Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация

Политическият елит беше наказан от избирателите
10 юни 2024 08:58, Александър Попов
228
Първан Симеонов: ПП-ДБ трябва да се смирят, Борисов е в сложна ситуация
Снимка: БГНЕС

"Активността е ужасно ниска. Това променя доста планове. При такава активност цялата картина започва да се деформира. Тези избори не се държаха нормално. Това е аномалия, в която всичко е надолу. Аномалия, която се дължи на умората, на това, че n-ти избори се правят, а и на известния протест срещу мейнстрийм звученето. Протест, който се изразява или в негласуване, или в гласуване за протестни опции", заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"В последните месеци, където и да отида, буквално навсякъде се намираше някой, който ме пита "Как се движи полк. Марков?". Беше станал легенда. Този израз за полк. Марков стана нещо като вътрешнозаводска шега. Оказа се, че не е шега. Тези хора действат от доста време насам. Може би беше въпрос на време", отбеляза Симеонов.

Според него обаче е трудно сравним пътят на "Възраждане" и "Величие", като партията на Костадинов има по-ясен профил.

"Тоягата Григорова през пръстите на политическия елит сега беше заменена с още по-жилава тоягата "Величие", смята социологът. По думите му обаче такъв тип формации, които ненадейно са се оказали в НС, трябва много да внимават.

Според него ако се появи партия на Румен Радев утре, активността отново ще скочи. Активността скача, когато дойде някой нов и голям, изтъкна той. По думите му може да се окаже, че Радев е необходимият буфер срещу пълната радикализация.

Всичко, което е протестно или националистично, върви нагоре или поне е стабилно, констатира Симеонов.

"Започва да се появява по-ляво, по-наказателно, по-бодливо, по-източно. Това е и "Възраждане", това е Григорова, това е и "Величие", "Меч". Костадинов проби една партина, по която ще минават и други хора. Накрая по нея може да дойде и самият Радев и просто ще вземе всичко".

Според Първан Симеонов най-логично сега е "първо да се намали партизанщината".

"Това първо трябва да дойде от ПП-ДБ. Там трябва да има смирение. Те трябва да разбират добре, че наистина предупреждението е много сериозно. Оранжев е картонът. Категорично не са в позиция да поставят условия, трябва да си дават сметка за това".

Социологът подчерта също, че Борисов и ГЕРБ губят много гласове, но това не се забелязва: "ГЕРБ е 100-150 надолу. Това не е майтап".

По думите му Борисов е в сложната ситуация да няма с кого да управлява. И той трябва да се смири, категоричен бе Симеонов.

"На фона на наказанието, което политическият елит преживя с тези избори, ще сбъркат всички, които навиват Борисов отново да става премиер. Посланието от тези избори се очакваше да бъде, че Борисов се връща. Но усещате ли, че вече почти денонощие не си говорим за това. Посланието от тези избори е друго и то е наказание на политическия елит. На този фон още да политизираш не е добре", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Първан Симеонов
Още от Избори 2024
30 на сто по-ниска избирателна активност в Турция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От тези избори правителство нема да се получи. Мераклиите са много и пръв е Баце за мин. председател, но той отдавна се е изхарчил. Народа не е заправил протестите срещу Борисов и Пеевски.Така, че нави избори ни чакат колкото и некои да не искат. Европа се променя- Франция, Германия локомотивите на ЕС ще са с други машинисти.
185
3
 
22
 
! Отговори
Минавам от тук... преди 2 седмици
...да задам тънко въпросче на така наречените политици специалисти -> когато на избори за НС и ЕС ти гласуват едва 30% с купеният вот, а би ушравлявал в сглобка, която представлява само 10% от цяла България, това ПРЕДСТАВИТЕЛНА демокрация ли е и кого точно представлявате? Ще ми е интересно да чуя специалистите какво ще кажете по въпросът. И благодаря предварително за отговорът...
184
13
 
20
 
! Отговори
Петър преди 2 седмици
ПП-ДБ не само да се смирят, но да си и събират куфарите
183
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дай боже пепетата да си взели урока ,кво е да управляваш с герб
182
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тук ревете за ППДБ, само че ППДБ два пъти бяха на власт и освен да източват бюджета и да си назначават осмите братчеди на държавни служби, друго не правеха. Е, и Кирчо уби човек, но то не се брои.
181
4
 
