ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори

Няма сериозна разлика в предпочитанията при избора за ЕП
22 май 2024 09:05, Елка Василева
481
ГЕРБ с комфортна преднина, битката е кой ще е втори
Снимка: "Тренд"

В първата половина от предизборната кампания не се регистрира структурна промяна в електоралните нагласи на българите. ГЕРБ е първа сила в електоралните предпочитания за предстоящите на 9 юни парламентарни избори.

Това показват данните от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

ГЕРБ разполага с комфортна преднина пред втория с малко над 10% сред гласуващите. Следва група от 3 формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и Възраждане (14.8%). В хода на оставащата кампания ще бъде решена подредбата за второто, третото и четвъртото място.

Още по темата
БСП задържа пета позиция с 8.5% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно представителство остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира малко над 5%, но резултатът не участва в разпределението.

Оставащите дни на кампанията ще решат битката за второ, трето и четвърто място. Избирателната активност ще е сходна с тази на последните парламентарни избори.

Избирателната активност на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде около 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната - приблизително се очакват между 2 милиона и половина и 2 милиона и 700 хиляди избиратели пред урните на 9 юни. За Европейските избори декларираната активност е с 3% по-ниска.

Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за коалицията ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот.

Поради малките разлики в процентите на втория, третия и четвъртия в подредбата и поради възможността на парламентарните избори да се гласува и в страни извън Европейски съюз подреждането на формациите на парламентарните и европейските избори може да бъде различно.

Проучването на „Тренд“ по поръчка на „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1003 души на възраст 18+.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още по темата: изборипроучване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 1 месец
До Анонимен НЕ МОЖЕ ХОРА С ТЬМНО КРИМИНАЛНО МИНАЛО ДА БЬДАТ НАЧЕЛО НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ДА УЧАСТВАТ В ПОЛИТИКАТА !!!!!!
315
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луна президент кой номер е?
314
0
 
1
 
! Отговори
така е преди 1 месец
Народа направо ще се изтрепе да гласува за Герб!Ако гласувалите са пак около 30% както до сега,за комфортния Герб ще са гласували реално около 8%!И това за ПЪРВАТА политическа сила!За другите направо не ми се приказва!Молим ви се беее,гласувайте беее!:))))))))))))))))
313
5
 
4
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Само Възраждане
312
3
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 1 месец
Мафия и полиция управляваха страната с партия ГЕРБ, поделяха си всичко което носи печалба в тази страна, но по този начин България не се развива и младите хора с възможности мигрират, затова бе нужна промяна, но българите не пожелаха да гласуват, колкото и да не могат да гледат Боко по телевизора .
311
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ппдб трябва да бъде изчегъртана веднъж завинаги.И Борисов пак да е премиер
310
4
 
1
 
! Отговори
Public enemies преди 1 месец
Печели , но какво от това доста далеч е от 50 % и няма как да формира правителство, без начение е и кой ще е втори или трети с 15.1 или 15.2 . С нежелнието си да гласува - българинът - 30 % избирателна активност - защото няма смисъл и всичко се нарежда отвън, а можеше отдавна да са измели Боко от политическата сцена и да бе дадено ново начало на България с ПП .
309
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПОД СЕКРЕТ Електоратът на ГЕРБ вярно са основно чиновници назначени от тях, корпоративен и купен вот. Това променя ли факта, че ППДБ са още по-голяма издънка и от ГЕРБ и ръководството им всъщност трябва да лежи по затворите?
308
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Никога повече престъпниците от ГЕРБ! Това е истината.
307
7
 
3
 
! Отговори
Краят на комфорта преди 1 месец
Краят на комфорта на строителя на Кремълския поток ще настъпи веднага след края на войната срещу Украйна, когато героите на Буда ще бъдат привикани в Хага, за участие във военните престъпления на тази война, а гласувалите за Буда нека продължават с лъжите си, че и те са евро-атлантици...
306
6
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Още Алеко го е описал как държавните чиновници са готови да гласуват за всеки, който обещае запазване на службичките и благинките им. А държавните чиновници, бюрократите, които за една обикновена услуга мотаят хората с часове или пък погрешна информация, бяха доста увеличени при управлението на Герб. И май че са повече от 300 000...
305
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
(продължение)Ох, само чантата му не се опитвай да вземеш! Ще изреве като мълния през юли и ще изчезне, ще се разтвори в пространството. Той без чантата е нищо. Чантата - тя му осигурява доход от 3 к месечно плюс бонуси, плюс възможност за уреждане на роднини...
304
4
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
За Герб гласуват чантаджиите, хората с чанти. Около 300 000 са в цяла България. А уж от ППДБ щяха да намаляват държавните чиновници... Нищо не намалиха, всички герберски калинки са по местата си. На какво не е способен човекът с чанта, за да запази чантата си! Накарай го да коментира международното положение - ще говори с часове! Кажи му, че трябва да яде варени моркови - ще ги яде с килограми! Плесни му шамар - ще се ухили! Ами ако му вземеш чантата? (продължение)
303
5
 
12
 
! Отговори
Да ви сера на промян преди 1 месец
Втори път управляват и за втори път изчезват лекарства от аптеките. И когато не намирам лекарства за децата си, ако ми се мерне това ухилено лай.... Но кирил (или компания) ще му откъсна главата... Техната.... Не знам хора защо още им вярвате на тези.... Те трябва да са в затвора. Нищо не е по-добре откакато дойдоха. И Радев е виновен. Убиват ни по пътищата, убиват ни без лекарства. Отпадъци ненужни
302
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този сайт е купен от герб и могат да пишат колкото си искат проценти -- но това е политически криминал и го чака затвор. Зел ка фасулева пиши му сега 55% -- ха-ха, хий-хий !
301
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога повече, престъпниците от ПП,ДБ!
300
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баце ти добре ли си борисов е класическа мутроген,Денков е ам гъл в съвременната политика-недоносче,аиде като даваш мнения по добре се аргументираи .И моля ти се като се аргументираш не споменаваи Христо , ШИШКО ,онова недоразумение ор ВМРО ,таласъма съпруг на ернестина и .Абе кога за последно сме имали достоен евродепутат,ние за чии грездеи сме в тая организация -за да дадем удобна позиция на нищо неправещ
299
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОРИСОВ В ЗАТВОРА, ДЕНКОВ ПРЕМИЕР АЛЕ АЛЕ
298
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БОРИСОВ НАЙ НАЙ НАЙ УСПЕШНИЯТ ПОЛИТИК НА ПРЕХОДА ШАРЛАТАНИТЕ ПОДПОМОГНАТИ ОТ БОЖКОВ ПРЕВЗЕХА ВЛАСТТА
297
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
90 депутата за ГЕРБ успех на Борисов за да има правителство