц. Ташев: Затриване на историческата памет е процес, който протича в българското училище

В VI клас се учи Бранислав Нушич, който е пряко ангажиран с репресиите срещу българи
Обновена: 8 юни 2024 21:59 | 8 юни 2024 21:57, Анисия Иванова
105

Темите за образованието, пазим ли историческата памет и какви са недомислиците в учебниците ни, коментира доц. Спас Ташев от БАН.

"По неволя наблюдавам българските учебници, защото имам деца, които са ученици и съм принуден всеки ден да чета това, което се пише в тях. Трябва да кажа, че съществуват наистина огромни проблеми по отношение на възприемането на материала, оттук идват и лошите резултати във всеки един аспект. Вече няколко години ние отчитаме ниските резултати на българските ученици на международни класации. Тази функционална неграмотност, за която все повече и повече говорим, е продукт на неправилно разработената учебна програма", каза той в предаването "Брюксел 1".

В ефира на Bulgaria ON AIR доц. Ташев допълни, че в ниските класове има прекалено много фактология, висок академичен език, който не съответства на интелектуалното развитие на малките деца. Те трудно отсяват основното от второстепенното, този неуспех ги прави неуверени в живота, което води до факта, че в България има между 180 и 300 хиляди неработещи и неучещи млади хора на възраст между 15 и 34 години.

"Затриване на историческата памет е безспорно обективното название на процеса, който протича в момента, въпреки че ако говорим за нормативна база и сега се твърди, че българското училище трябва да е източник на възпитание, на родолюбие, там децата трябва да получават най-високите морални ценности, с които се е гордяло нашето общество, но на практика не е така", заяви гостът.

Доц. Ташев даде ясен пример с автора Бранислав Нушич, който се изучава от учениците в 6 клас.

"Това, което българите вероятно не знаят за него е, че той 10 години е бил консул на Сърбия в град Битоля в началото на 20 век и е пряко ангажиран със сръбската въоръжена пропаганда в Македония. 10 години той провежда антибългарска кампания. След това - след балканските войни, е първият сръбски окръжен управител на град Битоля. През този период дейността му е свързана с прикриването на убийства на българи, като най-известното е на учителя по български език Атанас Лютвиев. Той (Нушич) прикрива разследването. Нушич се изучава само в Сърбия, Северна Македония и България, като у нас се изучава явно отскоро, тъй като по мое време не беше в програмите за училище. Оттук възниква въпросът защо малките деца трябва да четат един чужд за тях автор, който очевидно не е на европейска или световна класа, поради което никъде, освен в Сърбия и Северна Македония, не е обект на изучаване? И най-важното - защо те не научават обективната истина за него?," пита доц. Ташев.

На въпроса на Милена Милотинова как той си обяснява наличието на Бранислав Нушич в учебниците по литература, гостът отговори, че този автор трябва да отпадне, защото той не се изучава никъде другаде по света, освен в трите балкански държави.

"Ако ние днес имаме някакви проблеми със Северна Македония, то е именно защото днес е заличена и заличавана историческата памет там от страна на Сърбия, а в същото време ние улесняваме това да бъде правено и в България", коментира ученият от БАН.

"По принцип всяко съдържание на учебниците минава през много комисии и въпреки това виждаме непрекъснатото усложняване и затруднение във възприятието на учениците. Докато аз не поднеса учебния материал в подходяща форма на моите деца, те не го разбират. Когато чета учебник по история, на моменти трудно разбирам кое е основното, къде е смисълът на дадена епоха, защото имаме едно струпване на години, на събития, трудно се установява връзката между тях. Един подрастващ човек, който тепърва ще поема по своя път в живота, той не е подготвен да осмисли тази поредица от информация, камо ли да разбере кое е водещото и характерно за епохата", посочи доц. Ташев.  

"Материалът за учениците трябва да се облекчи. Трябва да се направят промени, защото имаме индивидуална конкуренция между учениците. Усещането за общност и отборен екип го няма. Училището трябва да създава една общност, а не индивидуална конкуренция. В началото на тази година присъствах на една демографско конференция, която анализираше връзките между проблемите в образованието и демографското поведение. Излязохме с много добра препоръка: съдържанието всеки текст в учебниците да бъде оценяван не само от специалисти-педагози, но и от специалисти-психолози, специалисти-демографи, за да се види какъв ще бъде ефектът от дадена тематика, разработена в нашите учебници върху бъдещото демографско поведение на учениците", обясни Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от Образование
54 000 десетокласници се явяват на матури другата седмица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
29
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
А какво ще кажете за такава извадка от учебник за втори клас?"Иванчо има двама родители - Ангел и Петър. Ангел работи като водопроводчик, Петър е строителен работник." И т. н. Нормално ли е да занимават 9-годишни деца с такива неща? Или това вече е новото нормално? Ако е така, човечеството е подлудяло и в бъдеще не ни чака нищо добро.
75
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затриването на историческата памет започва от слугинажа към САЩ и Брюксел. видяхме го съвсем наскорои в пълните простотии, които се вменяват за десанта в Нормандия. Не е български патент. В Япония не смеят да гъкнат, че САЩ са унищожили стотици хиляди, а в последствие и милиони (чрез радиацията)мирни хора , пускайки над Хирошима и Нагазаки ядрени бимби.Западняците ограничават и себе си, и другите, за да създават модели на човека. На всички нива и не отсега. Вижте и какво е "евгеника" на практика
74
8
 
15
 
! Отговори
Анатема преди 2 седмици
Началото на опростачването на нацията започна още преди четвърт век .Началото беше поставено от СДС шайката под вещото ръководство на шпионите от Козяк, прилагайки т.нар."Доктрина на Алън Дълас", бивш шеф на краварското Сереу.Ако беше обесена СДС-Шайката,сега нямаше да сме на този хал.
73
23
 