8
 
! Отговори
Препатил преди 2 седмици
@ 173 Викаш от на.дъ.пи.ли.те се на спонсорите си Пъпъри и проДай България имаме голяма файда. Тези реактори дето ги договориха без конкурс ще ги изплащат и внуците ми, а дали ще ги видим работещи е под въпрос. Така че спирай да ми хвалиш тази *** пяна. И тези не стават! ТОЧКА !
180
3
 
4
 
! Отговори
Препатил преди 2 седмици
До 177 Ако малките партии влязат в управлението, може и да е по-добрто управлението. Въпросът е дали имат кадри?
179
4
 
11
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 2 седмици
Аре правете некво правителсто , че вече сме с отрицателни нива на инвестиции. Даже се изнасят вече фирми и парите от тук. Без инвестиции влизаме в дългова спирала,а като кредиторите дойдат и ще вземат държавата. България ще стане собственост на корпорациите и те ще решават какво ще ни правят. Най-вероятно ще станем гробище за ядрени и други токсични отпадъци или полигон за всякакви опити ...
178
0
 
8
 
! Отговори
Изборите=бизнес преди 2 седмици
Всички вече партийки искат само избори така се усвояват партийните субсидии в лични сметки на партийните водачи. По фактури са утищли за реклама и агетация , а реално отиват за вили,коли ,бело и моделки... Вечни избори ни чакат.... докато Възраждане вземат мнозинство след 5% избирателна активност...
177
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ти се смири, Вторане. Не само да приказваш общи приказки и да се правиш на разбиращ. Говори щуротии по поръчка, са се прави на много вещ, а в главата вятър и мъгла.
176
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако "Възраждане", Григорова, "Величие" и "Меч" са в управлението по добре да напускаме ...
175
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Народът не е виновен, че нямаше, за кого да гласува. Никой не иска да му тежи на съвестта, че е избрал лъжци и далавераджии. Много са смешни ***, като пищят, че глупавият български народ не ги разбирал. Господа, вземете и обиколете малко, направете си труда да обяснявате и да се срещате с много хора. Стига парвенющина и високомерие. Мързи ви да се мръднете и си мислите, че като се търкаляте в центъра на София, някой ще ви се върже. Така още сто години двете прасета ще ни ръководят
174
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Г-н Симеонов, не съм съгласен с Вас. Докато Борисов не се смири, няма да има оправия. Поне докато не излезе друг играч , или не заиграят сопите по главите на всичките ни политици...
173
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Смирението става в опозиция, защото властта покварява. А най-вече трябва да се смирят т.т.нар. социолози, политолози и пр. Дори труженичките на Околовръстното са по-достойни същества.
172
4
 
26
 
! Отговори
НЕПЛАТЕНО МНЕНИЕ преди 2 седмици
Загубата е за народа. Същият този народ избра Борисов-доказан, осъден и лежал в Чехия в затвор - крадец; избра обръча от фирма на Доган с Пеевски за цвят, избра пропутински протежета--Копейкин, полк. от ДС , избра откровено клиентелистки партийки ,като - ИТН...така,че същият този народ ще бъде наказан. И наказанието ще го види в фиша за заплата, мръсния въздух, отровната вода за пиене, в убийствата по пътищата и бруталния бандитизъм навсякъде. Всеки народ си заслужава управлението.
171
1
 
8
 
! Отговори
НАЧЕЛО НА ВСЯКА преди 2 седмици
ПАРТИЯ ИЛИ ПАРТИЙКА СТОЯТ ХОРА С ХАРАКТЕРНИ Ц-ИГАНСКИ ФИЗИОНОМИИ
170
1
 
22
 
! Отговори
и с какво е наказан преди 2 седмици
Герб и ДПС си осигуриха власт с минимален брой гласове. Основно от корпоративен и купен вот. Кое му е лошото. На тях това им беше целта
169
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се смирят,та Дебелян Манитски да се развихри....да ви...у социолозите-социопати!
168
0
 
13
 
! Отговори
ПАРТИИТЕ ОТ СЕГАШНИЯ преди 2 седмици
ПАРЛАМЕНТ ГУБЯТ ОБЩО НАД 1 200 000 ГЛАСА НА ТЕЗИ ИЗБОРИ
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
абе какво ми го давате този плешив пее раз на повикване, нямате ли по-смислени източници!