Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?

Еврозоната има две страни - политика и икономика
27 юни 2024 23:00, Инна Ангелова
19
Постижима ли е еврозоната без стабилно правителство?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има нещо много важно, което леко и фино е скрито в Доклада за конвергенцията за 2024 г. То се появи в интервюто на гуверньора на централната ни банка и това е, че в момента нямаме стабилно правителство. Еврото е политически проект. При него политиката е на първо място, а икономиката - на второ ниво. Това каза Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Да, наистина има различни критерии. Някои са с числово измерение - инфлация, съотношение БВП-дълг, бюджетен дефицит, ниво на лихвите, а други са нечислово измерими. Такива са прилагане на законодателството, всички онези структурни промени, които трябва да бъдат извършени. Но в една политика, при едни преговори, има две страни - от едната страна в момента са ЕС и еврозоната, а от другата страна  е Българя. От страна на България кой преговаря? Имаме служебно правителство. То е с много къс хоризонт пред себе си".

Европейската комисия и Европейската централна банка публикуваха своя Доклад за конвергенцията за 2024 г., в който представя оценка на напредъка, постигнат от държавите членки извън еврозоната по отношение на приемането на еврото. Докладът обхваща България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, които са правно задължени да приемат еврото.

На европейските ни партньори е нужен партньор с дълъг управленски хоризонт.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Снимка на деня
Остава облачно с дъжд на запад, по морето – слънчево
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
1
 
! Отговори
Да на Еврото преди 2 дни
Щом копейките подскачат, значи еврото е полезно за България!!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 дни
Единствената разлика между редовно и служебно правителство, която съм забелязал, е че при редовните правителства (преди последните промени в конституцията) е по-зле. Най-вече защото обслужват тесни партийни интереси. Уви, политиканите ни са такива корумпета, че е по-добре държавата да си кара по инерция в безкрайни избори, отколкото да имаме редовно правителство.
15
2
 
13
 
! Отговори
Скандал в НС ДПС преди 2 дни
Ето ви отговорът. ""България ще получи решение за въвеждане на еврото догодина юни и ще го въведе от 1 януари 2026 г. , каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Експерти казаха, полза от еврозоната имат само политици, банкери и обръчите им от фирми." Сега разбираме ли защо стигат до заплахи и бой в НС? Кажете едно полезно за народа Решение за 35 години, взето от ДПС? В частност Йордан Цонев.
14
1
 
18
 
! Отговори
Ежко преди 2 дни
Ако липсата на стабилно правителство е пречка пред влизането ни в Еврозоната,то нека следващите 10г. нямаме такова.Като не може да ви спре разума, нека ви спрат обстоятелствата!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Няма достатъчно доверие в еврото. Доста повече хората вярват на лева. Точка.
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кое да е постижимо? Това е все едно на Титаник да питат постижимо ли е да намерим айсберг, с който да се самопотопим. Защо говорите в позитивна светлина за нещо, което ще е пагубно за държавата ?
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Стига с тая еврозона бе!Проглушихте ни ушите.С 500 евро заплати и 300 евро пенсии каква еврозона сънувате?
10
2
 
4
 
! Отговори
Ххх преди 2 дни
Естествено, ние сме свалили ***. Те имат нужда от нас и те така. Но ще се правят на недостъпни.
9
2
 
17
 
! Отговори
??? преди 2 дни
Защо ви е еврозона , бе???ЕС е като СССР ...............................и скоро ще се разпадне..................само единствено с печатането на евро може да го задържат масоните...................ЕЦБ са пуснали една печатница за евро без покритие, както правят САЩ и Федералния резерва на САЩ...........печатат долари без покритие!!!
8
12
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 2 дни
ПП искат и имаха редовно правителство,но ги свали мафията,която ги подхлъзна като по-неопитни и после ги прецака.А сега им се моли.Да,ама не.
7
2
 
16
 
! Отговори
Нане преди 2 дни
Цъ.... Нема стане... Избийте си от главите, еврозона, евро и зелени сделки... ===)))
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Гуверньора на БНБ е човек на ГЕРБ.Те си го назначиха,затова ще настоява за стабилно правителство.Всички искаме това,но как да се състави такова с доказани крадци първа политическа сила и разни еднодневки с различна ориентация.Нямам пред вид това,за което си мислите,а това,че едни гледат на изток,а други на запад.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
лицата на бг прайд - пеканов, къдравата сю и хасан фасулеф са способни на всичко. да ги оставим да ни вкарат в еврозоната и да бастисат гаранционният фонд. напред дружина, научи ганчостанецо да гласува и да се бунтува. спрете му тока, не искаме и вода. тояга само по простата тиква и глад и бедност докато санчито се научи къде живее свободата
4
10
 
3
 
! Отговори
ПП ДБ СПЪВАТ ЕВРОТО. преди 2 дни
ТЕ НЕ ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА ИМА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО, КАТО ТАКА СА В ЕДИН ОТБОР С БСП, ВЪЗРАЖДАНЕ И ИТН....
3
1
 
14
 
! Отговори
Бабугерин преди 2 дни
Слуга с папионка, но слуга.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кой ви излъга,че искаме еврозоната и да плащаме чужди дългове?Милионите,които са гарант по валутния борд ли ви го нашепват и ви казват :"Елате да ни окрадете"?
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всичко е постижимо, само трябва да вкараме шепа дебелаци от Банкя с тяхните любовници в един румънски затвор на ЦРУ и ще ни приемат и е Шенген, и в еврозоната.