Около 100 млн. лева ще ни струват поредните избори

Росен Карадимов ще поеме координацията по вота
30 авг 2024 21:21, Нели Христова
19
Около 100 млн. лева ще ни струват поредните избори
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 година.

С друго решение, кабинетът възлага на министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов координацията по вота.

Одобрените средства са в размер на 100 028,0 хил. лева. Дейностите, които ще се финансират с тях, включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали, в т. ч. пликове за гласуване, протоколи, удостоверения и др.; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; осигуряване на гласуването в чужбина; осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи с оглед опазване на обществения ред и сигурност; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; обучение на членовете на секционните избирателни комисии; осигуряване на дейности по видеонаблюдението и видеозаснемането на изборния процес; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.

Министерският съвет има готовност да осигури необходимите средства при сключване от страна на Централната избирателна комисия на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване, гласуването с хартиени бюлетини, компютърната обработка на данните от гласуването в изборите и издаването на бюлетин с резултатите от изборите.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет за 2024 г.

Като координатор по изпълнение на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, на министъра на иновациите и растежа са възложени дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали.

Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на финансите предстои да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната. Министърът на правосъдието следва да организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. На министъра на правосъдието се възлага също така да издава наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

Министърът на електронното управление ще организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс, включително като сключва необходимите за целта договори.

Решението на кабинета предвижда също така министърът на иновациите и растежа, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на електронното управление и министърът на правосъдието да информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Избори 2024
ДПС на Доган подало искане в Патентното за запазване на марката "ДПС"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Еврогейец преди 2 седмици
От 240 трябва бройката на депутатите в България трябва да станат 480
14
0
 
2
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 седмици
ДОКОГА ЩЕ ПЛАЩА ДЪРЖАВАТА НА РАЗНИ ПАРТИИ ДА ЖИВЕЯТ ОТ ИЗБОРИТЕ--КОГАТО БЪЛГАРИТЕ ИЗНЕМОГВАТ ОТ БЕЗПАРИЧИЕ , ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ ТАКСИ И СУБСИДИИ НА ТИЯ ПАРТИЙНИ *** ЗА ИЗБОРНИ БЕЗЗАКОНИЯ ???!!! ИЗБОРИТЕ СА ДВУСТРАНЕН ПРОЦЕС---ТРЯБВАДА СЕ ПЛАЩА И НА НАРОДА ЗА УЧАСТИЕ В ТАЯ ПОЛИТИЧЕСКА СХЕМА!ЩОМ ПЛАЩАТЕ НА ЕДНИТЕ ---ЩЕ ПЛАЩАТЕ И НА ДРУГИТЕ ...ИНАЧЕ , НЯМА "ИЗБОРИ"!ГОТВЕТЕ СЕ ЗА 10% УЧАСТИЕ НА ТИЯ "ПОРНО-ИЗБОРНИ ЗАНИМАНИЯ"!!!!
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Партиите които искат да участват в изборите трябва да платят разходите. Ако нямат пари - няма да участват и точка. Като ти бръкнат в касата ще се замислиш повече дали искаш предсрочни избори.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 11 Вземи научи български език, тогава намирай кусури на народа.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до КАКВА ПАРОДИЯ !!! Нещо много понаслъгваш. Де ги преброи тези 130 партии, като в бюлетините има 20-25 позиции. От тях субсидия от държавата взимат само тези които са над 1% - примерно 7 броя. Такива са фактите. Защо си се разпенил толкова, та чак лъжеш?
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Bravo a tij pari otivat na vjtara sa 7 pyt mozeha da se postrojt detski gradini,bolnizi I Mnogo drigi Raboti no naroda spie zimen syn I njma probuzdane
9
0
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 2 седмици
Как изобщо имат очи да споделят подобна информация ...СТО МИЛИОНА ...Колко неща могат да се оправят и на колко хора да им е по-лесно...И най-трагикомичното е че това не се случва за първи път през последните няколко години...Кой може да търси сметка на тях ...Ние !
8
2
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 2 седмици
БЪЛГАРСКИТЕ НАТООООООВЦИ ДАВАТ 85 000 000 ЕВРО НА ОСТАТЪЧНА ФАШИСТКА У-КРАЙНА САМО ЗА ТАЗИ ГОДИНА !!! И МНОГО МИЛИАРДИ ДО СЕГА !!! А ДВАТА МЕСЕЦА , ПО НОВАТА ,,КОНСТИТУЦИЯ " , РАБОТА НА ПАРЛАМЕНТА КАТО ВАКАНЦИЯ , КОЛКО МИЛИОНА Е !!! ИЗБОРИТЕ СА ДЕМОКРАЦИЯ !!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 2 седмици
Е кво толкова те - сглобкаджиите на трактора , дадоха поне -5 пьти повече на украйнаПари бол като вестнициНали сме в клуба на богатите
6
1
 
8
 
! Отговори
Попов преди 2 седмици
Да благодарим на Бойко Борисов за съборените правителства. Жалко, че не разбира че не желан за партньор за съвместна работа.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ш защо трябва да се дават 100 млн. при положение, че няма избор. С тези политици е видно, че нещата не вървят, те нехаят за народа и за страната, единствената им цел е те да се облагодетелстват.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А туй то , иначе все реват че давали много пенсии и не знам си какво. иначе да си играйкат на политика и да харчат народна пара еша си нямат. . . Пълна отврат са тия политици.
3
0
 
11
 
! Отговори
Споко... преди 2 седмици
...февруари - март пак ще има, избори да искаш ;) .
2
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Политиците окрадоха милиарди,те за 100 милиона дуднат!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко милиарда ни струват укрите?