5
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 седмици
Ако не си чел Автобиографията на Бранислав Нушич, значи си изпуснал много! Но въпросът ми е друг! Докога ще се изучава предателят-терорист Никола Вапцаров?
72
19
 
6
 
! Отговори
иван вазов преди 2 седмици
"кат русия няма втора,тъй велика на света, тя е нашата опора, тя е нашта висота..." - за тия думи патриарха вазов трябва да бъде заличен от съзнанието на нашите дж.ендъри!
71
3
 
17
 
! Отговори
паф преди 2 седмици
като станете, измийте се, закусете и бодро отивайте да гласувате пак за тия които продадоха България на третополовия запад!
70
5
 
18
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 седмици
До 68 при комунистите от 5 милиона станахме 9 милиона, а при демократите от 9 станахме 5 ;) кой кого унищожава
69
1
 
13
 
! Отговори
Историк преди 2 седмици
НЕ КУПУВАЙТЕ УЧЕНИЦИ НА ДЕЦАТА СИ, А ГИ ВОДЕТЕ В ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК!
68
27
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изобщо не ме интересува някаква си историческа памет, защото не се знае какво е истина и хората имат много грешни представи и схващания. И с какво право създавате био роботи и почвате да им наливате насилствено тази пропаганда в главите, каквато я да е било тя. Оставете хората на мира. Самата дума България е замърсена, идва от вулгарен. Само заради това че някакви ханове си заграждат територия на балканите и налагат религия за да събират данъци. Но християнската чума я има навсякъде, я вън бе.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По повод "историческата памет" напомням, че веднага след 90-те години на ХХ век, с възникаването на много-много издателства излязоха и поредици книжки за бъгарските царе. Такива поредици отдавна вече НЯМА , не се издават ! Пълно е с т,ъ п. и "енциколопедии" които с претенцията всичко да е просто са нацвъкани най-сериозни неща м при което акценът е на големите картинки.
66
2
 
10
 
! Отговори
70 преди 2 седмици
Свгашните ученици масово четат само натрапеното им в телефона. Натрапеното им в телефона,повтарям! Авторите на учебниците 1. са длъжни да ги съобразяват с международното ниво, не само от гетата в САЩ(десният министър Димитър Методиев каза навлемето, че бълг са много по-грамотни от анериканците (по "Панорама"):2. Разчитат, че децата имат по-широка обща култура, създадена от средата и родителите. А това е така в малко от случаите;3.Няма достатъчно допълнителни издания, за осъзнаване на материала.
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
масово говорят за "необходимост от опростяване на материала". ащото родителите не били го разбирали. Нека същите тези родители да си помислят само малко как след 1944 г. с масовизацията на образованието,вкл.висше, родителите са помагали на децата си, Реално населението е било селско. масово е учило до 4-ти клас, Нататтък -малцина.Кой въобще е мислил, че на "децата" трябва да им се помага? И те са надскочили родителите си в ПЪТИ по образование! Защото са учени да се справят САМИ, а не да врънкат!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доводите на интервюшрания по повод Нушпч не се отнасят за художестваната стойност на произвесенията му. По принцип от 2000 г. има решение на ЕС да се учат с приоритет езиците на съседите. Това нито се спазва, нио даже се помни. Но нещо от куптурата на съседите, нещо, което те считат за ценно, е полезно да се включи. А за политика: българинът Йордан Йовков неслучайно е с мустачки на фюрера, Той е харесвал и е бил харесван там, по повод "изобразяването на родината". И е стойностен писател, ...
63
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече сме демократи. Комунистите също се опитваха да ни унищожат като нация. Не ни е за пръв път, ще се справим.
62
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма империя ЕС, империята е САЩ и столицата на ЕС не е Брюксел, а Вашингтон. Става обикновенно подготвяне за робите на демокрацията, дето нямат право да гласуват в империята. Ще забранят и Паисий Хилендарски, като националист.
61
3
 
26
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Не пращайте децата в мейнстрийм училищата. Там ги учат единствено на това, за което плащат господарите. Малко дете, трети клас, идва от училище и започва да говори колко лош е Путин и Русия. Питам го - кой ти ги говори тези неща. Естествено отговора - учителката в час.
60
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За да съществува империята ЕС, историческата памет на народите трябва да бъде изтрита. Трябва да забравим кои сме, да заличим културната си идентичност и да се оставим на бюрократите да ни налагат как да живеем.
59
4
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
Господа доценти и професори от всякакъв калибър,откак дойде демонокрацията,се поде кампания срещу българското образование.Пречеше на всякакви предатели Вазов със трудния за разбиране архаичен език,пречеше Вапцаров като червен поет,пречеше Баташкото клане.На 24 май не се чува "Върви народе възродени" от училищата,по радиото го пускат веднъж-два пъти за Бог да прости образованието..Стига се правихте на ущипани моми,защото вие слугувахте и слугувате на антибългарски интереси 34 години!
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И са кво, да забравим Аспарух, Левски и Ботев и да се съсредоточим в правенето на пари.
57
12
 
4
 
! Отговори
Това,което доц.Ташев преди 2 седмици
казва относно съдържанието на учебниците по история е самата истина.Но кой да напише свестни учебници? Всеки знае как се пишеха учебниците по история допреди 30-34 години и до каква степен е невярна или едностранчива представата ни за миналото,която те дават. Е, как да бъде изградена качествена историческа памет от учители, родители и автори на учебници, които са учили по онези калпави учебници от близкото минало и "имат" представа за историята на България, изградена въз основа на тези учебници?