Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация

Политическият елит беше наказан от избирателите
10 юни 2024 08:58, Александър Попов
228
Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация
Снимка: БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира. Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Симеонов.

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие", като партията на Костадинов има по-ясен профил.

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", смята социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той. По думите му може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация.

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината".

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Първан Симеонов
Още от Избори 2024
30 на сто по-ниска избирателна активност в Турция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
1
 
! Отговори
sd преди 1 седмица
Боко не може да се откаже от властта - милионите му не са в негови сметки, а в сметките на приятели бизнесмени - касички като Вал Зларев и Сашо Чаушев - и двамата с руски паспорти! Ако няма власт никой няма да му върне милионите.
205
1
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 2 седмици
За кого мислят политиците? За себе си !А народът, кучета го яли! Що за изявления, не искам коалиция с този,с онзи? Нас никой не ни е питал искаме ли да ходим до 101 на избори! Какво по различно ще се произведе? Пак същото! Стига с действията сте харчили милиони, а ние да събираме капачки за ковьози и линейки за нашите деца. Спрете и се разберете в името на България, а не за партийните ви!
204
5
 
7
 
! Отговори
шмatka преди 2 седмици
Без да чета глупавите умотворения на тоя пишман политолог е ясно ,че на есен пак на избориии!Колкото и да въртите и сучете конците на политиката тя зависи единствено от събитията и лидерите на Русия и Китай,другите сте бели миш,,оци и жалки ни,,щожества!!!
203
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като е в сложна ситуация да се откаже има умни и кадър и хора а не далавераджии
202
3
 
10
 
! Отговори
тоти преди 2 седмици
А да го видим Борисов като е отворко,а не ,,кокорко''как ще се оправи без подкрепата на ПП и кого ще моли да му пристане ,когато всички го ненавиьдат /освен Пеевски/.......ще брадясаме от ходене по избори и ще се разбере,че не 30,а и 10% няма да идат за тия пенсионери да гласуват!!!Ако не се даде път на младите с тая държава е СВЪРШЕНО !!
201
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Долен ***. Значи ППДБ да се смирят. ***. Когато Денков се молеше на МУТРАТА да има ротация валяха подигравки, обиди и мръсни ченгемийски номера. А сега смирение. Е това вече е наглост. Тъпите, продажни социолози облъчваха хората от МУТРЕНСКИТЕ ТВ колко неможещи са ППДБ, какви са престъпници и крадци и какви експерти са ГРОБАЧИИТЕ. Долен и пртивен си ПРЪВАНЕ!
200
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименТи сериозно ли? А сега къде са българските земеделци, що не просперират? Че нали мутрите от демоНокрацията им унищожаваха продукцията и подбиваха цените умишлено, за да се откажат от земеделие?
199
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хибридната руска операция при изборите в БГ има съществен успех! Почти няма съмнение, че лансираните от президента герой от ПрПр са маскитани руски къртици! Те неутрализираха чрез дезориентация ДБ, за да попречат на ГЕРБ да управлява с тях, за което Хр.Иванов слезе от сцената, но няма да каже истината! Парламентът се напълни с рауски агенти и ще остане безполезен, каквато е целта на кремъл!
198
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е чи, какъв Българизъм Ве КоммунПлъх? След 1944г иззехте на Българските Селяни Земите и си ги натикахте в Колхозите - ТКЗС и сега къде ти е Българизма? На коя Земя? Може би на Цялата Земя! На Балканите и по точно по Бъгарските земи в момента е закона Крепостничеството въведен от Йосиф Сталин от по времето на СССР! То по Черно Море веке няма Български Курорти, тоя взел да ми говори за легитимност! То повече е България извън България ве Комун смотан, повече българска земя имаме извън България ве!
197
9
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
И все пак си мисля, че трябва да се опитат да направят правителство и да държат шарлатаните далеч от управлението. Много проценти взеха тези шарлатани, трябваше да спаднат под 10%. Пак неумният ни народ се прояви. А тези от Величие са пълни анонимници. Никой не е наясно какво точно искат. Малко са като "Възход" на Стефан Янев.
196
1
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
След тези избори положението стана наистина много сложно. Герб нямат печеливш ход (в шаха - цугцванг). Каквото и да предложат, ще бъде зле за тях. Не могат да предложат сглобка повече на ППДБ, да управляват само с Делян - пак не става. ИТН няма да се съгласи да управлява с тях, ако Боко продължава да иска да е премиер. Възраждане няма да се съгласят на коалиция, ако не е с техен мандат. Не знам, много сложно стана наистина. Може да опитат да направят нещо с ИТН и ДПС, макар че... няма да стане.
195
3
 
8
 
! Отговори
шмatka преди 2 седмици
Циркът е с ясно представление с дълбок замисъл.Бацета мацета,пипета,шишета ,кордели мордели и разни там махленски и файтонджийски сбирщини на есен ще се отмият и наш чорап ще обере всичко!На есен с нова песен!
194
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен Народът е виновен, че чрез негласуването си избра лъжци и далавераджии. Понеже "всички са маскари и няма да гласувам" и затова най- големите такива са на първо и втори място. Като "Кирчо и Кокорчо" ти пречат, на ти сега Буци и Шиши за светло бъдеще.Както е казал поетът- "Не народ, а мъpша"
193
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП-ДБ да се смирят, защото Буци бил в сложна ситуация?!!! Ясно е,че Гуци ще помогне на Буци да излезе от сложната ситуация. Ще помогне и Чалгаря и всичко ще е ОК!
192
5
 
10
 
! Отговори
sd преди 2 седмици
Бочката е в патова ситуация - това е пирова победа, бременна с нови избори. герб-дпс не може да направи правителство. ако пп-дб се присъединят, отиват под чертата на следващите избори. другите партии имат светлия пример на пп-дб и хванат ли се с герб-дпс отиват под чертата. Обратно, деструктивността на чалгарите ги извади напред.
191
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ме интересува кой ще управлява. Интересува ме политиците какви подобрения смятат да направят в държавата за да се подобри живота на хората. Крайно време е да си седнат на задните част и да помислят на спокойствие по въпроса как да се доближим поне до средните стойности по доходи в ЕС.
190
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първане, парфюма ти не струва. Мирише на зелени чорапи.
189
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първане, парфюма ти не струва, *** е. Кой разбрал, разбрал
188
10
 
17
 
! Отговори
Миро преди 2 седмици
ПП-ДБ ще трябва да идат в историята
187
6
 
16
 
! Отговори
ДО греб преди 2 седмици
всеки КОЙТО СЕ Е ГУШНАЛ С ДПС Е ГУШНАЛ БУКЕТА > сдс, ндсв, бсп, атака, нфсб