Експерти: Няма политика, а само клевети и корупция

Изборният кодекс се нуждае от промени
13 сеп 2024 17:37, Инна Ангелова
11
Експерти: Няма политика, а само клевети и корупция
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вчера стана ясно, че партиите се отказват от промени в изборните правила преди вота на 27 октомври. Засега се отлага идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за спешни промени в Изборния кодекс, но остава концепцията за смесено гласуване - мажоритарно и пропорционално.

В студиото на “България сутрин” политологът Светослав Живков сподели, че Изборният кодекс има нужда от промени.

"Една смесена система ще увеличи непропорционалностите при разпределение на мандатите. Това ще доведе до нова причина за засилване на политическото недоверие. Дано, след като стане ясно кой в какъв формат ще се явява, да започне да се говори за политики. В последните няколко години в предизборните кампании не се говори за политика. Беше изместена от клевети, черен пиар, сглобяване, разглобяване", коментира политологът.

Според Живков Конституционният съд няма да се промени следващите месеци, а президентът Румен Радев ще има "грубо казано свой човек".

Възможно ли е мнозинство в парламента?

"Съдебната реформа, както и изборната реформа, се използват от партиите за предизборен пиар. Имаме проблем с излъчване на стабилно управление. Нека първо да докараме прозрачно мнозинство. Не е въпрос на доверие, а въпрос на конструктивизъм и преговори", подчерта Живков.

Според социолога Кольо Колев всяко мнозинство е възможно. Важното е да има цел.

"Джентълменското споразумение означава намаляване на децибелите в предизборната борба. Разписва се черно на бяло и съответно тръгва едно управление", уточни Колев пред Bulgaria ON AIR.

Живков отбеляза, че въпросът е доколко ще се изпълнява това споразумение.

"Акад. Денков не беше от лидерите и това беше един от проблемите на правителството. Неговите решения не бяха много негови", заяви Живков.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев посети авиобаза "Граф Игнатиево" и ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 на 13 септември по покана на Военновъздушните сили на САЩ. Според Колев това е знак на съпричастност към евроатлантическите структури и НАТО, но едва ли е насочено към вътрешната политика на страната.

"Корупцията трябва да бъде намалявана, но не може да бъде изкоренена", обясни Колев.

Той прогнозира огромно нарастване на гласовете "не подкрепям никого" на предстоящите избори, а според Живков без повече конструктивизъм ще изпаднем в още по-голяма дупка.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Избори 2024
ИТН внася закон за референдумите следващата седмица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Какво можем преди 4 дни
да направим ние?Да не гласуваме?Пак ще бъдат избрани,няма значение че примерно с пъти по-малко гласове.Докато не излезе народът на улицата ще е така.А той е всячески лъган,заблуждаван,не му се занимава,не вижда смисъл...Е.заслужаваме си го.
9
0
 
1
 
! Отговори
Лошото е,че преди 4 дни
ние чакаме промените в цялото ни общество,които са брутално належащи,да станат отгоре надолу-тоест управляващата ни система,която е задоволена материално и властово над световно ниво,да извърши промените.Да не са луди,да режат клона на който седят и да убиват кокошката,носеща им златни яйца.Други са лудите,познайте кои.Докога?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А ние, не експертите, не знаехме...
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
ПП крадците свършиха големи поразии с конституцията ,кухи. *** ,особенно Киро Асен и Денков съпредседателите на ПП
6
0
 
3
 
! Отговори
хехе преди 4 дни
загубен народ е българският ей ....много загубен !
5
0
 
3
 
! Отговори
Карачанаков преди 4 дни
Днес е Свети Корнилий начи Коррнелата има имен ден да е жива и здрава че успя да съсипе БСП то и да и порасне голяма .... косата.
4
0
 
0
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 дни
мн иди2оти мно нещо имало у БГ-то бе ....това с липсата на политика и краденето е от над 30 години вече ....къде е българският народ ?!????
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Още чакат политики на масата. Засега никой нищо не им предлага, затова каквото може под масата.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Очаквам и следващото предложение на Борисов - партията на първо място след изборите да получи бонус от 50 депутатски места.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А пък не трябвало нищо да се променя!?