Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите

Вероятно КНДР има повече бойни глави, отколкото се предполага
14 сеп 2024 09:29, Нели Христова
173
Неочаквано: Напредналата ядрена технология на Северна Корея изненада анализаторите
Снимка: БГНЕС

Северна Корея публикува снимки на своята фабрика за ядрени бомби, показващи неочаквано напреднала технология, което може да означава, че КНДР има повече бойни глави, отколкото се смяташе досега.

Държавните медии публикуваха снимки на върховния лидер Ким Чен Ун, който посещава съоръжение, съдържащо центрофуги, апаратът, който обогатява уран до форма, която може да се използва като съставка на ядрени оръжия.

Ким обеща "да увеличи допълнително броя на центрофугите, за да увеличи експоненциално ядрените оръжия за самоотбрана, вярно на линията на партията за изграждане на ядрени въоръжени сили", според Корейската централна новинарска агенция. Той каза, че страната трябва "да укрепи своя отбранителен капацитет за самозащита и способността за превантивна атака с ядрена сила".

Правителството на Южна Корея заклейми ядрените амбиции на Ким като "заплаха за мира на Корейския полуостров и света".

"Правителството категорично осъжда разкриването на съоръжението за обогатяване на уран от Северна Корея, като същевременно говори за засилен ядрен капацитет и производство на ядрени материали с оръжеен клас", каза Ку Бюнг-сам, говорител на министерството на обединението на Сеул.

"Разработването на ядрени оръжия на Северна Корея е явно нарушение на множеството резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за мира на Корейския полуостров и по света. Всяка ядрена заплаха или провокация от страна на Северна Корея ще бъде посрещната с огромна и силна реакция, основана на разширеното възпиране между Южна Корея и Съединените щати."

Това е първият път, когато Северна Корея показва своята програма за обогатяване на уран, откакто група американски ядрени учени бяха разведени из атомната електроцентрала Йонгбьон през 2010 г., припомнят от The Times. Тогава ръководителят на групата за посещение Зигфрид Хекер изчисли, че Пхенян има запаси от плутониеви и уранови съставки за бомби, за да направи около 20 бомби и капацитет да добавя седем всяка година.

Новите доклади не уточняват местоположението на Института за ядрени оръжия, който Ким посети, но експертите предполагат, че обогатяването на уран се извършва на няколко места.

Преди осемнадесет месеца Корейският институт за анализи на отбраната, мозъчен тръст в Сеул, изчисли, че Северна Корея ще има до 2030 г. 166 ядрени бойни глави, използващи уран или плутоний. Усъвършенстването на новите центрофуги обаче може да доведе до увеличаване на оценките.

Анкит Панда от Фондацията Карнеги за международен мир, мозъчен тръст във Вашингтон, каза, че Северът изглежда е надстроил центрофугите от тип P2, които е използвал. "Изглежда, че те са повторили към по-ефективни дизайни", каза той пред NK News. "Може да се наложи значително да преразгледаме много от оценките, които са там в момента, за това колко използваем за оръжия делящ се материал са натрупали."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от Спорт
Над 3500 участници вече се записаха на Софийския маратон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Русофилчетата немат спирка, щом тази изостанала на всякакво ниво държава им се струва напреднала... :)))
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И територията има напреднала технология с която може да ремонтира беенве с части от старо беенве!
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отделно имат и технологии да ги доставят дори в САЩ.
23
2
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 5 дни
В създаването на ООН участват и Русия и Китай
22
10
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Кардашян преди 5 дни
Ракетния човек скоро сам ще се взриви от много материал.
21
2
 
26
 
! Отговори
Nagasaki преди 5 дни
След всички философии и санкции , плашене и черни прогнози , мога ли да задам един въпрос ? Коя е единствената държава използвала ядрено оръжие върху мирно население ? Чао !
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Така имат протекция и от Китай, умни хора.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ООН , НАТО и други такива организацийки са създадени само и единствено да защитават интереса на САЩ. Така , че спокойно може да подминаваме всички техни резолюции.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Светът и ООН могат да бъдат спокойни че територията България никога няма да си направи свое ядрено оръжие!
17
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Корейците са един народ, южняците са едни от най богатите, северняците едни от най бедните. Защо се е получило така? Какво се различава между двете държави?
16
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А това време обикновени хора умират от глад.
15
0
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
До 13 "Обърнете особено внимание на втората част на изречението "превантивна атака с ядрена сила"" - копирано от доктрините на НАТО.
14
2
 
13
 
! Отговори
C преди 5 дни
Там мравчиците бачкат не се бият в гърдите кви са велики , някои държави просто са се усетили навреме , че едни други държави си пазят ядреното оръжие докато се опитват да го за ранят навсякъде другаде.
13
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Нагледен пример как санкциите НЕ работят. 50 години пълна забрана за износ на каквато и да е стока за С Корея от целия западен свят и... нищо. Хората отвориха завод за обогатяване на уран. Ние 20 години в ЕС с пълен достъп до всяка модерна технология и не само че не можем да построим 2-ри АЕЦ ами спряхме и реактори.
12
2
 
14
 
! Отговори
Ким заяви, че преди 5 дни
КНДР трябва да укрепи своя отбранителен капацитет за самозащита и способност за превантивна атака с ядрена сила. Обърнете особено внимание на втората част на изречението "превантивна атака с ядрена сила".
11
0
 
13
 
! Отговори
Ала бала преди 5 дни
Мозъчни тръстове.....
10
0
 
23
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 дни
Неслучайно бащата на Ким го е пратил да учи в Швейцария и да усвои западните ценности.
9
2
 
24
 
! Отговори
Само така преди 5 дни
Нямат избор иначе ще бъдат демократизирани с някоя корейска революция.
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
така се пази държава. Буш Младши на времето обяви т.нар. Ос на злото - Ирак, Иран, С. Корея. После добави Либия и Сирия в групата. Иран и С. Корея имат ядрена програма и са живи и здрави. С останалите държави знаете какво стана.
7
2
 
13
 
! Отговори
Южна Корея казала, преди 5 дни
че няма да позволи на КНДР да създаде ЯО. Калпазански западни шпиони.